Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necip Köni - Adana / TR

http://blog.milliyet.com.tr/necipkoni

30 Temmuz '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Ben var Türkiye... Ben biliyoo Adana kebap

Ben var Türkiye... Ben biliyoo Adana kebap
 

Evet aynen başlıktaki cümle " Ben var Türkiye... Ben biliyoo Adana Kebap " bu cümle Amerika' da New York - Baltimore hattında çalışan Amtrack yolcu treninde söylenmiş bir söz olup, Türkçe tercümesi ise " Ben Türkiye' deyken Adana Kebabını biliyordum " Bunu söyleyen trende yanımda oturan bir Amerikan vatandaşı olan "Bailey" seneler önce Adana - İncirlik' de askeri vazife ile çalışırken, önceleri nerdeyse hergün , fakat günler geçtikçe haftada bir , bu Adana kebabını arkadaşları ve ailesi ile devamlı yiyorlarmış... Üstelikde bayağıda tiryakisi olduk ifadesinide kullandı...Tabii bu son cümleyi bana iltifat olsun mu diye kullandı, işte onu bilemem...

Burada şunu ifade etmek istiyorum, Türkiye'mizin çeşitli yörelerinin yemek lezzetleri çok farklı olup, hepsinin de ünü ve damak tadları ayrı ayrı güzel + enfestir...Fakat benim bu Amerika seyahatinde trende yanıma oturmaya gelen bu Amerikan vatandaşı "Bailey"'ile çok çok tesadüflerle karşılaşmamız ve bana sohbetimizin arasında Adana Kebabını övmesi ve lezzetinin hala damağında kaldığını beyan etmesi, bir TÜRK olarak, hele hele bir ADANA'lı olarak çok gururlandırdı doğrusu beni ...!

Yalnız bu Adana Kebabı çok yağlı olduğu için, yazın ve hele bu yazın kavurucu sıcaklarında bence kesinlikle yenilmemesi gereken yemeklerden biridir.Belki çoğunuzda bu kebabın yapılışını da biliyorsunuzdur...En önemli özelliği yağlı koyun kıyması ile yapılmasıdır..(Kıyma içine köftedeki gibi ekmek hamuru konulmaz ve özelliklede kuyruk yağı ile kıyma hamanlanıp, özel kıyma kebabı şişine tutturulmasıdır...İşte en önemli özelliklerinden biri de budur.İkincisi bu Adana kebabının yapıldığı et daha çok (Karaman cinsi) Konya-Doğu Anadolu yaylalarında yetişmiş koyunların etinden yapılır...(Yani o lezzetli Trakya'nın Kıvırcık koyun etinden veya Ankara'nın Dağlıç koyun etinden olmaz, çünkü bu etler fazla yağlı olmadığı için kebap kıyması yassı demir şişde durmaz ve dökür...Yani başka bir deyimle Kebap tutmaz...) Özelliklede kömür ateşi ile pişirilir..Pişirme kıvamıda bir ustalık ve sanat işidir...Kıyma kebabını fazla ateşde tutarsanız hem kurur, hemde şişden dökülür, ateşde az tutarsanızda bu defa da içi fazla pişmemiş olur...vs...vs..gibi

Tekrar ediyorum, bu kebap yazın sıcaklarda yenilirse evet damak zevki verir ama insan sağlığınında bir numaralı düşmanıdır.Kollestrol, Lipit, Kan şekeri, Tansiyon problemi olanlara hele hele hiç ve hiç tavsiye etmem...Düşünebiliyormuzunuz birde bu lezzetli kebabı sıcakda rakı ile birlikte yiyorlar....Kısacası sağlık sorunu olanlara kesinlikle tavsiye etmiyorum...Haa Kışın serbest, serin ve soğuk havalarda yeyin yiyebileceğiniz kadar, o kadar da damak lezzeti vardır....(Şunu sorabilirisniz..? Peki yazın serin klimalı yerde (Mekanlarda) yersek bir şey olur mu..?
Şayet kebabı yeyip 2-3 Saat dışarı sıcak ve rutubetli havaya çıkmayacaksanız, olabilir derim...

Şimdi size çok kısa bir ADANA KEBAP yapılış reçetesi sunuyorum.

*KAYNAK* Vikipedi, özgür ansiklopedisi
Adana Kebap, Adana'ya özgü, kıymadan yapılan bir kebap çeşidi.

Adana Kebabı'nı diğer kebaplardan ayıran en belirgin özellik kullanılan ettir. Et, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş erkek koyunlardan elde edilmiş olmalıdır. Üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katar. Karışım hazırlanırken kullanılan malzemeler; biber salçası, kırmızı pul biber, karabiber, kuyruk yağıdır. Pişirme esnasında kesinlikle vantilatör kullanılmamalıdır. Adana Kebabı'nın servisi, tamamlayıcı unsurlar olan yeşillik, sumaklı soğan salatası, salata ile yapılmalıdır.

Dana eti ile kesinlikle yapılmaz. Sadece et, kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır.

Üretim Şekli

Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az bir yaşındaki erkek koyundan elde edilen et, yağ, sinir, damar ve zarlarından ayrılır. Ayıklanan et parçalar halinde bir gün dinlendirilir. Dinlenmiş et zırh tabir edilen ve iki elle kullanılan keskin bıçakla kıyılır. Kıyılmış et miktarının %15'i kadar kuyruk zırh ile ayrıca kıyılır. Kıyılmış et ile kıyılmış kuyruk, binde 3 ile binde 8 arasında (İdeali binde 5) acı kırmızı biber ve tuz ilave edilerek yoğrulur. Karışım Adana kebabının ana unsurunu oluşturur. Yukarıdaki karışıma kırmızı taze biber, soyulmuş kök sarımsak ve acı yeşil biber doğranarak katılır. Hazırlanan karışım tekrar yoğrularak homojenlik sağlanır. Yoğrulmuş karışım üçüncü kez zırh ile kıyılır. Hazırlanan karışım, 0, 5 cm kalınlığında, 3 cm eninde 90-120 cm uzunluğunda şişlere sıvanır gibi saplanır. Saplama esnasında el suya batırılıp şiş üzerindeki et sıvazlanır. Bu işlem etin şişten dökülmemesi için yapılır. Elde kalan su az olmalıdır, çok olursa et haşlanır, kebabın tadı bozulur. Bir kişilik Adana kebabı 180 gramdır. Bir buçuk tabir edilen Adana Kebabı'nın eti ise 270-280 gramdan az olamaz.

Pişirme Şekli

Adana Kebabı alevsiz, durgun, korlu meşe kömürü ateşinde pişirilir. Pişirme derecesi etin kırmızıdan koyu kahverengine dönmesine kadar devam eder. Pişirme sırasında şişler sık sık çevrilir. Yağı pide ekmekle alınır. Bu işlem yapılmazsa yağ ateşe düşerek alevlenir ve kalitenin bozulmasına neden olur.

Adana Kebabı coğrafik tescilli olup üretimi için Adana Ticaret Odası'ndan izin alınmalıdır

Servis Şekli

Tipik bir servis Adana kebap porsiyonu; kömürde pişmiş etin yanında közlenmiş domates ve biber, soğan salatası ve ezme ile gelir. Yöresel bir içecek olan şalgam suyu veya ayran ile tüketilir. Adana'ya özgü olsa da tüm Türkiye'de kebapcıların menülerinde yer alır. Aynı kebabın acısızına da Urfa denir. Elle yenmeden önce ocak başında çekilmiş et ile yapılan Adana Kebabı daha lezzetli olur.

Afiyet olsun...!

 
Toplam blog
: 298
: 8548
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Necip KÖNİ - İnşaat Mühendisi olup, güzel sanatlar onun bir hobisidir. Resim yapmak (karakalem çalış..