Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '08

 
Kategori
Blog
 

Blog yazarlarının dikkatine!...

Blog yazarlarının dikkatine!...
 

Sanatçı Ersoy Ayyıldız'ın resmi (Bülent Göncü koleksiyonu)


Türkiye’de resim sanatının günümüz fotoğrafını çekmek istiyorum. İçinizdeki resim sevgisini ve bunun tetiklediği koleksiyonerlik heyecanını uyandırmaktır amacım. Hatta aranızdaki mevcut resim koleksiyonerlerini tanımak, fikir alışverişi yapmak ve elimizdeki resimlerle karşılıklı koleksiyonlarımızı zenginleştirmektir dileğim.

Ben ilk resmimi 2000 yılının Ekim ayında aldım. Ve bu tarihten bu yana geçen 8 yıl içinde Türk resim sanatı içinde belli bir çizgiye ulaşmış sanatçılardan ve dış ülkelerin sanatçılarından eserler toplayarak, yaklaşık 600 eseri koleksiyonuma dahil ettim. Amacım; klasik, soyut, figüratif ve çağdaş genç sanatçılardan oluşan çok zengin bir koleksiyon oluşturmak ve ileride bir sanat müzesi kurmaktır.

Blog yazarları arasında resim ya da başka sanat eserleri koleksiyoneri var mı, çok merak ediyorum.

Türkiye’de altına yatırım yapanların sayısı hayli yüksek. Borsa’ya yatırım yapanların sayısı da azımsanmayacak kadar çok. Ya resme yatırım yapanların sayısı. Son rakamlara göre bu sayı gerçekten bana göre çok düşük. 200-300 arası resim koleksiyoneri var ülkemizde ve bu sayı, inanın çok yetersiz. Başka ülkelerle kıyaslanması dahi moral bozucu seviyededir.

Ancak son iki yılda resim yatırımcılarının geçmiş yıllara göre katlanarak arttığını söyleyebilirim. Tabii bu uzun süreç isteyen ve çok sermayeye ihtiyaç duyan bir yatırım alanı. Günümüzde sanat yolculuğuna başlayan ressamların eserleri bile en az 1000 YTL’nin üzerinde piyasaya arzediliyor. Sanata uzun yıllarını vermiş ve sanat eleştirmenleri tarafından onay görmüş sanatçıların eserleri ise asgari 5000 YTL üzerinden işlem görmektedir. Yakın bir gelecekte bu fiyatların daha çok yükseleceğinin işaretleri var.

Ülkemizde müzelerin artması, sanatçıların eserlerini bu müzelerin satın alması ve sanat alanındaki olumlu gelişmeler, resmin bir yatırım aracı olarak baş köşeye yerleşeceğinin ipuçlarını vermektedir.

Türkiye son yıllarda zenginleşmektedir. İstanbul’da son beş yılda yükselen rezidanslar, lüks siteler, 500 bin dolardan başlayan konutlar, 1 milyon dolara ulaşan villaların sayısı, beni resim sanatının kısa zamanda büyümesi açısından ümitlendirmektedir. Bu evlerin duvarlarında gerçek sanat eserlerinin görüneceği günler yakındır. Ülke zenginlerinin vizyonu geliştikçe sanata yatırımları artacak, sanatçılarımızın eserleri değerlenecek, resim bir yatırım aracı olarak çeşitli piyasa düzenleyicilerince borsa sisteminde olduğu gibi ekonomik bir araç haline getirilecektir.

Ülkemizdeki sanatçılarımızın batıdakilerden kalite açısından bir farkı yok. Bizde sanata bakış açısından batıdaki alıcılardan farklı bir sanat algılaması var. Günümüzde son birkaç yılda müzayedelerin ve sanat galerilerinin sayısında belirgin bir artış gözlenmektedir. Ve henüz güçlü bir alıcı kitlesi ortaya çıkmamıştır. Sayıca az koleksiyonerler, alım açısından belli bir doyuma ulaşmıştır. Yeni nesil koleksiyonerlerin bu alanda yer almalarında yarar var. Blog yazarları arasında resim koleksiyoneri olarak kaç kişiyiz, merak ediyorum.
Sevgili Neşe Evrim'in önerisi ile blog yazarları arasında heykel, resim, seramik ve modern sanatlar alanında eser üreten blog yazarlarımızı da ekliyoruz.

 
Toplam blog
: 137
: 1054
Kayıt tarihi
: 05.01.07
 
 

1951 İstanbul doğumluyum. Bireysel ve Kurumsal Gelişim Danışmanlığı, Moda Tasarımı ve Marka Danışman..