Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '12

 
Kategori
Anılar
 

Bir muallimin hatıraları. 84: Erzurum’da 600 gr ekmek 30 Krş.

Bir muallimin hatıraları. 84: Erzurum’da 600 gr ekmek 30 Krş.
 

(Erzurum’a anasıyla birlikte geldi ama daha henüz ne harcırah, ne maaş alabildi. Otel odasında per perişanlar. Yedikleri lokmaları sayıyorlar. Bir an önce yerim belli olsun da gideyim, diye acele edip, duruyor. Sonunda 120 TL. harcırah alıyor, buna çok seviniyor. Nihayet İspir Kazasının, Fisirik  köyü öğretmenliğine tayin edildiğimi öğreniyor. Bu daha büyük hayal kırıklığı. Günler süren at üzerinde yolculuktan sonra Fısırik (Devedağı) köyüne varıyorlar.)


30.Eylül.1942.Çarşamba
Ankara’dan tayin emri gelmedi. Maarif Müdürü de Hınıs’ta. Maaşı kaçırdık. Otel köşesinde kaldık. Annem de yanımda. Vallahi ne yapacağımızı şaşırdık. Burası da pek pahalılık. 600 gr. ekmek 30 Krş.  Günde  üç lira masraf oluyor. Pek müşkül mevkide kaldık.

1. Birinci Teşrin(Ekim).1942. Perşembe
Erzurum. Karadeniz Otelindeyiz. M.M. Vekili Lise Müdürüyle görüştük. Vahdet, Hüseyin, Kadir birlikte işleri takip ediyoruz. Maaşı kaybettik. Ne yapalım, sağlık olsun. İşte otuz, kırk lira fazla masraf yapacağız. Maarif  Müdürü gelmedi. Palandöken’de kar var.

2. Birinci Teşrin(Ekim).1942. Cuma
Erzurum. Maarif Müdürünü gördük. Kadronun tasdikini bekleyiniz, dedi. Otelde her gece iki lira masrafımız olduğundan çok üzülüyorum. Başımıza neler geldi. Necip, Vahdet gezdik. Kadir’le E.Öğretmen Okulu’na gittik. Ah, bizim Gönen cennetmiş. Nerede bizim o yerler. Can sıkıntısı var. Pek üzülüyorum. İnşallah bir gün bunlar da unutulur.

3. Birinci Teşrin(Ekim).1942. Cumartesi
Erzurum. Hava burada pek değişik. Beş arkadaş olduk. Naci ve Kadir gezdik. Artık Pazartesi’yi bekliyoruz. İnşallah o gün Ankara’dan tayin emrimiz gelir de, biz de vazifelerimize başlarız. Adresim belli olmadığından bir yere mektup yazamıyorum. Tasarruf edeceğim derken, kaloriyi az alıyoruz.

4. Birinci Teşrin(Ekim).1942 . Pazar
Erzurum. Ankara’dan kadronun tasdikini bekliyoruz. Vahdet, Naci beraberdik. Hava kapalı ve yağışlı. Otelde annemle oturup konuştuk. Yarın bakalım ne çıkacak.

5. Birinci Teşrin(Ekim).1942 . Pazartesi
Sabah 5.30’da  Maarif Müdürlüğünden İspir Kazasının, Fisirik  köyü öğretmenliğine tayin edildiğimi öğrendim. Bu muamelemizi yaptırmakla uğraştık. Allah kısmet ederse, belki yarın İspir’e hareket edeceğiz.

6. Birinci Teşrin(Ekim).1942 , Salı
Öğleden sonra 5.16’da Maarif Müdürlüğünden  harcırah olarak  120 TL sı aldım. Otele sevinçle döndüm. Hayata atılırken, ilk defa olarak para aldığımdan dolayı bahtiyarım. Üç muallim arkadaş sekiz at tuttuk. Perşembe günü vazifeye gideceğiz.

7. Birinci Teşrin(Ekim).1942  .Çarşamba
Sabahleyin annemle lamba camı ve iplik yüzünden kavga ettik.
Bugün hazırlık yaptık. Kısmet olursa Fisirik köyüne hareket edeceğiz. Vahdet’le hamama gittik.

8. Birinci Teşrin(Ekim).1942 . Perşembe
Öğleden sonra Erzurum’dan İspir Fısırik’e (Devedağı köyü) hareket ettik. Akşam Ortuzu Köyü’nde kaldık. Vahdet, Necmi üç öğretmen arkadaş beraberiz. Hacı Oğlu, Molla Mustafa  Dede’de kaldık.

9. Birinci Teşrin(Ekim).1942 . Cuma
Dokuz  atla  yola berdevam. Stany köyünde bir handa kaldık.
Dün attan düştüm. Ucuz kurtuldum. Çok şükür Allaha. Handa tezek ocağında yumurta pişirdik vs….

10. Birinci Teşrin(Ekim).1942 . Cumartesi
Yollarda ayrıldık. Akşam güneş batarken Fısırik köyüne vardık. Bizi Muhtar B.İbrahim odada misafir etti. Köyün manzarası güzel. Yalnız İspir’e 6.5 saatmiş, vesait zor.

11. Birinci Teşrin(Ekim).1942 . Pazar
Fısırik. Muhtar ile Okula gittik. Okulun çatısı çökmüş. Şimdi çatı tamir edilip, sınıf temizlenip, badana edilecek. Yarın Ramazan Bayramı’dır. Bayram’dan sonra işe girişeceğim. Çok noksanımız ve işlerimiz var. Odada misafiriz.

12. BirinciTeşrin(Ekim).1942 . Pazartesi
Ramazan Bayramı. İspir, Fısırik Köyündeyim. Geleli iki gün oldu. Sabahleyin, B.Ahmet Polat’la camiye gittik. Ve bütün köylüyle tanıştım. Mektep tamir edildikten sonra vazifeye başlayacağım.

13. Birinci Teşrin(Ekim).1942 .  Salı
Fısırik . Nahiye Müdürü  Refik Güngör,  Muhtarlar,  Davud Ağa ile birlikte Fısırik Kale’ye gittik. Pek eğlendik. Ay sonunda tedrisata başlayacağız İnşallah. Şamil Efendinin odasında misafiriz. B.Ahmet’le beraberiz.

14. Birinci Teşrin(Ekim).1942 . Çarşamba
Fısırik. Akşama kadar odada oturarak mektup yazdım. İspir’e gidince postaya vereceğim. B.Ahmet ve Davud Ağa  Denzet  köyüne gittiler. Hava yarı kapalı. Okulun tamirine daha başlamadık. Merak ve heyecan içindeyim. Okul levazımı ve materyal yok.

15. Birinci Teşrin(Ekim).1942 . Perşembe
Fısırik. B.Ahmet Polat’ın odasına çıktık.  Bu ev okula uzak gelecek. Ama artık muvakkaten oturacağız. Annem beni çok kızdırdı. Kalbini kırdım. Gece yakın bağlara kar yağdı. Hava yağışlı.

(Bu sıralarda dışarıda: 30.Eylül.1942: İngiltere’deki hava kuvvetlerinde gönüllü olarak görev alan “Eagle Squadron” birliğindeki havacılar, ABD hava kuvvetlerine geçerler. Hitler radyodan uzun bir konuşma yaparak Stalingrad’ın çok yakında alınacağını milletine müjdeler. 3.Ekim.1942 :Almanlar 147 km menzilli ilk roketlerini yapıp denerler. 6.Ekim.1942 : Müttefik hava  güçleri kendi aralarında anlaşarak Almanya’ya gündüzleri Amerikalıların, geceleri İngilizlerin hücum etmeleri hususunda anlaştılar. 11.Ekim.1942: Bir Amerikan donanması Guadalkanal’ın Kuzey-Batısında  “Cape Esperance”da bir Japon deniz birliğini dağıttılar. 12.Ekim.1942: Kızıl Ordu Stalingrad önlerinde Almanları durdurdu. 22.Ekim.1942: İngiltere’de askere alım yaşı 18’e indirildi. )

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..