Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '16

 
Kategori
İlişkiler
 

Beni anlamasını bekliyorum

Beni anlamasını bekliyorum
 

İlişkilerimizde en çok şikayet ettiğimiz konu karşı tarafın bizi anlamıyor olması değil mi? Çoğu zaman özellikle ikili ilişkilerimizde ne yaparsak yapalım, ne söylersek söyleyelim, kendimizi anlatamadığımızdan dert yanıyoruz. Oysa aynı dili konuşuyor, aynı duyguları paylaşıyoruz hatta belki çok uzun yıllardır aynı evi paylaşıyor olmamıza rağmen bu soruna çözüm bulamıyoruz.

Biz zor olanı elde etmenin daha önemli olduğunu düşündüğümüz sürece bu anlaşılmazlık  sorunu daha da büyümeye devam edecektir.

 ‘Maksat bağcıyı dövmek mi yoksa üzüm  yemek mi?’ Önce buna karar vermemiz gerekiyor. Eğer üzüm yemekse, her anlaşmazlık mutlaka çözülür. Ama konu bağcıyı dövmekse, ne şikayetler sona erer ne de bahaneler .

Bizler anlaşılmak  için elimizden geleni yapıyor muyuz? Yoksa  kendimizi olduğu gibi ifade ederek  kolay anlaşıldığımızda  ilişkimizin büyüsünün bozulacağını mı düşünüyoruz? Belki de   ulaşılması zor biri olarak karşımızdaki kişinin gözünde kendimizi daha önemli bir yerde hissediyoruz.

İletişim konusunda en büyük yanılgımız; iletişimin ‘konuşmaktan’ ibaret olduğunu düşünmek. Oysa iletişimde ilk kural dinlemek olmalı. Çoğu zaman karşımızdaki konuşurken  biz kendi söyleyeceklerimizi düşündüğümüz için konuşulanları duyamıyoruz. Ya da sözleri keserek konuşmaya çalışıyoruz. Maksadımız  kendimizi bir an önce anlatmaya çalışmak olsa da  bu aceleciliğimiz boşa giden ve anlamsızlaşan bir sohbetin gerçekleşmesine sebep oluyor. Farkına varmamız gereken, karşımızdaki kişi konuşurken tüm benliğimizle dinlediğimizde  kendimizi konuya vererek anlayabileceğimiz.. Daha sonrasında ise konuşarak kendimizi daha rahat ifade edebiliriz.

Bunun dışında;

- İmalı sözlerle ya da davranışlarla anlaşılmayı beklemek,

- Somurtmak ve susmak ya da

- Abartılı bir ses tonu ve davranışlar sergileyerek, beden dilimizi de kontrol altında    

 tutmakta zorlanarak,

 kendimizi anlatmaya çalışmak ilişkiyi daha da zora sürükler. Bu davranış şeklimiz çevremize negatif enerji yayarak ortamda bulunan kişilerin olumsuz etkilenmesine sebep olacaktır.

Eğer karşımızdaki kişilere bir şeyler anlatmak ve anlaşılmak  istiyorsak, söylemek istediklerimizi mümkün olduğunca açık ve net kelimeler seçerek konuşmayı denemeliyiz. Böylelikle ulaşmak istediğimiz sonuca kolaylıkla ulaşabildiğimizi görebiliriz.

Unutmayın,birbirimizi ne kadar tanıyor olsakta, hiç kimse biz söylemeden ne düşündüğümüzü ve ne istediğimizi bilemez.

Tijen Özpınar- Kişisel Gelişim Eğitmeni

 
Toplam blog
: 35
: 117
Kayıt tarihi
: 18.07.16
 
 

Davranış Bilimleri Kişisel Gelişim Uzmanı, Profesyonel Yaşam Koçu, NLP Koçu, Spiritül Yaşam Koçu, N..