Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '12

 
Kategori
Anılar
 

Bir muallimin hatıra defteri 7: Balıkesir/ imtihanlar

Bir muallimin hatıra defteri 7: Balıkesir/ imtihanlar
 

(Bu defterler ortaokuldan beri , daha sonra öğretmen olan, yıllarca yöneticilik yapan bir aile büyüğümüz tarafından tutulmuştur. Önce Bandırma, Balıkesir sonra atandığı çeşitli yurt bölgelerinde önemli gördüğü olayları yazmıştır. O yılların havasını, dilini aksettirmesi bakımdan önemli gördüğümüz anılardır. Yer yer Türkiye’nin şartları ve Dünyanın durumu hakkında da yer yer bilgi verilmektedir. Saygılarımızla)


23 Mart 1940

Sabahleyin Resim Dersinden ve öğle üzeri Hendese Dersinden imtihan olduk.Hendese Dersinden imtihanda muaffak olamadım. Bunun için çok müteessir oluyorum. Bu dersten muaffakiyetsizliğim maneviyatım üzerine tesir etti.

Akşamüzeri dün İzmir’den misafir gelen Erkek Lisesi ile bizim Öğretmen Okulu futbol takımları arasında maç yapıldı. Akşam mektebimizin konferans salonunda toplantı yapıldı. Eğlenceler, oyunlar tertip edildi. Balıkesir Lisesi ve İzmir Lisesi talebeleri de geldiler.

24 Mart 1940
Bu gün hava biraz güzel olduğu için akşamüzeri arkadaşım Hulisi ile kıra giderek Fizik Dersine çalıştık. Balıkesir Lisesi ile İzmir Lisesi arasında futbol maçı vardı. Biz gidip görmedik.

25 Mart 1940
Bu gün sabahleyin Fizik Dersinden imtihan olduk. İmtihanda ümit ettiğim gibi ve o kadar çalıştığım halde muaffak olamadım.
İmtihandeyken bütün sualleri yaptığımı zannediyordum. Lakin imtihandan çıktığım zaman bir de ne göreyim hemen hemen suallerin ekserisini yapamamışım.

26 Mart 1940
Bu gün Askerlik Dersi ile Edebiyat dersinden imtihan olduk. İmtihanlarda kendi kanaatımca orta derecede muaffak oldum.
Samimi arkadaşım Galip Ünal, Hüseyin Yıldırım ve Recep Sağdıç ile beraber öğle ve akşam teneffüslerinde havalar güzel olduğundan mektebin önünde ve hastane yolunda gezinti yapıyoruz.
Gezerken hep imtihanlar hakkında konuşuyoruz.
Bu sene muaffak olamayacağım diye çok korkuyorum.

27 Mart 1940
Bu gün Ruhiyat ile musiki Derslerinden imtihan olduk.
İmtihanlarım güzel derecede geçti. Akşamüzeri iznimiz olduğundan arkadaşım Galip,Recep üçümüz gezmeye çıktık.
Atatürk Parkında ve şehrin muhtelif yerlerinde gezip, mektebe dönerken Sinemanın önünde Gönenli Nigar Hanım teyzemin kardeşi Rasim ağabeyimle karşılaştık. Sonra konuşa konuşa Rasim ağabeyimle bizim mektebe geldik.
Rasim ağabeyim bir iş üzerine buraya gelmiş. Vakit pek geç olduğundan fazla görüşemedik.

28 Mart 1940
Bu gün geceden kalkarak, arkadaşlarla karyolalarımızın üzerinde mumlarımızı yakarak Tarihe çalıştık. Bazan yatakhaneden çıkarak koridorlardaki elektriklerin altında derse çalışırdık. Fakat bu pek zor olduğundan üç dört tane mum alarak onlarla çalışıyoruz. Öğle üzeri Tabiye Dersinden imtihana girdik. Bu imtihanda da Allahın yardımıyla orta derecede muaffak oldum. İmtihan esnasında insan pek fazla sıkılıyor. Yüzümüzden şıpır şıpır terler damlıyor. Bir de elinizdeki dolma kalem kötü olursa…

29 Mart 1940
İmtihanların bitmesine bir gün kaldı. Bunun için pek fazla heyecan içindeyiz. Çünkü bu bir hayat meselesidir.
Bu gün Birinci saatte Tarih Dersinden imtihan olduk. İmtihanda ümit ettiğim kadar Muaffak olamadım.

Bu dersten kırık alacağım diye şüphe ediyorum. İnşallah Allahım kırık not gelmez.
Yarın Kimya Dersinden imtihanımız var. Bu imtihanı da hayırlısıyla atlatırsak kurtulacağız. İmtihanlar bittikten sonra bir hafta sömestir tatili var. Tatilde köye gitmek istiyorum.

30 Mart 1940
Bu gün son imtihanımız Kimya Dersindendi. Sabahleyin Birinci derste Kimyadan imtihan olduk. İmtihanım orta derecede geçti. Böylece yirmi günden beri devam eden imtihanlarımız bitti.
İmtihandan çıktıktan sonra sınıfta arkadaşlarla toplandık. Artık imtihanlarımız bittiği için sınıfta eğlenceler, oyunlar gırla gidiyordu.
Aşağı katta berberde traş olurken, ikinci sınıf arkadaşlarımızdan İspartalı İsmail hastanede pek fazla hastaymış; harareti 41 dereceden aşağı düşmüyormuş. Çocuğun vaziyeti tehlikeli.

(1 Mart 1940 ‘da Fransız yazar Pierre Louys'in, Afrodit adlı romanının Türkçe çevirisi hakkında "müstehcen yayın" gerekçesiyle dava açılmış Bilirkişinin verdiği rapora dayanılarak kitap toplatılmış Duruşmada savcı bazı bölümler için, " huzuru adalette zikrinden teeddüp (yani utanma) duyduğum " dediği romanın ne gibi yararı olduğunu anlamadığını, yapıtın ebedi bir değer taşımadığını, kitabın aile yuvalarına kötü etki yapacağını ileri sürdü Oysa, Pierre Louys'in Afrodit romanı Larousse'un 20 yüzyıl baskısına girmiş, Fransız operasında oynanmış bir eserdi Dava1940 yılında basan ve yayanların aklanmasıyla son buldu Davayla ilgili bir yazı yazan Sabiha Sertel "Resim tablolarını indirten, sanat eserlerini ikide bir maznun sandalyesine oturtan geri bir zihniyet eteğimizi çekiyor" dedi . 1 Mart 1940 ‘da Bulgaristan Mihver devletlerine katıldı. ..18 Mart 1940 Hitler ve Mussolini İtalya'da buluştu, İtalya Almanya'nın yanında savaşa girme kararı aldı Bundan dört yıl sonra aynı gün, Almanlar Macaristan'ı işgale başladı. ..)

 

 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..