Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '22

 
Kategori
Deneme
 

Bir insanı tanımak

İnsanın davranışları, düşünce sisteminin yansımasıdır. Düşünceler değişince, davranışlarımızda değişir. Peki neden insanları tanımak isteriz. İnsanları tanımak için bize ne katar?

Askında zarar görmememizi engeller.

Birini tanırsak, ona iyilik yapılıp yapılmayacağını, onun için fedakarlık yapıp yapmayacağımı biliriz.   

Kolay değildir bir insanı tanımak.

Ailenizdekileri tanıyabilirsiniz, az çok neleri sevdiklerini, nelerden nefret ettiklerini bilebilirsiniz.

Arkadaşlarını ya da çevrenizdeki diğer insanlar için aynı şeyleri söyleyebilir misiniz?

Gerçek arkadaş, ya da sevgili her kim olursa olsun, insanın  en zor ve stresli durumlarında, bizim yanımızda olandır. İyiyken herkes iyidir. İyi zamanımız da bizim yanımızda olup, kötü zamanlarda yanımızdan kaybolan kişileri tanımamız gerekir.  

Genelde klişeleşmiş bir laf vardır. “Bir insanı tanımak için, aynı evde otur, ya da seyahate çık, tatile çık, ona makam ver, ya da para ver, o zaman tanıyabilirsin” derler. Çünkü para hayatımıza yön veriyor. Parası olan güçlü oluyor. Para sayesinde istemediğimiz bir iş de çalışabiliyoruz. Bazı insanlar çok para olunca, zengin olunca değişebiliyorlar. Bu değişimi görmek önemlidir.  Birini tanımak istiyorsak öncelikle parayla olan ilişkisine bakılmalı.

Bir de insanın mevki olarak kendinden üstündekilerle, ya da alttakiler ilişkilerine bakılmalı.

Peki, yeni tanıştığınız bir insanın tanımak için tahmini ne kadar süre geçmesi gerekir?

Her insanın davranışları, düşünce tarzı farklıdır. Bunlardan bazıları hoşumuza gider, hoşumuza gitmeyen yadırgadığımız tarafları da olabilir. O kişi bizim reddettiğimiz bir hayat tarzını, inanışı seçebilir. Bu durum onun kötü biri olduğu anlamına gelmez. Ama biz bu durumu kabül edemeyiz.

Yeni insanlar hep biz de merak uyandırır nedense. Ona sorular sorarız.  Anlattıklarını dinleriz. Tanımaya çalışırırız.  Bize yakın cevaplar verirse, daha çok seviniriz. Ama istemediğimiz cevaplar vermesi durumunda onu kötü diye görebiliriz. Kötü durumlarını onun kusuru diye kabül ederiz. Bu durum doğru değildir.  Bizim kusur gördüklerimiz, başkalarına normal davranış ya da özellik gelebilir.

Çıkarların çatışması durumunda da karşımızdaki insanı tanıyabiliriz. Menfaat bitince ortaklıkda biter. Hayatımızda yaşadığımız mutluluk, aşk,, sevgi hepsi birer maskedir. Bunlar birtince maske düşer, gerçek yüz ortaya çıkar.  Ayrılık, boşanma, ya da terk edilme ile insan karşı karşıya kalır.  

Bir insan düşünün bizi kırmamak için bazı davranışlar yapıyor, ama biz bunun bizi kırmamak için yaptığını anladığımız zaman, çok mutlu olmayız. Hatta ona “olduğun gibi görün” deriz.  

Bir insan herkes tarafından sevilip seviliyorsa, kötü bir insan değildir.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..