Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '09

 
Kategori
Siyaset
 

Baykal'ın yükselişi..

Avam bir deyim olarak 'yaş 70 iş bitmiş' derler ya, Baykal'ın yaşı 70'i aştı, ama politik olarak henüz işe yeni başlamış görünüyor.

Bundan iki yıl öncesine kadar, özellikle genel seçimler sonrası süreçte, Baykal Türkiye'de oldukça önemli bir politikacı haline gelmiştir.

Baykal hakkında 2 yıl önce söylenecek sözler ile bugün söylenecekler arasında dağlar kadar fark vardır.

Bu değişimin nedeni üzerine düşününce şunlar aklıma geliyor... örneğin bunu benim dar görüşlülüğüme bağlayabilirim, yani aslında eskiden beri önemli politikacı idi ama ben göremiyordum, ya da belki Baykal, artık hayatının sonunda ülke sorunlarına daha içten ve yoğun olarak ilgilenme kararı almış olabilir, buna da bağlıyabilirim, ya da belki, her insan olanak sahibidir ama, özelliklerine uygun ortam olmadığı için sönük ve başarısız kalmıştır, belki Baykal'ın olanaklarını göstermesi için ilk kez böyle çetin koşullar ortaya çıkmıştır.

Dördüncü bir olasılık daha var tabi.. Bu ise, böyle bir değişimin olduğu konusundaki fikrimin yanlış olduğudur.

Ama bence Baykal'da bir farklılık var.. Baykal, gerçekten ülke gündeminin önemli konularına son derece feraset sahibi olarak, taşı gediğine koyarak, püf noktaları yakalayarak, sağduyulu ve mantıklı yaklaşımlar sergilemiştir. Gerekli karşı çıkışları yapmış, gündemdeki savrulmaları görmüş, uyarmış ve mücadelesini yapmıştır. Bu sadece entellektüel düzeyde bir mücadele değildir. Siyasi bir adamda bulunması gereken aktivist nitelik ile de bunu yapmıştır. Yani hem düşünce adamı hem de eylem adamı olarak bunu yapmıştır.

Oysa iki yıl öncesine kadar Baykal'ın sola 'kötülükleri' saymakla bitmezdi. Şimdi ise sola, CHP'ye iktidar şansının yolunu açmıştır. Hiç kuşkusuz, Baykal bu iradeyle ve fiziksel olarak daha aktif bir mücadeleyle, iki sene sonra en az %30'dan daha aşağı oy almayacaktır.

Bu yazıyı yazmamın nedeni, anti-Baykalcı kesimin, artık Baykal'a daha farklı bir gözle bakması ve anlamaya çalışması gerektiğine işaret etmektir. Ben öyle yapıyorum, son bir iki yıldır yaptığı fikirsel mücadeleyi şaşkınlıkla, zaman zaman hayranlıkla izliyorum.. Baykal desteği ve övgüyü hak etmektedir.

Dileriz bu pozitif, zihni açık ve güçlü tutumunu, diğer kısıtlılıklar içeren konulara da yapar da, halk belki ilk kez coşkuyla onun peşinden gitmeyi seçer.

Yürrüden,
Yürüye..

Yürü Baykal!

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..