Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '12

 
Kategori
Sosyoloji
 

Bir hikaye, iki haber, İkizdere

Bir hikaye, iki haber, İkizdere
 

İkizdereliler


M.Ö. 3000 yıllara dayanan yerleşikliği ile, nice Sevdalıkların (aşkların) yaşandığı, nice türkülerin söylendiği, nice düğünlerde çatma türkülerin konusu olduğu, çağlar çağlar, gürül gürül akan, insanlık tarihi kadar eski, dünyada bilinen flora ve fauna zenginliği açısından 100 vadiden biri olan doğduğum ikizdere. Keskin, kıvrak zekâlı insanların yaşadığı İkizdere vadisi şimdilerde Ulusal Basında ilginç hikaye ve haberlere konu oluyor;

            1-(Hikaye) İkizderede yapılmakta olan HES santral tribünlerinin bir kaçı İkizdere için çalışacak İkizdere’liler bedava elektrik tüketecekmiş. Bu yalana İkizderelilerin bazıları inanıyor başkalarını da inandırmaya çalışıyor.

            2- (Haber1) Sistem fotoselli olarak yapılabilirken ve köyde kimse olmadığı dönemlerde elektrik tamamen kapatılabilinirken, Rize`nin İkizdere İlçesi Tozköy Köyü`nde sokak aydınlatma lambaları direklere monte edilen anahtarlarla yakılıp söndürülüyor. Köy sakinleri akşamları bir yere giderken lambayı yakıyor, dönerken de söndürüyor. 20 aydınlatma direğinin bulunduğu Tozköy Köyü’nde ilginç uygulama yıllar önce başlatılmış. Kış aylarında kimsenin kalmadığı köyün nüfusunun, yaz aylarında da çok az olduğunu dikkate alan dönemin elektrik idaresi, aydınlatma direklerinde otomatik açıp kapama sistemini tercih etmemiş, direklere elektrik anahtarları takmış. Köy sakinleri de yıllardır sokak aydınlatma lambalarını kendileri açıp, kapatıyor. Akşamları köyde komşusuna misafirliğe gidecek olanlar lambaları yakarak gidiyor, geri dönerken de söndürüyor. Lambalar sadece ihtiyaç olduğunda kullanılıyor. Böylece elektrik tasarrufu da sağlayan köylüler kış aylarında köyden ayrılırken köyün elektriğini tamamen kesiyor.

            AKSA Çoruh Elektrik İdaresi Rize İl Müdürü ise, yıllar önce elektrik hattı çekilen köyde otomatik sistem yerine bu yöntemin uygulandığını belirterek "İlçedeki yatırım programlarımız bu köyümüzü de almıştık. Bu yıl içerisinde anahtarlı sistemin yerine otomatik sistemle yanan aydınlatma lambaları takacağız.” Söylemiş.

3- (Haber2) Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Gündoğdu Mahallesi'nde Mustafa Çilo'nun yaptırdığı binanın ortasından yüzlerce abonenin iletişimini sağlayan telefon hatları geçiyor. Mustafa (70) ve Sabire Çilo( 68) çiftinin evleri bir yıl önce yandı. Çift yanan evlerinin bulunduğu yerde yenisini yapamayınca 50 metre uzağında bulunan kendilerine ait arazide yeni bir ev yapmaya karar vermiş. Ancak evi yapmak istedikleri arazilerinde bulunan telefon direği önlerine engel çıkartmış.         

            Mustafa Çilo, direğin kaldırılması için ilgili kurumlara direkçe vermiş. Çilo direğin kaldırılacağı düşüncesi ile evinin temelini atarak inşaata başlamış. Ancak bu sürede direğin kaldırılması için herhangi bir çalışma yapılmamış. Çilo, evinin yanması nedeniyle bir an önce yeni bir eve ihtiyacı olduğu için inşaat çalışmalarını sürdürmüş. İlgili kurumlara yeni dilekçeler yazan Çilo, başvurularından sonuç çıkmaması üzerine yüzlerce abonenin iletişimini sağlayan telefon hatlarını evin tam ortasından geçirerek kaba inşaatı tamamlamış. Telefon hatları binanın çatısından girip evin birinci katından geçerek zeminde bulunan bir odanın penceresinden çıkıyor. Mustafa Çilo, yaptığı açıklamada, "Evim yandı. Burada ev yapmaya karar verdim. Bu direk benden izin alınmadan buraya dikilmişti. Yerinin değiştirilmesi için dilekçe verdim. Gelen giden olmayınca evi bu şekilde yapmak zorunda kaldık." dedi.  Sabire Çilo da çaresizlikten evi bu şekilde yaptıklarını belirterek, evin oda ve koridorlarından geçen kabloları aşmakta güçlük çektiğini belirterek, ilgili kurumun biran önce kabloları evinin içinden kaldırmasını istedi.

            İlçemizin sembolü Dağ Horozunun sesini duyuyorum, Çocukluğumuzda çobanlık yaparak beklediğimiz hayvanlarımızın sesleri, köpeklerimizin havlaması, kedilerimizin miyavlaması, kuşların cıvıldak sesleri, vahşi hayvan sesleri, en önemlisi ikizdere’nin o şiirsel seslerinden oluşan vadideki çok sesli müzik konserleri devam ediyor mu, acaba? Merak ediyorum.

            Ben gitmeyeli epey şeyler yapılmış. Ancak yapılan şeylerin üzerine uydurulan hikâyelere, yapılan haberlere inat, Vadi güzelliklerinin yoğun insan çektiği, vadinin halen erdem dolu onurlu insanlar yetiştirdiği, Anzer Balına ilginin azalmadığı, Halen Likapanın tadının değişmediği, tüm ağaçlar ile çam ağaçlarının ve binlerce çeşit çiçeğin vadiye kokular yaydığı, vadinin insanlık koktuğunu biliyorum.

 

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi 

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..