Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '10

 
Kategori
Güncel
 

Biz İlhan Selçuk ismini geç öğrendik

Biz İlhan Selçuk ismini geç öğrendik
 

İLHAN SELÇUK İNSANLIK OKUDUKÇA YAŞAYACAKTIR.


Biz İlhan Selçuk ismini geç öğrendik. Doksanlı yılların üniversite öğrencileri, yetmişlerden kalma son kırıntılar oldu belki memleket haberdarı, sevdalısı tam olamasa da. Son jenerasyon içler acısı zaten farkındalar mı bilmem ağabeyleri, istisnaları gözardı. Onları saymazsak, doksanların kampüslüleri de, ya göçmüş kalemlerden, ya radikal isimlerden, ya popüler edilenlerden satırlarla beslendiler, isimlerini zikrettiler. Tabi istisnalar gözardı. Biz İlhan Selçuk ismini geç öğrendik. Solculuk yaptık kampüste uçlarda, muhalif olduk sınıflarda, Nesinler, Nazımlar, Kıvılcımlı belki, Uğur Mumcu dan, Turan Dursun dan, Deniz Gezmiş ten ağıtlarla. Ağladık 68 lerin şehitlerine, İlkay ı dinledik konserlerde, yasaklı ya da mimli gazeteler gezdirdik koltuk altlarımızda.. Yanlış da yapmadık Allah var. Hele son jenerasyonun ağlanacak haline bakarak.

Biz İlhan Selçuk ismini geç öğrendik. Memleket haberdarı öğrenciler, sevdalılığa talip, eli kolu bağlı kapitalist çarkların arasında sıkışıp eve ekmek makinası olunca, nasılda memleket sevdası fışkırdı akşamları betonlar arası balkonlarda rakı burukluğunda haberleri seyrederken, belki yapamamışlıkların belki yapamayacakların sızısı ile. Mustafa Kemali anladık ya işte o zaman. Okulun tabucu Atatürkçülüğünden uzak kalınca, kampüsün enternasyonelliğine ulusalca bakınca, memleket aşkı çıkara çıkara kocaman bir Mustafa Kemal çıkardı fikir ve anlayış tablamızın ortasına orta yaşa giderken, yetmişlerden kalan kırıntıların doksanlı okulluların uzak, korkulu, çocuk sahibi bakışlarına. İşte o zamanlar, evlere, pazarları, iki adam misafir ettiler belki, İşte o zaman iki gazetenin içinde iki Mustafa Kemal ve Memleket aşığı koca kalem pazarları ağırlanır oldu. Belki.. Biz İlhan Selçuk ismini geç öğrendik. Ama öğrendiğimizde de öğrendik ki yaşayan en kocaman memleket aşıklarından, en köklü cumhuriyet çınarlarından, siyaseti bu kadar edebi, bu kadar solcu, bu kadar halkçı, bu kadar Atatürkçü ve demokrat kaleme alan, memleket toprağına tohumunu bırakacak yetiştireceği fidanlardan hayır görülecek, nadir çınarlardandı. Sonra, dua ettik seksenlerindeki koca kalemi daha fazla okuyabilelim diye..

Zaten geç öğrendik koca çınarın gölgesinde ki ahengi ve gücü ve umudu.. ve iki adam girerdi eve pazarları ya iki koca çınar gölgesinde.. Çetin Baba ya da dualar gitti daha uzun yazsın diye.. Çok büyük kayıptır memleket için, Türk Gençliği için.. Yazıları uzun ömürlü olsun, memleket toprağına bıraktığı tohumların filizleri verimli olsun.. İlhan Selçuk ölmez.. Ölümsüz olmak için yapılması gerekenden fazlasını yapmıştır. Çınar dimdik ayaktadır. Belki yeni dalları olmayacaktır artık, gölgesi ve tohumlarıyla filizlediği genç fidanlarla koca çınar dimdik ayaktadır. Biz ilhan Selçuk ismini geç öğrendik, ama bir şey kaybetmedik. Bundan sonrada İlhan Selçuk okuyacağız hep. Hem de daha çok, daha gönülden, daha aşkla… İlhan Selçuk ölmez.. ölümsüz olmak için yapılması gerekenden fazlasını yapmıştır. Koca çınarlardan Çetin Atlan ın yeni dalları her Pazar artık evimize tek misafir olacak belki ama, İlhan Selçuk çınarının gölgesi eksik olmayacak asla. Sadece veda ettiğimiz aynı gün tarihli İlhan Selçuk imzalı yazılar..

İlhan Selçuk, insanlık okudukça yaşayacaktır.
 
Toplam blog
: 38
: 237
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1977 Bursa doğumlu, Ege Üniversitesi İşletme Mezunu evli ve bir çocuk babasıyım. Sanayi köleliğin..