Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '07

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Bebeklerinize ilk 6 ay yalnızca anne sütü veriniz

Bebeklerinize ilk 6 ay yalnızca anne sütü veriniz
 

Merhabalar, bugün önemli bir konu olan beslenmesinde anne sütünün öneminden bahsetmek istiyorum. Sağlıklı nesiller için bebeklikten itibaren doğru beslenme çok önemli. Yeterli bilgiye sahip olmamak ve kulaktan dolma bilgilerle yapılan bazı beslenme hataları bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebiliyor.

Bu yazıyı okuyan herkesten ricam çevrenizde yeni doğum yapmış, yapacak, bebeği olan herkesle bu bilgileri paylaşın. UNUTMAYIN Bilgi PAYLAŞTIKÇA anlam kazanır.

Sağlıklı bir yaşam ancak sağlıklı beslenme ile mümkündür.
Çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişmesi, kalıtsal özelliklerine sahip olması yeterli ve dengeli beslenme ile mümkündür.
Dünyada kötü beslenme, bilgisizlik, hatalı beslenme alışkanlıkları ve buna bağlı olarak gelişen enfeksiyonlar milyonlarca çocuğun ölümüne, bir o kadar çocuğun da büyüme ve gelişmesinin geri kalmasına neden olmaktadır.

İnsan yaşamında büyümenin en hızlı olduğu, kişilik karakter gibi özelliklerin temelinin atıldığı en önemli ve hassas dönem bebeklik dönemidir. Doğumdan itibaren çok özenli davranılması gereken bebeklikte birçok hastalığa karşı savunmasız olan bireyin, doğumdan itibaren doğru beslenmesiyle sağlıklı bir nesil yetiştirilebilir.

 

İlk 6 Ay Yalnızca Anne Sütü Veriniz.

Süt çocuğu için en uygun besin anne sütüdür. Anne sütü ilk 6 ayda bebeğin tüm gereksinmelerini sağlayan ve sindirim sistemine göre ayarlanmış ve bebek için ilk aşı niteliği olan bir besindir. En çağdaş yöntemlerle ve bilimsel ilkelere uygun olarak yapılmış en mükemmel mamalar bile anne sütünün bir çok özelliğini taşıyamamaktadır.. Bu nedenle 1970 yılından bu yana dünyada “Anne Sütüne Dönüş” dönemi başlatılmış ve bu amaçla birçok ülkede özendirici kampanyalar yapılmıştır. Anne sütünün bazı özellikleri;

    Bebeğin ihtiyacı olan laktoz ( süt şekeri) diğer sütlere oranla daha fazladırBebek için yeterli vitamin vardır. Dışarıdan ek vitamin veya meyve suyu desteğine gerek yoktur.Yeterli demiri içerir. Çok fazla miktarda demir olmamasına karşın bebek bağırsaklarından emilebilme oranı fazladır.Anne sütü ile beslenen bebeklerde demir eksikliği anemisi nadiren görülmektedir.İnsan vücudunu %60-70 i sudur bebeklerde ise bu aran %80 civarındadır ve su ihtiyaçlarını en iyi şekilde anne sütü karşılar.Yeterli oranlarda protein, yağ, tuz, kalsiyum, fosfat içerirEnfeksiyonlara karşı korunmada bebeğe gerekli tüm antikorlar ve destekler anne sütü ile sağlanabilir.

Ek besinlere gerekmedikçe ilk 6 ayda başlamayın, acele etmeyin, bebeğiniz tombul bir çocuk olunca sağlıklı olmayabilir.

Her bebeğin anne sütünü alamya hakkı vardır. Bu hakkı onun elinden almayın.

Sevgilerimle

Uzman Diyetisyen Aysen Arıcan Öz

 
Cumhuriyet Mah. Ergene sok. Melek Apt. No:1 Kat 1
KUŞADASI-AYDIN
 
Toplam blog
: 97
: 2936
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden ..