Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '17

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Başka yerde adını duymuyoruz, hamsi dünyada sadece Karadeniz’de mi çıkıyor?

Başka yerde adını duymuyoruz, hamsi dünyada sadece Karadeniz’de mi çıkıyor?
 

Çok göze batan bir durum ama bu konu pek konuşulmuyor: Bizim bir bölgemizden “hamsi” adında bir balık çıkıyor ve sanki dünyada sadece bizde var.

Bize özgü, Türk balığı sanki… Hani öyle kıyıda köşede birkaç tane görülen cinsten değil, ülkenin balık kültüründe çok önemli bir yeri var.

Şimdi internete girsem “Aslında şurada burada, işte şu cinsleri…” gibi bir sürü bilgi çıkar karşıma ama hiç önemli değil çünkü hamsi deyince Karadeniz aklıma gelir. Hatta Karadeniz’in öbür kıyıları bile değil, bizim taraf.

Hamsi, hamsi tüketimi, kültürü dünyanın başka yerlerinde olsaydı duyardık… Turkish light, şiş kebap gibi hamsi de bize ait. Hamsi sevmeyen Türk var mı? Pirinç deyince nasıl Çin akla gelirse hamsi deyince de Türkiye akla gelir.

Aynı deniz olduğu halde belki karşı kıyılarda hamsi yok ya da varsa bile bizim kadar popüler değil; Ukraynalıların hamsi yediklerini duymadım.

Beni şaşırtan şey sadece bize özgü hamsi kültürünün “bize özgü olduğunun” söylenmemesi, İngiliz de yiyorsa havalanmayalım. Artı Türkiye diyoruz ama hamsiyi tüketen Türkiye; değilse belli bir bölgenin belli halkının(Karadeniz) balığı.

Fındık deyince hopluyorsunuz; lokum, şiş kebap… E hamsi de bizim. Dünyada sanki tek bizde var. Çok da yaygın. Türk’ün hobisi gibi. Sanki yediğimiz balığın yarısı hamsi. Biz bu kadar seviyoruz yiyoruz, diğer milletler niye yemiyorlar; damak tadı farkı mı?

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..