Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Beyinde kazanmak!...

Beyinde kazanmak!...
 

www.goal.com/images/18727_news.jpg


Kişisel Gelişim uzmanı ve yazar Sayın Yalçın ARI' nın ''Sonucu Düşünen Kahramanlar!'' başlıklı yazısı çok ilgimi çekti. Yazının ana mesaj kısmı tam olarak aşağıda ki gibi.

''insanın bir eylemde bulunmadan önce hangi düşünce yapısına büründükleri konusunda beni düşünmeye sevk etti. Bu konuyla ilgili bazı araştırmalar yaptım. Newyork Üniversitesi’nde 86 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre herhangi bir durum karşısında harekete geçmeden önce hangi koşulları göz önünde bulundurursunuz sorusuna, araştırmacıların yüzde 80’i olayın olumsuz yönünü diğer bölümüyse pozitif yönü üzerinde duracağını söylemiş. Daha sonra ankete tabii tutulan bu kişiler takibe alınmış. Olayın olumlu yönü üzerinde duranların iş hayatında diğer kişilere nazaran daha başarılı oldukları ortaya çıkmış. Bu araştırmanın bir benzeri de girişimciler üzerinde yapılmış. Girişimde bulunmadan önce kaybedeceklerinize mi yoksa kazanacaklarınıza mı odaklanırsınız sorusuna, deneklerin yüzde 70’lik gibi büyük bir kısmı kaybedecekleri üzerine odaklanacaklarını söylemiş. Bu araştırmalardan da anlaşılıyor ki insanlar daha harekete geçmeden o eylemin sonuçlarını kafasında belirliyor. Sonucu pozitif olarak bitirenler gerçekte de pozitif bitirme şansına daha fazla sahip oluyor. Bu da bize eylem öncesi uzun uzun düşünmek ya da başarı durumunun hesaplamak çoğu kez hüsranla karşılaşmamıza neden olabiliyor. Düşünme tarzımız başarılarımızı, başarılarımız hayatımızı, hayatımız mutluluğumuzu etkiliyor. Sonuçlardan çok süreçlere odaklanan insanlar çoğu kez başarıya ulaşıyor. Hadi hep birlikte kısa bir süreliğine de olsa süreçleri yaşayalım. Bakalım kahraman olabilecek miyiz?''.

Şimdi gelinde The Secret kitabını tamamen olumsuz gözlemlerle eleştirin. Evet, hiç bir gerekli önlemi almadan sadece olumlu düşünmek, olayları çözmüyor. Ama bu demek değil ki tüm önlemleri almaya çalıştıktan sonra gerçekleştireceğimiz iş, eylem veya girişimin daha başında olumsuz sonuçlarına odaklanmalıyız. Tam tersi iyi olacak diyeceğiz ki her şey iyi olsun. Hayallerinde kazanılmayan hiç bir uğraş gerçektede kazanılamaz. Son yılların en büyük futbol teknik direktörlerinden olan Morinho, '' Ben sanal olarak kazandığım hiç bir maçı kolay kolay kaybetmem '' demiştir. Demek ki hayatta önce beynimizde kazanmamız gerekiyor. Kuracağımız bir işte, gireceğimiz bir sınavı önce beynimizde kazanmalıyız. Bunun tüm aşamalarını değerlendirip, planlayıp tüm olumsuz gelişmelere karşın bir B planımızı hazırlamalıyız. Ondan sonrada kazanmaya yanızca kazanmaya odaklanmalıyız. Zaten, mutlaka gelecek olan kazanmanın da keyfini çıkarmalıyız. Çünkü her zaman en güzeli kazanmaktır. Kısaca kazanmak çok güzeldir...

 
Toplam blog
: 55
: 921
Kayıt tarihi
: 08.07.06
 
 

40 Yaşından Sonra Evet, ben yıllarca okudum, okudum. Ne bulursam, elime ne geçerse. Kırkından sonra..