Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '18

 
Kategori
Bilim
 

Bilim ve Bilimsel Araştırma

Bilim ve Bilimsel Araştırma
 

İnsanı sadece bilim ve sanat yüceltebilir. ~Beethoven


Doğru düşünme ve sistematik bilgi edinme süreci olarak bilimin amacı evrendeki doğru bilgiyi yanlış bilgiden ayırarak onu sistematik biçimde değerlendirmek, olaylar arasında neden-sonuç ilişkisini kurmaktır. Bilimin başlıca sonuçlarından biri, düşüncede, dünyada ve toplumda düzen yaratmak, böylece kişiden kişiye değişebilen yargı ve tercihler yerine tarafsız kıstaslar düzenini getirmektir. Bilimsel bilgi öznel değildir, her zaman geçerlidir. Her zaman geçerli olmak, “mutlak olmak” anlamı taşımaz. Bilim yeni gelişmeler ışığında kendi bilgisini tazeler, geliştirir ve daha doğru bir hale getirir. Bilimsel bilgi üretme süreçleri, bir bilginin ne zaman doğru ve güvenilir olacağını söylediği gibi bir bilginin ne zaman terk edileceğini ve hangi bilginin nasıl konulacağını gösterdiğinden, bilimsel bilgi her zaman geçerlidir.

Bilimsel bilginin kendine özgü; tarafsızlık ilkesi, doğru ölçümler, kanıtlanma niteliği, genelleyici oluşu, olması gerekenler yerine olanla uğraşma şeklinde özellikleri vardır. Bilimsel bilgi, insanlar arasında din, dil, milliyet ve ırk ayırımı olmaksızın geçerli olup, insanlığın ortak bilgisidir. Bilimin tarafsızlığı aynı zamanda olguların her türlü kişisel değer ve yargıların ötesinde olmasıdır. Bilimsel çalışmalar sonucunda sağlanan bilgi birikimi çoğaldıkça, toplumu ilgilendiren pratik konulara uygulanabilirliği de giderek artar.

Bilim, fiziksel dünyanın daha iyi anlaşılmasını amaçlayan yeni keşifler yapmaya yönelik bütün faaliyetleri kapsar. Bu keşif faaliyetlerine araştırma denir. Bilimsel araştırma, bilimin gerçekleşmesini sağlayan kuralların akla ve deneye dayanılarak kullanılmasıdır. Araştırma konusunda en çok kabul gören üç tanesi şöyle sıralanabilir;

·         Yeni bilgiler üretilmesi, olayların bilimsel yorumlarının yapılması veya problemlerin pratik olarak çözülmesi için, bilimsel esaslara uygun yapılan çalışmalardır.

·         Planlı ve sistemli bir şekilde veriler toplayıp, verileri analiz edip, açıklayarak problemlere güvenilir çözüm yollarının bulunması işlemidir.

·         Yeni bilgilerin elde edilmelerine ve olayların doğru olarak yorumlanmasına yönelmiş titiz ve yoğun bir deneme, gözlem ve geliştirme çalışmasıdır.

Bilimsel bir çalışmanın ana basamakları; gözlem yaparak bilgi toplanması, elde edilen bilgilerin düzenlenmesi, düzenlenen bilgiler arasında düzenlilik olup olmadığının araştırılması, bu bilgilerdeki düzenliliğin nedenlerinin bulunması ve bilim dünyasına bilgilerin ve sonuçların yazılı olarak aktarılması şeklinde özetlenebilir.

Bu çalışmaları ise bir bilim dalında gerekli bilgilere sahip, yenilikleri izleyen, araştırma konusu seçebilecek, çalışmayı planlayıp yürütebilecek, sonuçları bilimsel yöntemlerle değerlendirip yayımlayabilecek düzeydeki insan yapabilir.

Roma neden yıkıldı sorusuna Cicero; “güzel ve çok konuştuk, fakat bilgisizdik.” yanıtını vermiştir.

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..