Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necip Köni - Adana / TR

http://blog.milliyet.com.tr/necipkoni

30 Temmuz '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
2949
 

Ben var Türkiye... Ben biliyoo Adana kebap

Ben var Türkiye... Ben biliyoo Adana kebap
 

Evet aynen başlıktaki cümle " Ben var Türkiye... Ben biliyoo Adana Kebap " bu cümle Amerika' da New York - Baltimore hattında çalışan Amtrack yolcu treninde söylenmiş bir söz olup, Türkçe tercümesi ise " Ben Türkiye' deyken Adana Kebabını biliyordum " Bunu söyleyen trende yanımda oturan bir Amerikan vatandaşı olan "Bailey" seneler önce Adana - İncirlik' de askeri vazife ile çalışırken, önceleri nerdeyse hergün , fakat günler geçtikçe haftada bir , bu Adana kebabını arkadaşları ve ailesi ile devamlı yiyorlarmış... Üstelikde bayağıda tiryakisi olduk ifadesinide kullandı...Tabii bu son cümleyi bana iltifat olsun mu diye kullandı, işte onu bilemem...

Burada şunu ifade etmek istiyorum, Türkiye'mizin çeşitli yörelerinin yemek lezzetleri çok farklı olup, hepsinin de ünü ve damak tadları ayrı ayrı güzel + enfestir...Fakat benim bu Amerika seyahatinde trende yanıma oturmaya gelen bu Amerikan vatandaşı "Bailey"'ile çok çok tesadüflerle karşılaşmamız ve bana sohbetimizin arasında Adana Kebabını övmesi ve lezzetinin hala damağında kaldığını beyan etmesi, bir TÜRK olarak, hele hele bir ADANA'lı olarak çok gururlandırdı doğrusu beni ...!

Yalnız bu Adana Kebabı çok yağlı olduğu için, yazın ve hele bu yazın kavurucu sıcaklarında bence kesinlikle yenilmemesi gereken yemeklerden biridir.Belki çoğunuzda bu kebabın yapılışını da biliyorsunuzdur...En önemli özelliği yağlı koyun kıyması ile yapılmasıdır..(Kıyma içine köftedeki gibi ekmek hamuru konulmaz ve özelliklede kuyruk yağı ile kıyma hamanlanıp, özel kıyma kebabı şişine tutturulmasıdır...İşte en önemli özelliklerinden biri de budur.İkincisi bu Adana kebabının yapıldığı et daha çok (Karaman cinsi) Konya-Doğu Anadolu yaylalarında yetişmiş koyunların etinden yapılır...(Yani o lezzetli Trakya'nın Kıvırcık koyun etinden veya Ankara'nın Dağlıç koyun etinden olmaz, çünkü bu etler fazla yağlı olmadığı için kebap kıyması yassı demir şişde durmaz ve dökür...Yani başka bir deyimle Kebap tutmaz...) Özelliklede kömür ateşi ile pişirilir..Pişirme kıvamıda bir ustalık ve sanat işidir...Kıyma kebabını fazla ateşde tutarsanız hem kurur, hemde şişden dökülür, ateşde az tutarsanızda bu defa da içi fazla pişmemiş olur...vs...vs..gibi

Tekrar ediyorum, bu kebap yazın sıcaklarda yenilirse evet damak zevki verir ama insan sağlığınında bir numaralı düşmanıdır.Kollestrol, Lipit, Kan şekeri, Tansiyon problemi olanlara hele hele hiç ve hiç tavsiye etmem...Düşünebiliyormuzunuz birde bu lezzetli kebabı sıcakda rakı ile birlikte yiyorlar....Kısacası sağlık sorunu olanlara kesinlikle tavsiye etmiyorum...Haa Kışın serbest, serin ve soğuk havalarda yeyin yiyebileceğiniz kadar, o kadar da damak lezzeti vardır....(Şunu sorabilirisniz..? Peki yazın serin klimalı yerde (Mekanlarda) yersek bir şey olur mu..?
Şayet kebabı yeyip 2-3 Saat dışarı sıcak ve rutubetli havaya çıkmayacaksanız, olabilir derim...

Şimdi size çok kısa bir ADANA KEBAP yapılış reçetesi sunuyorum.

*KAYNAK* Vikipedi, özgür ansiklopedisi
Adana Kebap, Adana'ya özgü, kıymadan yapılan bir kebap çeşidi.

Adana Kebabı'nı diğer kebaplardan ayıran en belirgin özellik kullanılan ettir. Et, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş erkek koyunlardan elde edilmiş olmalıdır. Üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katar. Karışım hazırlanırken kullanılan malzemeler; biber salçası, kırmızı pul biber, karabiber, kuyruk yağıdır. Pişirme esnasında kesinlikle vantilatör kullanılmamalıdır. Adana Kebabı'nın servisi, tamamlayıcı unsurlar olan yeşillik, sumaklı soğan salatası, salata ile yapılmalıdır.

Dana eti ile kesinlikle yapılmaz. Sadece et, kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır.

Üretim Şekli

Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az bir yaşındaki erkek koyundan elde edilen et, yağ, sinir, damar ve zarlarından ayrılır. Ayıklanan et parçalar halinde bir gün dinlendirilir. Dinlenmiş et zırh tabir edilen ve iki elle kullanılan keskin bıçakla kıyılır. Kıyılmış et miktarının %15'i kadar kuyruk zırh ile ayrıca kıyılır. Kıyılmış et ile kıyılmış kuyruk, binde 3 ile binde 8 arasında (İdeali binde 5) acı kırmızı biber ve tuz ilave edilerek yoğrulur. Karışım Adana kebabının ana unsurunu oluşturur. Yukarıdaki karışıma kırmızı taze biber, soyulmuş kök sarımsak ve acı yeşil biber doğranarak katılır. Hazırlanan karışım tekrar yoğrularak homojenlik sağlanır. Yoğrulmuş karışım üçüncü kez zırh ile kıyılır. Hazırlanan karışım, 0, 5 cm kalınlığında, 3 cm eninde 90-120 cm uzunluğunda şişlere sıvanır gibi saplanır. Saplama esnasında el suya batırılıp şiş üzerindeki et sıvazlanır. Bu işlem etin şişten dökülmemesi için yapılır. Elde kalan su az olmalıdır, çok olursa et haşlanır, kebabın tadı bozulur. Bir kişilik Adana kebabı 180 gramdır. Bir buçuk tabir edilen Adana Kebabı'nın eti ise 270-280 gramdan az olamaz.

Pişirme Şekli

Adana Kebabı alevsiz, durgun, korlu meşe kömürü ateşinde pişirilir. Pişirme derecesi etin kırmızıdan koyu kahverengine dönmesine kadar devam eder. Pişirme sırasında şişler sık sık çevrilir. Yağı pide ekmekle alınır. Bu işlem yapılmazsa yağ ateşe düşerek alevlenir ve kalitenin bozulmasına neden olur.

Adana Kebabı coğrafik tescilli olup üretimi için Adana Ticaret Odası'ndan izin alınmalıdır

Servis Şekli

Tipik bir servis Adana kebap porsiyonu; kömürde pişmiş etin yanında közlenmiş domates ve biber, soğan salatası ve ezme ile gelir. Yöresel bir içecek olan şalgam suyu veya ayran ile tüketilir. Adana'ya özgü olsa da tüm Türkiye'de kebapcıların menülerinde yer alır. Aynı kebabın acısızına da Urfa denir. Elle yenmeden önce ocak başında çekilmiş et ile yapılan Adana Kebabı daha lezzetli olur.

Afiyet olsun...!

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

ağzım sulandı. Bilmediğim bazı şeyleri de öğrendim, sağolun. Ama kesin olarak bildiğim bir şey var: Adana kebabı sadece Adana'da yenir. Adana dışında servis edilenleri o tadı kesinlikle vermez. Bir Adanalı, örneğin Ankara'da bir restoranda Adana kebabı sipariş etse, masasına gelen yemeğe daha tadına bakmadan burun kıvırır. Çok yaşadım ben bunu. Adanalı, Çukurova'dan başka yerde Adana kebabı yemez. Yerse, damağı çizilir... Mevsim "mısmıl". Yakında geldiğimde salaş bir yerde yeriz dost. Sevgilerimle.

pirmete 
 27.01.2010 18:40
Cevap :
MERHABALAR... SEVGiLi "Pirmete" BEYCiGiM...! DEDiGiNiZ COK COK DOGRU, HER SEY YERLi YERiNDE YENiR BENCEDE.. ORNEGiN NASIL ADANA KEBABI ADANA`da YENiLiRSE, TANTUNi MERSiN`de, PEYNiRLi KUNEFE ANTAKYA-HARBiYE`de, iSKENDER BURSA`da, ACILI CiG KOFTE ADIYAMAN-KAHTA`da, TRANCA BALIK iZMiR`de, KAYSERi MANTISI KAYSERi`de, BAKLAVA GAZiANTEP`de... YANi KISACASI MEMLEKETiMiZiN HER YORESiNiN OZELLiGi OLAN YEMEKLER YERiNDE YENiR.. OYLE DEGiL Mi..? :-)) ELBETDE BEKLiYORUM, ANCAK DEDiGiM GiBi LUTFEN iKi GUN ONCESiNDEN HABERiM OLSUN, ZiRA iS iCABI BAZAN ADANA DISINA GiDiYORUM SU SIRALARDA... FAKAT NASIL OLSA MUTLAKA GORUSECEGiZ UMUDU ile SiZE (70-Km) DOGU`dan SEVGiLER, SELAMLAR ve SAYGILAR...! :-)) NECiP KONi - ADANA / TR  27.01.2010 20:28
 

acılı adana istediğimizde acısız adana geldi...Ve neden diye sorduğumuzda yanıdaki biberiyeyi gösterdiler..burada acılı adana olmaz .Asıl adana budur dediler... Böyle midir üstad... Çok sıcak bir kentiniz var..İnsanları da sıcak... Sağlıcakla kalın..

papatya altı yüz elli 
 24.09.2008 14:17
Cevap :
TEKRAR MERHABALAR...! iNANIRMISINIZ BURADA O KADAR COK KEBAPCI VAR Ki..SiMDi HANGiSi DESEM ACABA..? :-))) NORMALDE "ACILI ADANA" DEDiKLERi NORMAL ACILI KIYMA KEBABI,BUNU COCUKLAR veya MiDESi RAHATSIZ OLANLAR YEMiYORLAR..ASLINDA O KADARDA BOYLE DUSUNDUGUNUZ DERECEDE ACI OLMAZ..! YANi BiR GAZiANTEP,URFA KEBAPLARI DAHA ACIDIR BENCE..! :-))) BiLiYORSUNUZDUR BELKi ADANA KEBABI YAGLI KARAMAN KOYUNUNDAN YAPILIR,KIYMANIN icinde EKMEK YOKTUR,BiRAZ BiBER SALCASI VARDIR..(Zaten aciyida biber salcasi ve kirmizi toz biberle saglarlar) ORNEGiN SiMDi iSTANBUL`da BAYAGI GUZEL ADANA KEBABI YAPAN KEBAPCILAR VAR..! SiZE SEVGiLER ve SELAMLAR SUNARIM EFENDiM..SAGOLUNUZ.TEKRAR TESEKKUR EDERiM..!  24.09.2008 15:13
 

Elinize sağlık. İstanbul'daki Adana kebaplar oradaki gibi olmuyor herhalde. Biz hiç Adana kebap yemedik diyebiliriz dimi?

Ayşe Yavuz 
 15.02.2008 18:39
Cevap :
MERHABALAR...AYŞE HANIM..! HOŞ GELDİNİZ,SEFALAR GETİRDİNİZ BLOG SAYFAMA EFENDİM...! EVET DEDİĞİNİZ GİBİ HER ŞEY YERİNDE...! ELBETDE "ACILI ADANA KEBAP" DA ,YERİ - YURDU OLAN "ADANA'da" YENMESİ EN İSABETLİ KARAR OLUR HERHALDE KANIMCA..! :)))) ADANA'ya YOLUNUZ DÜŞERSE ŞAYET MİSAFİRİMİZ OLURSANIZ SEVİNİRİZ..! AYŞE HANIM NEDE OLSA MESLEKTAŞIZ.. BENDENİZİN (İMO-Oda Sicil NO=10993) KAYITLI-ÇÜ-1973 (Adana Mühendislik Yüksek Okulu) AŞAĞI YUKARI MESLEKDE (35) YIL..! SABANCI GURUBUNDAN EMEKLİYİM...HALEN GENE ÖZEL BİR ŞİRKETDE PROJE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVİMİ İFA EDİYORUM...! ADANA KEBABINDAN -> İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE DOĞRU KONUYU SAPTIRDIM BİRAZCIK...FAKAT MESLEKDAŞLARLA SOHBET ÇOK DAHA GÜZEL OLUYOR...:)))) SİZE İSTANBUL'a ÇUKUROVA-ADANA'dan BOL BOL SEVGİ ve SELAMLARIMI TAKDİM EDERİM...SEVGİLİ AYŞE HANIM...! NECİP KÖNİ - ADANA/TR  15.02.2008 21:19
 

Tıpkı o Amerikalı gibi ben de Adana'ya geldiğimde yedim bu kebaptan. Torunum kışın doğduğundan ve de ben o kış kıyamette Torosları aşıp, yeşile indiğimde oğlum "anne bu kebabı yemezsen asla olmaz" demiş ve yedirmişti. Gerçekten nefisti. Ben Adana'da en çok mahalle aralarındaki fırınları sevdim, kebaptan ayrı olarak. Evde iç hazırlıyorsunuz veriyorsunuz fırına, yarım saat geçmeden dünya kadar lahmacun sıcacık önünüzde oluyor, hem de çok ucuza... Selamlar, saygılar

Çiğdem ALTINÖZ 
 15.08.2007 21:29
Cevap :
Mehabalar,CiGDEM Hanim...! Once sayfami ziyaret ettiginiz icin, size cok tesekkur ederim.Tabii her yorenin kendine gore leziz ve damak tadi olan yiyecekleri olup,hepsininde kendine gore ozellik ve malzemesi farkli farklidir...! Bu yiyecekleride mutlaka ve mutlaka kendi yoresinde yemenin ayrica bir zevki vardir. Ornegin Adana Kebabini ADANA`da,Konya Firini KONYA`da,Bursa iskenderi BURSA`da,Kunefe(Peynirli Kadayif)`yi ANTAKYA`da,Baklavayi GAZiANTEP`de,Dondurmayi K.MARAS`da,Buryani SiiRT ve BiTLiS`de,Mantiyi,pastirma ve sucugu KAYSERi`de,izmir kofteyi,cop sisi iZMiR`de, Kaymagi AFYON`da,Ekmek kadayifini BOLU`da,Kaburga dolmasini DIYARBAKIR`da,kofte cesitlerini,EDiRNE,TEKIRDAG ve iNEGOL`de,Hamsi cesitlerini TRABZON,RiZE ve ORDU`da,Saksukayi ANTALYA`da,Tantuni`yi MERSiN`de,Cezerye`yi TARSUS`da.... boyle gider memleketimizin lezzetli yemek ve yoreleri...! (Daha cok sayilacak yerler VAR..!) Sizlere cok cok sevgi ve selamlarimi sunar,yemeklerinizde bol bol lezzetler temenisi ile NECiP KONi  16.08.2007 11:37
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 298
Toplam yorum
: 2320
Toplam mesaj
: 392
Ort. okunma sayısı
: 8427
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Necip KÖNİ - İnşaat Mühendisi olup, güzel sanatlar onun bir hobisidir. Resim yapmak (karakalem çalış..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster