Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '12

 
Kategori
Anılar
 

Bir muallimin hatıra defteri 26 : Cumhuriyetin 17. Yıldönümü kutlanıyor.

Bir muallimin hatıra defteri 26 : Cumhuriyetin 17. Yıldönümü kutlanıyor.
 

 

(Öğretmen adayımızın İzci olarak seçilip, Ankara’ya gitmek beklentisi vardır ama kısmet olmaz. Okulun kütüphanesinden güzel kitaplar okumaktadır. Bir öğretmen Okulu bile bazı önemli derslerinde Öğretmen eksikliğiyle Dönem başlamaktadır. Gencimiz nihayet Cumhuriyet Bayramı’nda izci olur. Bayrama öyle katılır. Mutludur.)

24.Teşrinevvel.1940
Bu gün izci arkadaşlar Ankara’ya gittiler. Hava yağışlıydı.
Dün kütüphaneden mesleğimle alakalı “Bir Köy Öğretmeninin Hatıraları” adlı kitabı alarak okudum. Yanımda (704) Galip, (576) Ramazan da vardı. Bu eserden çok istifade ettim. İnşallah Allahın izniyle muaffak olur, ben de   bu öğretmen gibi bir köyde çalışırım.

Askerlik, Matematik ve Lisan hocalarımız henüz daha gelmediler. Bu dersler boş geçmektedir. Diğer hocalarımız ders vermekteler. Bazıları müzakere yapıyorlar. Bayram yaklaştı.

29.Teşrinevvel.1940
Bu gün Balıkesir Necati Bey Öğretmen Okulu’nun II.Sınıfında okurken, Sevgili Cumhuriyetimizin 17. Yıldönümünü kutladık. Ben izci ayrıldım. Bu sene Mektebin kadrosu geçen seneye nazaran hemen hemen yüz kişi noksan. Merasime saat 9.30’da başlandı. Önde Türk Kuşu arkadaşlarımız ; onların arkasında Sancak, Mektep Bayrağı ve bunların arkasında da borazan ve trampetlerimizle biz izciler yürüdük. Bizim arkamızda da  iki takım halinde diğer arkadaşlarımız bulunuyordu. Boru ve trampetlerle alana varıldı. Biz alana vardıktan sonra ilk okulların bir kısmı, ondan sonra Lise Kız talebeleri ve Erkek talebeleri  alana vasıl oldular. Lisenin bir çelenginden başka ne izcileri, ne bayrakları, bir şeyleri yoktu.

Vali ve general ayrı ayrı takımların bayramlarını kutladı. Biz de “Sağol” nidalarıyla mukabele ettik. Bundan sonra, geçit resmi  başladı. Evvela Lise, sonra biz geçtik. Liseye nazaran her bayram ve merasimlerde olduğu gibi bu defa da bizim mektep geçit resminde çok muaffak oldu. Bundan dolayı halkın alkış ve takdirlerini kazandık. Muntazam yürüyüş ve marşlarımızla Mektebimize geldik.

Öğleden sonra yemek vaktine kadar izin vardı. Manyaslı Şemsi ile birlikte şehrin muhtelif yerlerinde gezinti yaparak vakit geçirdik. Halkevi’nin hoparlöründen Ankara’daki merasimi dinledik.

Akşam treniyle Karacabey’li arkadaşım Ahmet Akman Bandırma’ya gitti. Onunla ablama selam gönderdim. Akşam yemeğinde Nöbetçi Muallimi Fizik Hocamız Enis Bey tam saat 12’ye kadar izin verdi.

Galip’le ikimiz bu izinden istifade ederek saat 10’a kadar şehir içinde gezdik. Caddeler mahşer gibiydi. Pek yorulduğumuz için ve ortalıkta tenhalaştığı için hemen mektebe döndük.

30.Teşrinevvel.1940
Bu gece Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle Mektebimizde arkadaşlarımız tarafından müsamere verildi.

Müsamereye general, bütün ilkokul öğretmenleri ve diğer bir çok lise arkadaşlarımız geldiler.
Müzikten başka bir piyes ve bir komedi vardı.

Komedi de arkadaşlarımızdan Samsun’lu Refik, İsmail bizi çok güldürdüler.

Böylece bu gece  oldukça eğlendik. Misafirler gittikten sonra 39 No’lu yatakhanemize giderek uyudum.
31. Teşrinevvel (Ekim) .1940
Bu gün hava hep yağışlıydı. Akşam treniyle Cumhuriyet Bayramı için Ankara’ya giden İzci arkadaşlarımız geldiler. Bu gün Ramazan Bayramı arifesi olduğu halde ders yaptık. Mamafih çok iyi oldu.

Bir haftadan beri banyo yapamamıştım. Yarın da bayram olduğundan temiz olmak lazım. Bundan dolayı yatma zamanı aşağı kata, çamaşırhaneye inerek kurnalarda sıcak su ile banyo yaptım. Benden sonra Mehmet Sülün’ de banyo yaptı. Elbisemi çamaşırlarımı da ütüledim. Ve yarın için hazırladım.

(Dışarıda. Almanlar Rusya’ya girdiler. 1941’in Ekim başında, Kleist’ın 1. Panzer Grubu Sovyet birliklerini arkadan çevirerek Tokmak-Mariupol-Brdansk sahasında imha etmiş, 65.000 esir, 125 tank ve 500’ün üzerinde top Almanlar’ın eline geçmişti (Manstein 1962:213). Bu zafer Almanlar’a hem Kırım’a giriş hem de Rostov’a yürüyüş yolunu açmıştı. 20.Ekim.1941- Alman işgalindeki Sırbistan'da Kragujevac katliamı’nda binlerce sivil öldürüldü. 25. Ekim.Almanlar , Ukranya’da Harkov şehrine girdiler.)

 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..