Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Yöresel mezeler ve yemekler

Yöresel mezeler ve yemekler
 

Evinizde kolayca hazırlayacagınız yörelere özel bir kaç meze ve yemek tarifi vermek istedim. Kendim bizzat denedim. Afiyet olsun .

MEZELER:

LALEZAR:(BURSA)

Gerekli malzemeler:Patates 1 kg. Maydanoz 1 demet Soğan 1 adet Yarım limon suyu Margarin 1 tatlı kaşığı Karabiber, Sirke 1 çorba kaşığı , Tuz Kırmızı biber 2 adet (dolmalık) biraz kasar peyniri.

Yapılısı:Patatesleri haşlayın ve kabuklarını soyun. Ezerek püre haline getirin. Küçük küçük doğradığınız soğanı çği olarak patates püresine ekleyin. Tuzu, karabiberi, margarini, sirkeyi, yarım limon suyunu ilave edin. İyice karıştırın. Ceviz iriliğinde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Üzerine bastırarak bir çukur yapın. Maydonuzu ince ince kıyın. Hazırladığınız patates toplarını maydanozla bulayın. Kırmızı biberleri bol suyla yıkayın. Tohum ve sap kısımlarını temizledikten sonra biberleri küçük küçük kareler şeklinde kesin. Patates toplarının çukurlarına kırmızı biber doldurarak servis yapın.

FETTE:(ADANA)
Gerekli malzemeler:Nohut 1/2 kg. Maydanoz 1 demet Katıyağ 2 çorba kaşığı Kimyon Yeterince Limon 1 adet Tuz Yeterince Tahin 1 çay bardağı Kırmızı biber Yeterince Sarmısak 4-5 diş

Yapılısı:Nohutlar bir gün önceden suda bekletilir. İki parmak arasında ezilecek kıvama gelinceye kadar haşlanır. Delikli kepçe ile haşlanan nohutlar bir su bardağı tencereden alınıp, kabukları çıkarılıp havanda dövülür. Limon suyu tahinle karıştırılarak bir karışım elde edilir. Bunun için ezilmiş nohutlar ilave edilip bir bulamaç elde edilir. Nohutun haşlama suyundan ilave edilip bu bulamaç biraz inceltilir. Boza kıvamına gelince dövülmüş sarmısak ve kimyon ilave edilip karıştırılır. Bir tepsiye hafif kızartılmış ekmek dilimleri yerleştirilir. Tenceredeki nohut ve haşlama suyu üzerine dökülür (Nohutlardan iki çorba kaşığı kadarı süs yapmak için ayrılır). Tereyağ kızdırılıp, kırmızı biberle karıştırılır ve tepsideki nohutların üzerine dökülür. Hepsinin üzerine tahinli bulamaç sıvanır. Nohutlarla bulamacın üzerine süs yapılır. Aralarına kimyon gezdirilir. Kıyılmış maydanoz gezdirilir. Soğumuşsa ısıtılıp ikram edilir.

BABAGANNÜÇ(ADANA)
Gerekli malzemeler:İri patlıcan 4 adet Domates 1 adet Soğan 2 baş Limon suyu 1 adet Salça 1 çorba kaşığı Toz
biber Yeterince Yağ 1 kaşık Tuz Yeterince

Yapılısı:Patlıcanlar közde iyice pişirildikten sonra soyulur. Halka şeklinde doğranan soğan, yağ ve salça ile kavrulur. Başka bir kapta dövülen patlıcan da bu karışıma eklenerek bir müddet daha kavrulur. Ateşten indirilen bu karışımın üzerine ince doğranmış domates, baharatlar ve limon suyu ilave edilerek servis yapılır.

SEBZEYEKLERİ:

BORANİ(BAYBURT)
Gerekli malzemeler:Pazı 1, 5 kg. Sarmısak 2 diş Katı yağ 150 gr. Yoğurt 1, 5 su bardağı Süt 1, 5 su bardağı Tuz

Yapılısı:Pazıları yıkayıp süzdürün. Tencereye haşlamaya yetecek kadar su koyup bir taşım kaynatın. İçine pazıları atıp, 5 dakika haşlayın ve süzgece çıkarın. Yağı başka bir tencerede eritin. Yağ kızınca süzülmüş pazıları içinde 2 dakika kavurun. Sütü katıp, tuzunu ayarlayın. Karıştırarak kısık ateşte yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Sarmısağı dövüp, yoğurtla çırparak karıştırın. Pişen pazıyı bir servis tabağına alın. Üzerine sarmısaklı yoğurdu gezdirerek servis yapın.

ZEYTİNYAGLI DOLMA(ANTEP USULÜ)
Gerekli malzemeler:Kurutulmuş dolmalık patlıcan 25 adet Toz şeker 1 çorba kaşığı Kurutulmuş biber 15 adet Limon suyu (veya limon tozu) 2 adet Kuru soğan 4-5 adet Su Yeteri kadar Sarmısak 3 adet Karabiber Domates salçası 2 çorba kaşığı Kırmızıbiber Biber salçası 2 çorba kaşığı Yenibahar Pirinç 2 su bardağı Tuz Zeytinyağı 1 1/2 çay bardağı

Yapılısı:Kuru patlıcanlar, geceden kaynar suya konup çatal geçecek şekilde haşlanır. Biberler ise kaynar suda en fazla 5 dakika kaynatılır. Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir. Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarmısak hafif kavrulur, salçaları ilave edilip iyice karıştırılır. Yıkanmış pirinç bu karışımın içine konur ve hafifçe kavrulur. İki bardak sıcak suyla baharatlar ve şeker suyu çekene kadar pişirilir. Hazırlanan bu karışım, patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurulur. Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde dizilir. Dizme işlemi düzgün ve sık şekilde yapılmalıdır (daima en alta patlıcanlar gelmelidir). Üzerine biberler aynı şekilde dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpilir ve en üste dolma taşı konur. Dolma taşının bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katılır. Dolma kaynamaya başladıktan sonra ocak kısılır. Pişmesine yakın limon suyu ilave edilerek 10-15 dakika daha pişirilir ve ocaktan indirilir. Dolma servise hazırdır.

Umarım denemedigiz bir tarif vardır.
AFİYETOLSUN....

 
Toplam blog
: 35
: 3162
Kayıt tarihi
: 06.10.06
 
 

Yaşı genç, hayat deneyimi biraz olan, her türlü görüşe açık, sevecen, biriyim... Lise mezunuyum, ..