Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Başarı inancı geliştirmek- 1

Başarı inancı geliştirmek- 1
 

Aranızda başarmak istemeyen var mı? Bu soruya “evet var” şeklinde yanıt verecek birilerinin çıkmasına ihtimal vermiyorum. Zira her birimizin başarmak istediği en azından bir şey mutlaka var… Fakat her nasılsa çaba sarfetmeye başladığımızda bizleri engelleyen duygusal durumlarla karşılaşırız. Peki bizleri engelleyen duygusal durumumuzla nasıl baş edebiliriz? Zihnimizden gelen negatif sinyalleri nasıl pozitif enerjiye çeviririz?

Değerli okurlarıma bu makaleye başlamadan önce ''İnanma başarıyı nasıl etkiler?'' ve ''Başaracağınıza inanmanızı engelleyen engeller'' başlıklı makalelerimi de okumalarını (okumayanlara) tavsiye ederim. Zira birinci makalemde “başarıya inanma”nın diğer bir ifadeyle ''kendine inanma'' nın başarıyı nasıl etkilediği üzerinde dururken, ikinci makalemde ''kendimize inanma''mızı engelleyen duygusal engellere değiniyorum. Bu ve bundan sonraki makalelerimde ''başaracağına inanma (kendine inanma)'' sürecinde karşılaştığımız engelleri nasıl aşabileceğimize değineceğimden belirttiğim makaleler birbirinin devamıdır.

Diğer yazılarımda belirttiğim engel ya da hastalıklar bazen az bazen çok, bazen birkaçı bazen de hepsi görülebilir. Ama herkeste bir miktar vardır veya gelişebilir. Bunlardan nasıl kurtulabiliriz? Kendimizi hangi yöntem ve tekniklerle tedavi edebiliriz? Eğer mevcut engel veya hastalığımız yoksa nasıl korunmalı ve oluşmalarını engellemek için neler yapmalı? Yani başarı inancını nasıl oluşturabilir ve nasıl geliştirebiliriz? İşte ''başarı inancı (kendine inanma)'' oluşturan adımlar;

1. Korkularınızı yenin ve kendinize güvenin
2. Olumlu düşünün
3. Mazeret hastalıklarınızı tedavi edin
4. Mükemmeliyetçi olmayın
5. Büyük düşünün
6. Kendinize hep düşündüğünüzden daha iyi olduğunuzu hatırlatın
7. Düşünün. Yaratıcı olun ve hayal kurun
8. “Şimdi’’ İlkesini yaşamınızın bir parçası haline getirin

Şimdi bu başlıkları tek tek ele alalım.

1. Korkularınızı yenin ve kendinize güvenin

Korku, başarıya olan inancı öldüren zehirdir. Korkunun panzehiri ise harekettir. Eyleme geçin ve korkularınızı tedavi edin. Korkularınızdan dolayı işlerinizi sakın ertelemeyin. Bu zehirli bal gibidir. Lezzet aldığınızı, yani rahatladığınızı sanırsanız, fakat zehirlendiğinizi farketmede gecikmezsiniz.

Karasızlığı sokağınıza bile yanaştırmayın. Karasızlıklar korku ve kaygıyı arttırır, sizi telaşa sokar ve ne yapacağınızı şaşırırsınız. Unutmayın “En kötü karar bile kararsızlıktan daha iyidir’’ kaldı ki en kötü kararı verme durumunda değilsiniz.

Yanlış yapma hakkınızdan vazgeçmeyin. Yapılan yanlışlar bile tecrübedir. Her başarı irili ufaklı başarısızlıklar yumağından oluşur. Başarıların çok azına yanlış yapılmadan ulaşılır. Yanlışlardan faydalanmasını bilin. Tecrübeler, yani yanlışlar acı olabilir ama genelde meyveleri tatlıdır. Yanlış yapma korkusu, yapmayı düşündüğünüzü yapmanıza mani olmasın.

Sydney J Harris gibi düşünün :
''Yaptığınız şeyler için pişmanlık zamanla geçer, ne var ki; yapmadığınız şeylere pişmanlığın çaresi yoktur.''

Diğer insanların ne düşündüğü korkusuna gülün ve geçin. Yapmayı planladığınız şeyin doğru olduğuna emin olun, inanın ve yapın. Her halükarda sizi birileri eleştirecektir. Şimdiye dek yaptıklarından dolayı eleştiriye uğramamış hiç kimse yoktur.

Diğer insanlarla birbirinize benzer taraflarınızın, farklı olan taraflarınızdan daha çok olduğunu keşfedin. Farklılıkları değil benzerlikleri görün. Temelde sizin gibi olan birisinden korkmanız için hiçbir sebep yoktur. İnsanları doğru perspektife koyun. Karşınızdaki önemlidir. Ama unutmayın “Siz de önemlisiniz’’ Tabii ki, sizin başarısız olmanızı isteyecekler çıkacaktır. Bunlara karşı hazırlıklı olun ve çevrenizdekileri anlamaya çalışın.

Dr. David J. Schwartz’ın dediği gibi ;
''Pek çok insan havlar, ama ısırdıkları az görülmüştür.''

Kendinize güveninizi sağlayın. Başkaları size yardımcı olabilirse de bunu ancak siz başarırsınız. Buna Georg Shinn “İç motivasyon” diyor. İç motivasyonunuzu sağlayın. Vicdanınızın doğru dediklerini yapın, rahat hareket etmenizi sağlayacaktır. Yapacaklarınızdan emin olun ve hazırlığınızı tam yapın. Bu kendinize güveninizin artmasını sağlayacaktır.

Düşünün, iç motivasyonunuzu gerçekleştirip, başarıya ulaştığınız bir anı düşünün;
Nasıldınız?
İçinizde hangi duygular vardı?
Davranışlarınıza hangi duygu ve düşünceler hakimdi?
Kendinize en çok güvendiğinizde nasıl davranışlarda bulunuyor, hatta nasıl giyiniyordunuz?
Düşünün ve bunları bir kağıda yazın. Yazdıklarınızı yaşamınızın bir parçası haline getirin.

Hakkınızdaki her şey; giyinişiniz, yürüyüşünüz, bakışınız, yüz ifadeleriniz, konuşma tarzınız, ses tonunuz ve aklınıza gelebilecek her şey ''Kendime güveniyorum'' desin. Sizi görenler hakkınızda ''Kendime gerçekten güveniyorum'' mesajını alsın.

İşte Dr. David J. Schwartz’ın güven geliştirme egzersizi;
Bunları günlük yaşamınızda uygulayın:

1. Ön sırada oturun (okulda toplantıda her yerde...).
2. Göz teması kurun.
3. Yüzde yirmi beş daha hızlı yürüyün.
4. Düşüncelerinizi çekinmeden söyleyin.
5. Kocaman gülümseyin

Bir sonraki yazımızda ''olumlu düşünme''…

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..