Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '12

 
Kategori
Anılar
 

Bir muallimin hatıra defteri . 32 : Askeriyeye ait yulaflar...

Bir muallimin hatıra defteri . 32 : Askeriyeye ait yulaflar...
 

 

(Okulda sınavlar bitti , genç memleketi olan Bandırma’ya hareket etti. Çeşitli arkadaşlıklar güzel ama her zaman harcayacak para lazım. Bir arkadaşının bulduğu yükleme işinde üç beş kuruşluk harçlığını çıkarttı…Günler iskele ve Bandırma Halkevi arasında geçiyor. Orada gazeteleri, dergileri okuyarak dünya ahvalini öğreniyorlar.Bu gün Bandırma Halkevi diye bir yer yok..)

1. Kanunusani (Ocak) .1941

Sabahleyin uyanarak yatağımdan kalktım ve Bandırma’ya gitmek üzere bavulumu hazırladım.

Kahvaltıdan sonra istasyona  inerek Çerkeş’e ailesinin yanına giden arkadaşım Galip Ünal’ı Kütahya treniyle yolcu ederek selametledim.

Öğle yemeğini mektepte yedikten sonra da arkadaşlarla birlikte bavullarımızı alarak istasyona gittik. Tahminen saat 14.30 da İzmir-Bandırma seferini yapan trene biz de memleketlerimize bayram ve yılbaşı tatilini geçirmek üzere bindik.

Trende Ahmet Akman, Kemal Yücel, İsmail Gür, İsmail Songür, Necip Önalp , bütün Bandırmalılar bir aradaydık.

Daha sonra kompartmanlardan birinde Bandırmalı kız arkadaşlardan Nefise ve Fatma ile de görüştük.

Bizim Gönen’li,  Balıkesir Lisesi son sınıf  fen kolundan Recep ile de buluştuk.

Gönen’li Mehmet Sülün’de beraberdi. Onbeş yirmi günden beri havalar pek soğuk ve yağışlı geçmekteydi. Bugün şansımıza hava açtı, güneşliydi.

Akşamüzeri Bandırma’ya sağ salim vasıl olduk.  İstanbul yolu ile memleketlerine gidecek arkadaşlar vapura bindiler.

İstasyonda Efendi ağabeyim beni karşılamağa çıkmış, beraberce eve geldik. Evde ablam ve ağabeyimle geç vakitlere kadar görüştük.

2.Kanunusani(Ocak).1941
Sabahleyin kahvaltıdan sonra Bandırma Halkevine giderek biraz gazete ve mecmua okudum. Bir müddet sonra mektep arkadaşlarımdan İsmail Gür ile Ahmet Akman geldiler. Beraber değerli Bandırma Ortaokul direktörümüz Bay Hasan Özbay’ı ziyarete gittik. Müdür Bey’in odasına vardığımızda yanında Fatma Hanım varmış. Müdür Bey bizi pek güzel bir sevgi ile kabul etti, sandalye getirtip, oturttu. Daha sonra Necip Özalp ile Kemal Yücel de geldiler.

Öteden beriden Müdürümüzle konuşarak sohbet ettik.

Sonra elini sıkarak ayrıldık. Ben de eve geldim. Ahmet Akman da köye hareket etti.

3.Kanunsani.1941
Bu gün Gönenli pek samimi arkadaşım Sami, Şahin bizim eve geldi.
Askeri sevkiyatta birkaç gün için bana bir iş bulduğunu söyledi.

Beraberce çarşıya indik. Beni yedek subayla tanıştırdı. Kantarcıların yanında Yedek subay yerine beni Kontrol koydular. Akşama kadar gelen yulafları baskülde tarttık ve kayıklara yükleyerek “Zonguldak” vapuruna yükledik.

Birkaç gün bu iş devam edecek. Bu iş çok iyi oldu. Birkaç gün içinde Bayram harçlığı çıkacak.

Arkadaşım Sami ile Bandırma Ortaokulunda iki yıl bir sırada oturduk, arkadaşlık ettik.

4.Kanunusani.1941
Bu gün sabahtan akşama kadar Bandırma iskelesinde askeriyeye ait yulafları baskülde tartarak yelkenli kayıklarla Zonguldak vapuruna sevkettik. İki gün içinde 260 ton  yulaf verdik. Bu akşam  yükleme işi bitti.

Arkadaşım Sami Şahin iki günlük bu işi bana tesadüfen buldu. Yarın gidip sevkiyata bakan yedeksubay İsmail bey’den hesabımı alacağım. Bakalım kaç kuruştan verecek. Bu para ile bayram harçlığım temin edilmiş olacak.

Akşam evde kimya not defterimi temize çekmekle uğraştım. Bu akşam yine yazı yazacağım.

(1.Ocak.1941-Almanlar Londrayı fena halde bombaladılar. Buna karşılık İngilizler de Almanya’da Bremen’i bombaladılar. 3.Ocak’da İngiliz uçakları yeniden Bremen’i ve Kiel Kanal’ını bombaladılar. Alman birlikleri Romanya'yı aldı Balkanlar'a doğru ilerliyor. Bu Türkiye'de tedirginlik yarattı..Bu sırada Türkiye’de İsmet İnönü Cumhurbaşkanı ve Dr.Refik Saydam Başbakandı (1939-1942))

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..