Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '17

 
Kategori
Siyaset
 

Bayram Öncesi Memleketimden İnsan Manzaraları

Her bayram olduğu gibi bayramın kendisinden önce kaza haberleri, cinayetler ve en önemlisi de siyasilerin anlamsız, gerginlik yaratan polemikleri gelmeye başladı.

Doğal olarak on günlük tatili fırsat bilenlerin yarattığı aşırı trafik nedeniyle meydana gelen trafik kazaları yine can yakmaya devam ediyor.

Yeterli denetim ve önlemler için personel eksikliği bir yana buna ilişkin bir kültürümüz ve bu kültüre uygun insan potansiyelimizin olduğunu söylemek ne kadar mümkün?

·        Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde gittiği bir düğünde maganda ateşiyle felç olan 14 yaşındaki Eylem’i vuran kişi önce serbest bırakılıyor, daha sonra gelen tepkiler üzerine tutuklama kararı çıkartılıyor. Asıl ilginç olan, Kaymakamın tavrı. Kırıkhan Kaymakamı Mustafa Erkayıran, düğünler ile asker uğurlamalarında silahla ateş edilmesini ve havai fişek atılmasını yasaklamış!...............

Bunu duyan, daha önce bu tür olayların serbest ve yasal olduğunu sanır.

·        Bürokrasinin çelişkilerine bir örnek de sevgilisi tarafından öldürüldüğü iddia edilen Vatan Şaşmaz olayında yaşandı.

Olayın hemen üzerinden saatlerce canlı yayın yapan kanalların birinde yayına bağlanan eski model Filiz Aker’in ablası, kendisine olaydan hemen önce taksiyle bir valiz gönderildiğini, şifreli anahtarı olduğu  için açmadığı valizi yayında milyonlara gösteriyor. Ama ne ilginçtir, güvenlik görevlileri ve savcının bu valizden haberi bile yok.

·        Bir başka ilginç olay da sanat dünyasından geliyor.

Çatalca Belediyesinin düzenlediği bir etkinlikte Sertap Erener’le Belediye Başkanı sahnede on binlerce izleyicinin önünde kavga ediyorlar.

Bir iddiaya göre Sertab Erener kendi fanlarını sahnenin ön tarafına almaya çalışıyor. Belediye Başkanı buna itiraz edince o kitleyi sahneye çağırıp, Belediye Başkanını da sahneden kovuyor.

Neresinden baksanız rezalet bir durumla karşı karşıyayız.

Sertab Erener’in sıkça karşılaştığımız sanatçı kompleksine bir de Belediye Başkanının gereksiz müdahalesi eklenince kamuoyunun gözü önünde çirkin bir skandal yaşanıyor.

Sahnede sanatçıya müdahale edilmesi doğru olmayabilir ama parayla sahne aldığı etkinliği düzenleyenlerin organizasyonuna karışma hakkını da hiç kimse Sertap Erener’e veremez.

·        Ana Muhalefet Partisi CHP nin Çanakkale’de düzenlediği Adalet Kurultayı’na da şehitliğin yanında içki içip eğlenenler gölge düşürdü.

Birkaç kendini bilmezin yaptığı ahlaksızlığı bir partiye mal etmeye çalışanlar olduğu gibi, bu olaydan ders çıkarılması gerektiğine vurgu yapanlar da oldu.

Bu olay bir kez daha gösterdi ki, siyasi partilerde nicel çoğunluk değil, nitelikli üye önemlidir ve bu yüzden siyasi partiler ve seçim yasalarının en kısa zamanda değişmesi gerektiğini artık herkesin anlaması gerekiyor.

Bir diğer eleştiri konusu da yapılan etkinliğin ismiyle ilgiliydi. Farklı konularda adalet kavramının tartışıldığı çalıştayların yapıldığı toplantılara “kurultay “demek ne kadar doğru? tartışması yaşandı.

·        Meral Akşener’in liderliğinde kuruluş hazırlıkları yapılan yeni parti de bayram öncesi toplumda en çok gündemde kalan konuların başında geliyordu.

·        En önemlisi de hemen bayram öncesi yayınlanan Kanun hükmündeki kararnameler.

Önceki kararnamelerden farklı olarak 16 Nisan referandumunda hedeflenen yeni yönetim sisteminin ruhuna uygun, yeni sistemi hayata geçirmeye yönelik kararlar bayram sonrası da hayli tartışılacağa benzer.

FETÖ ve benzeri örgütlerle mücadele adı altında Olağanüstü Hal yasası gerekçe gösterilerek yapılan uygulamaların bir dolu kamu görevlisi ve sivil vatandaşı mağdur ettiği bir gerçek. Ancak öyle olaylar yaşanıyor ki, telafisi mümkün değil.

Yabancı bir ülkede çalışmak üzere iş sözleşmesi yapmak için yurt dışına çıkarken pasaportuna el konan, kendisi ve yeni evlendiği eşine yurt dışı yasağı konan iki gencin tüm gelecek planlarını altüst eden bu uygulamanın telafisi mümkün mü? Buradaki işlerini tasfiye eden, evlerini kapatan, bu haksızlığa karşı nereye başvursalar bir yanıt alamayan bu ve benzeri yurttaşlara karşı bu denli duyarsız davranılabilir mi?

En azından bir yol göstersin, nereye başvuracaklarını söylesin diye ulaşabildikleri Cumhurbaşkanlığı Baş Hukuk Danışmanı bile sessiz kalıp,” gidin hukuksal yollara başvurun” diyorsa, vatandaş adalete nasıl güvensin.

Yine terör, yine trafik kazaları, haksızlıklar, hukuk dışı uygulamalar, orman yangınları, kin, nefret içeren söylemler, önyargıların esiri olmuş bir siyaset anlayışı ve en önemlisi toplumda geleceğe ilişkin kaygıların artarak sürdüğü bir ortamda bayram kutlayacağız. 

Terör ve kaostan beslenen siyasilere, kendisi gibi olmayanları düşman gören önyargılı, tutucu, sevgiden yoksun kişilere inat, barış umudunu yitirmeden, enseyi karartmadan, demokrasi ve özgürlük için mücadele edenlere selam olsun.

            Tüm olumsuzluklara rağmen bayramınız huzur içinde geçsin diliyorum.

AYHAN ONGUN (Gazeteci-Yazar)  29.08.2017/BODRUM

 
Toplam blog
: 396
: 168
Kayıt tarihi
: 13.01.10
 
 

Barış içinde, birlikte yaşayabilmek adına insan ve emek odaklı paylaşımlardan yanayım.   Öğretmen..