Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '08

 
Kategori
Sinema
 

Bilim-kurgu tarihinden bir ilk: Aya yolculuk

Bilim-kurgu tarihinden bir ilk: Aya yolculuk
 

Uzay ve ay yıllar boyunca insanların merak ettiği ve sürekli gizemlerini bulmak için uğraştığı bir alan. Hakkında yüzlerce fantezi kurulan, efsanelere konu olan bu gizem günler geçtikçe kitaplara ve sinemaya da konu oldu.

Kariyerine sihirbaz olarak başlayan ve ardından sinemaya geçerek sinemanın bugünkü halinin öncülerinden olan Georges Méliès'in 1902 yılında çektiği Aya yolculuk (Le Voyage dans la Lune) filmi de bu merakın ilk örneklerinden.

Sinema kariyerinde 1896 yılından beri çektiği filmler içinde en ünlüsü olan Aya Yolculuk, Jules Verne'nin Dünyadan Aya ve Herbert George Wells'in Aydaki İlk İnsanlar isimli kitaplarından esinlenerek çekilmiş.

Tarihteki ilk bilim-kurgu filmi olan Aya Yolculuk, bir grup bilim adamının Prof. Barbenfouillis başkanlığında Ay'a gitmek için yaptığı planları ve Ay'da, Ay gardiyanları tarafından kaçırılıp ay sarayına götürülmelerini konu alıyor. O dönemin şartlarına göre değerlendirildiğinde insanı hayrete düşürüyor.

Dekor ve kostümler inanılmaz. Sessiz bir film olmasına (Sonradan müzik ve dış ses eklendi) ve 14 dakikalık kısa süresine rağmen hikayenin anlatımında bir sorun görülmüyor.

Ayın bir insan yüzüne benzetilmesi ve gönderilen roketin bu insan yüzünün gözüne gelmesiyle oluşturulan sempatik görüntü de sinema tarihinin unutulmaz görüntülerinden oldu.

Ayrıca aynı sahnenin 2 farklı çekimiyle bugünkü sinemaya alışan bizleri şaşırtan bir yanı var.

Efektleri de unutmamak lazım. 1902 yılının imkanlarına rağmen fon değişimleriyle oluşturulan efektler tarihin ilk efektli sinema filmi ünvanını hakediyor. Ayrıca kurgunun da temel taşlarından birisi.

Sinemaya özellikle sinema tarihine ilgi duyanlara tavsiye edebileceğim bir film. Tarihde 14 ilginç dakika geçirmek isteyenlere..

 
Toplam blog
: 278
: 1369
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Küçük bir kız çocuğu masumiyetidir yazmak, her satırı her cümleyi her kelimeyi tekrar tekrar gözden ..