Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '09

 
Kategori
İstanbul
 

Bir Beyoğlu portresi "Hasan Öngür"

Bir Beyoğlu portresi "Hasan Öngür"
 

İstiklal Caddesinde halihazırda yaşayan insan portresi olarak geçmişten günümüze ne kaldı sorusuna yanıtım 43 yıldır 3 m2'lik küçük dükkanda tüm müzük marketlere karşı ayakta kalabilen Hasan Öngör'dür. 1966 yılından beri, İstiklal Caddesinde meşhur Rumeli Hanının tam karşısında yeralan 133 numaralı Hasan Bey apartmanının girişindeki küçük bir pasajda hizmet veren Karakedi Plakevi, Beyoğlu’nun en eski kaset ve plak dükkanıdır.

3 m2 lik alanda hemen yanında D&R bir kaç metre ilersinde sağlı sollu kitap ve müzikevlerine karşı ayakta kalabilmenin sırrı güler yüzle müşterisini hemen analiz edip o an için alma niyeti olmasa bile beğenisine en uygun olan (eskiden plak ve kaset günümüzde ise) müzik cd.'sini sohbet içersinde paketleyip parasını tahsil eden sıradışı bir satıcı. Belki sıcak satış üzerine akademik kariyer yapmış bir çok insanın stajını yanında yapması gereken bir ordinaryus mertebesinde satıcıdır.

Öğlen 12'de dükkanını açar ve aralıksız 12 saat 3 m2 lik küçük alanda DJ satıcı olarak işine koyulur. Bir yandan günün, saattin ve caddenin insan durumuna uygun olduğunu düşündüğü müziğin sesini açar diğer yandan gazetelerini tüm ayrıntısına kadar okur. Gerçekte karakedi Plak evinin sahibi Hasan Öngör değildir. İslam Bey dükkanın işletmecisi olup perşembeden perşembeye tahsilata gelmek ve kira döneminde malsahipleri ile mukavele yenilemek dışında bir fonksiyonu yoktur.

Bu günlerde dillerden düşmeyen Cağan Irmak'ın filmindeki film müziklerini çalıp satarken birden Seracettin Tanyerli'nin 30 yıl önce kasete aldığı bir müzik parçasını veya eski zaman oyun havalarını aynı zamanda müşteriye satabilme yeteneği vardır. Turist grubunun caddeden geçtiğini görürse hemen milliyetine göre analizini yapar ve iletişimde zorlanmadığı satıcı ingilizcesiyle satışını gerçekleştirir. Paskalya geldiğinde Yunan grularını boş geçmez ve caddeye çıktıklarında hepsini Zeki Müren CD.leriyle avlar. Bu arada 1974 Kıbrıs barış harekatına katıldığı için çevresindeki dostları yahu Hasan askerliğin nasıl geçti bir anlatsana sorusunu özellikle sorarlar ve en az yarım saat kızarmış ve transa geçmiş olarak o dönemi anlatırken bir kez daha yaşar.

Nebil Özgentürk için gerçek anlamda işlenecek bir insan portresidir. İyi bir aile babası, gerçek bir Beşiktaşlı olan Hasan Öngür arkadaşıma Beyoğlu'ndaki Karakedi Plakevinde nice yıllar yaşamını sağlıkla sürdürmesi ve İstiklal caddesine renk katması dileğimle. Bora Ebussuutoğlu

 
Toplam blog
: 7
: 1172
Kayıt tarihi
: 30.12.08
 
 

21.10.1964 İstanbul'da doğdu. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 198..