Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '09

 
Kategori
Doğa Sporları
 

Bir marka: ARMSTRONG

Bir marka: ARMSTRONG
 

ASTANA takımından iki lider olursa.


CONDADOR MU? ARMSTRONG MU?

Biri güçlü ve çok genç, diğeri çok tecrübeli.

Takımda iki lider varsa takımı ne derece etkiler bilinmez ama görünen o ki dünyanın en önde gelen iki lider bir arada işlerini düzgün götürüyorlar.

Ne Fenerbahçe’den bahsediyorum ne de Galatasaray’dan. Fransa Bisiklet Turunda boy ölçüşen Atsana takımından bahsediyorum. İsim yapmış ve marka olmuş adeta iki ismi de kadrosunda barındırdığından dolayı herkesinde ortak görüşü bir takımda iki liderin takıma zarar vereceği görüşündeler.

Bunun ne derece doğru olduğunu günler geçtikçe ve her gün bir Dünya Kupası finallerinde ki maçları izler gibi Eurosport’tan Fransa bisiklet Turu’nu izledikçe göreceğiz sevgili okuyucular.

Bisikleti ustaca kullanmak, o kadar yüksekliği en kısa sürede tırmanmak için varını yoğunu ortaya koymak yalnızca profesyonel bisikletçilere özgür davranıştır diyebilirim. Bu işi yaparken şunları da göz önüne almak gerekir. O bisikletçilerin vücut yapıları normal insanınkinden çok farklıdır. Özelikle ciğerleri.

Fransa Bisiklet Turu neden bu kadar önemlidir.

Fransızlar belki bu sayede ülkelerine döviz sokabilmekteler. Temmuz ayında olmasıyla birlikte canlanan turizm mevsimi bütün ülkelerde hareketlenmeler söz konusudur. Özelikle Eyfel Kulesi ve onun önünde ki meydanda turun her sene noktalanması insanlar ister istemez bu ülkeye yönlenmektedirler.

Evet biraz da bisikletçilerden bahsedeyim sizlere. 23 gün. 2 günü olmak üzere ve her gün 1 etap olmak üzere toplam 21 etap. Bir monoton hayatı gibi yaşamaktalar adeta. Her gün ortalama 200 km (bu bazen fazlalaşıyor bazen de azalıyor) pedal bastıktan sonra ertesi güne hazırlanmaları için dinlenmeye çekiliyorlar. Takımın masajcısı, doktoru nezaketinde her gün kontrolden geçiriliyor. Bütün gün kaybedilen enerjilerin kısa bir süre içersinde yerine konulması gerekiyor. Bunun için bisikletçilere özel beslenme uygulanıyor. Yani kısaca kolay değil.

Bir futbolcu maçta ortalama 10 km koşabiliyor 90 dakika boyunca. İkinci maç için hemen ertesi gün sahaya çıkmıyorlar. En az 3 veya 4 gün dinlenme süresi tanınılıyor. Bazen de 7 veya 8 gün sahaya çıkmadıkları oluyor. Ya bisikletçiler. 3.500 km.lik turu yukarı da belirttiğim zaman içersinde tur organizasyonunun tertip ettiği yol güzergahında turu tamamlamaları istenmektedir. Ve dünya’nın en zor spor organizasyonudur. Takım içersinde bireysel bir yarıştır.

Bu sene geçmiş yıllara oranla farklı geçmektedir Fransa Bisiklet Turu. Bunun da nedeni ARMTRONG’UN geriye dönüşüdür. 7 kere bu turu kazandıktan sonra bu sporu zirvede iken 2005 yılında bırakan üstat kansere yakalanan dünyada ki milyonlarca insana da bir yer de moral vermek amacıyla ve onlara mesaj vermek için ilerlemiş yaşına rağmen İtalya’da ki Giro’ya katılarak geri dönüş yaptı. Orada ki performansıyla form tutmaya çalışan ARMTRONG şimdi gözünü Fransa Bisiklet Turu’na dikti. Bir yerde Fransa Bisiklet Turu ARMSTRONG'UN olmadığı 2006, 2007 ve 2008 turlarında hatırlanacağı üzere doping skandallarına uğramış bir yer de prestijini kaybetmişti. Büyük üstadın gelmesiyle birlikte Fransa Bisiklet Turu bu sene daha canlanmıştır.

Tekrar hatırlatayım her gün Eurosport kanalından saat 15.00’den itibaren canlı izleme fırsatını yakalayabilirsiniz.

Favoriniz kim derseniz benim favorim İspanyol bisikletçi CONDATOR’DUR. ARMTRONG’DAN daha genç ve enerjik yapıya sahiptir. Özelikle geçen yıl İspanya Turumda zirve de biten etaplarda son metrelerinde yaptıkları ataklarıyla kendini göstermişti. Bu sene bu atakları yapabilir mi? ARMSTROG dağ etaplarında bu sporu bıraktığı yılda ki gibi atak yapar mı? Yapamaz mı? Ne kadar dayanır? Ama yine de çok tecrübeli eskisi kadar kazanmayı çok istiyor. Bunları izledikte göreceğiz.

Şimdiden CONDATOR ile ARMSTRONG arasında kıyasıya bir mücadele olacağa benziyor. Dağ etapları başlamadan önce ki son duruma bakacak olursak dün 6’ncı etapla birlikte ikisi de genel klasman da ön sıralarda yer alıyorlar.

İlk hafta sonunda ki değerlendirmeyi 13 Temmuz 2009 Pazartesi günü onların dinlenme gününde yapacağım. Sonuçları ise günü gününe izleyebilmeniz için vereceğim link adresinden takip edebilirsiniz. Bu link adresinde haritalar, yol profilleri, geçecekleri yerlerden hangi saatte geçeceklerini belirten zaman çizelgesi ve videoları dahi daha geniş kapsamlı bilgilerde bulabilirsiniz.

http://www.letour.fr/2009/TDF/LIVE/us/1900/etape_par_etape.html

 
Toplam blog
: 540
: 3176
Kayıt tarihi
: 02.01.07
 
 

Hiç bir motorlu araca binmeyi sevemedim. Daha doğrusu sevdiremediler. Onun yerine iki tekerlekli ..