Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '08

 
Kategori
Sinema
 

Cebrail

Cebrail
 

imdb.


Evet, ateizmin kapısını aralayan bir film seyrettim sonunda.

Tanrı’ya karşı çıkan ve cezalandırılan Şeytan’dan sonra (işin bu bölümü filmde yok), Tanrı’nın Dünya’ya orayı düzeltmek üzere gönderdiği, 7 baş meleği de ona isyan eder. Neden, insan türünün karanlık dünyasıdır. Melekler insanların kötülüğüyle başedemez ve yenilirler.

Başmelek Cebrail, şöyle söyleyerek intihar eder:

“Sen bizim yerimize yeni melekler ve başmelekler icat edersin.”

Böyle bir filmi Hritiyan dünyasında yapabiliyorsunuz ama İslam’da biraz zor.

Şimdi gelelim işin hikayesine:

Filmdeki 7 melek, aslında eski mitolojilerden apartılmış ve derleme (bir efsane harmanı gibi) bir öykü. Babilliler’den orta Musevilik’e, oradan Hristiyanlık’a geçtiği kabul ediliyor.

Özetleyelim:

İbranice’de Michael (İslam’da Mikail), ‘Kim sonsuz Tanrı gibidir?’ veya ‘Tanrı’ya kim eşittir?’ demek.

Gabriel, ‘Tanrı’nın adamı’ veya ‘Tanrı’nın gücü’ demek.

Raphael ‘Tanrı’nın şifası’ veya ‘Şifa veren Tanrı’ demek.

Uriel, ‘Tanrı’nın ateşi’ veya ‘Tanrı’nın ışığı’ demek.

Salathiel ‘Tanrı’nın arabulucusu’ demek.

Jegudiel ‘Tanrı’yı yücelten’ demek.

Barachiel ‘Tanrı’nın takdisi’ demek.

Jeremiel ‘Tanrı’nın vecdi’ demek.

http://en.wikipedia.org/wiki/Archangel

Filmdeki 7 melek, tam bunlar değildi. Altyazı yanlış ve eksikti ve İngilizce’m iyi olmasına karşın, telaffuzdan yazılışları çıkaramadım, çünkü ilk kez duyduğum ve özgünü başka diller olan sözcüklerdi.

Bütün melekler erkekti. Bir melek, erkekten kadına dönüştürülmüştü ve en son o sağ kaldı, cennete dönmedi. Bu durum, yanlış yoruma ve irdelenmeye açık.

Senaryo, taslak olarak mükemmel. Ancak ‘Jetee’den, ‘12 Maymun’un aşırı yorumla çıkarılması gibi, ileride bunun yeniden çekimi gerek.

Bazı sahnelerde ‘stop-motion’ tekniği gerekirken, çok hızlılığı (meleklerin birbiriyle döğüş hızını) vermek için bulanıklık seçilmiş. Oysa, başka bir sahnede (son insan işbirlikçi ölürken) titreşimli görüntü o etkiyi yaratıyordu.

Film attığı taşla istediği kuşu vurmuş. Tanrı da bir bedel ödemeli: Böyle insanlar yarattığı için. Filmde bu, en önemli varlıkları olan, başmeleklerdi ve birini değil, hepsini yitiriyordu. Ancak öykü, Matris’lerde olduğu üzere bir kısırdöngüye sokuluyordu. Bir tek durumda ilginç bir sonuç çıkar. Bunun, Batılı olmayan biri devam filmini çeker: 7 yeni baş melek, 7 yeni baş (iyi-kötü sentezli) insanla karşılaşır.

Örneğin ben çekseydim, filmin sonunu, cennete bir atom bombası yollatarak bitirirdim.

Başrolde de Steve Owen’ı oynatırdım.

Dipnotlar:

Meleklerin filmin imdb’deki sayfasındaki İngilizce adları şöyle: “Gabriel, Sammael, Amitiel, Uriel, Raphael, Ithuriel, Baliel.”

http://www.imdb.com/title/tt0857376/

Ayrıca filmde; ‘baş melek’ tamlamasındaki (archangel’daki) ‘arch’, hem ‘şeytanca’, hem ‘yay’ anlamıyla kullanılıyor. Zaten, diyaloglarda çok fazla tiyatrovari ima ve susma (es geçme) var.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..