Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '08

 
Kategori
İstanbul
 

Bizans' a saygı

Bizans' a saygı
 

Sultanahmet ve civarına beş yıldızlı oteller yapılacağını "İstanbul'u Korumak" adlı yazımda sizlere iletmiştim. Ünlü bir hapishanenin şimdi otel olmuş binası genişlemeye devam ediyor. Bu genişleme devam ettikçe tarihi doku daralıyor. Bu ünlü otellin inşaatına izin verilmesinin nedeni bir deneme ve bir alıştırmadır. Şimdi, bu inşaata bir iki çevreci, sanat tarihçisi karşı çıkacak, bağırıp çağıracak. Ama, inşaat devam edecek. Buna alıştırılacağız. Çünkü, yakın bir gelecekte çok daha büyük oteller zinciri Sultanahmet Meydanı'nda boy gösterecek.

Bunu nereden biliyorum?

Gelin sizlere bildiğiniz bir fıkrayı anlatayım:

İki arkadaş kahvede oturuyormuş. Ön masada ensesi açık birini görmüşler. İki arkadaştan paralı olanı, yanındakine: "Şu adamın ensesine bir okkalı tokat kondur sana para vereceğim" demiş. Gariban parayı duyunca kalkmış ön masadaki adamın ensesine okkalı bir tokat kondurmuş. Ensesine tokat yiyen adam ayağa fırlamış "Ne olur ya?" diye bağırırken, paralı olan "Kusura bakma yanlışlık oldu" demiş. Ama, üç sefer daha paralı olan adam, yanındaki arkadaşına para verip ön masada oturan adamın ensesine tokatı şaplatınca, ensesine tokatı yiyen, gırtlağına sarılmış tokatı atanın. Tam öldürecekken, elindeki garibanın birşeyler söylemeye çalıştığını görmüş. Gariban yere düşmüş. Yerde nefes nefese: "Hemşehrim" demiş "sende bu ense bu herifte bu para oldukça sen bu tokattan kurtulamazsın!"

Şimdi dönelim İstanbul'umuza. Fıkrada üç kişi vardı. Burada da üç varlık var. Tokat atılmasına emir veren paralı, zengin sermaye gurupları. Tokatı atan Türkiye Cumhuriyeti'nin yöneticileri. Tokatı yiyen ise dünyanın incisi İstanbul.

Yani, dış ve iç sermayede bu para varken, birilerinde de bu paraları alıp cebe atma hırsı varken, İstanbul bu tokatları yemekten kurtulamayacak.

En sonunda, İlber Ortaylı bile gördünüz isyan etti. Ben, İlber Ortaylı hocayı seven bir insanım. Çünkü, Ortaylı gibi insanlar bu toprakların büyük değerleridir. Yazdığım başka yazılarda Sayın Ortaylı'yı eleştirdiysem bu nedenledir. Ortaylı, olanları protesto için istifa edecek midir?

Aydın olmak sorumluluk gerektirir. Eylem gerektirir.

"Bizans ortadan kaldırılıyor" deniyor. Suudi Arabistan'ın Osmanlı'yı ortadan kaldırdığı gibi. Suud'a kızıyoruz, bizimkelere oy verip destekliyoruz. Aradaki fark ne? Osmanlı ve Bizans geçmişte kalmış birer kültür varlıklarıdır. Ya ikisine de saygı göstereceğiz, ya ikisinin de ortadan kaldırılmasına ses çıkarmayacağız.

 
Toplam blog
: 278
: 3275
Kayıt tarihi
: 26.05.07
 
 

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde doğdum. Bir daha da Kadıköy'den ayrılmadım. İstanbul Üniversitesi, Ede..