Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '07

 
Kategori
Bilgisayar
 

Bilgisayar Kursu: Yazılım-2.Bölüm

Bilgisayar Kursu: Yazılım-2.Bölüm
 

FIRMWARE nedir?

Yazılım olmadan donanımın eksik olduğunu ve ikisini bir bütün olarak düşünmek gerektiğini söylemiştik. Bir elektronik sistem düşündüğümüzde bir donanıma ait en temel yazılım "Firmware" olarak adlandırılır. Firmware o cihazın elektronik anlamda sahip olduğu fonksiyonları bir üst yazılımdan (İşletim Sistemi) gelen komutlara göre yerine getirmesi için oluşturulan ve o cihazın içine gömülen programlara verilen addır.

Firmware ilgili elektronik cihazı tasarlayan firma tarafından oluşturulur ve elektronik kart üzerinde yer alan saklama birimine (Flash Bellek) depolanır. Bu bağlamda şu an etrafımızda gördüğümüz tüm elektronik kartların bir firmware yazılımı olmak zorundadır. Bilgisayarlarımız, cep telefonlarımız, ekran kartlarımız, CD/DVD sürücülerimiz vb.. her cihaz kendine ait en temel yazılıma yani bir "Firmware" e sahiptir.

Firmware denince akla gelen ilk şey de "Firmware Ugrade" olmaktadır. Donanımlar ilk tasarlandığında ona uygun yazılımları da beraber geliştirilir. Ardından donanım ve yazılım bir bütün olarak bir dizi testlerden geçirilerek birbirleriyle uyum içinde çalışıp çalışmadıkları kontrol edilir. Pek çok sorun da daha bu aşamada çözülür. Ancak tüm bunlara rağmen sahaya dağılan yani biz kullanıcılara ulaşan cihazların testlerde görülmeyen sorunları daha sonradan ortaya çıkabilir. Ya da piyasaya daha sonra çıkan başka cihazlarla uyumlu çalışmak veya bazı fonksiyonların geliştirilmesi vb.. nedenler için bu donanımın firmware' nin yükseltilmesi gerekebilir. Bu durumda yapılan işlemin adı da "Firmware Güncellemesi" olur. Bir firmware güncellemesi için iki gereken iki şey üreticinin bu iş için size sunduğu bir program ve ilgili cihazın yeni firmware sürümü olacaktır.

Bu tür güncellemeler yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli üreticinin güncelleme talimatlarına harfiyen uyulması, güncelleme esnasında sistemin enerjisinin kesinlikle kesilmemesi yani işlemin asla yarım kalmaması ve de doğru programın yüklenmesidir. Aksi halde bu elektronik kart daha sonra çalışmayacaktır.

Diğer önemli bir noktada ilgili firmware güncellemesinin size ne kazandıracağını öncelikle okumanız ve ona göre bu işlemi yapmanızdır. Pek çok güncellemenin sizin ihtiyaçlarınızla doğrudan bir ilişkisi olmayabilir. Yani güncellemeden sonra sizin için değişen birşey olmayabilir. Öyleyse anlamsız yere bu tür bir işleme girişmek pek mantıklı bir eylem olmayabilir. Sonuçta yanlış bir işlem neticesinde her zaman sisteme zarar verme riski vardır.

Hoşcakalın..!

Devam Edecek.

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..