Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '06

 
Kategori
Fotoğraf
 

Atatürk’ün şapka devrimi konuşmasını yaptığı bina

Atatürk’ün şapka devrimi konuşmasını yaptığı bina
 

25 Ağustos 1925 günü Mustafa Kemal İnebolu’ya gelir ve denize karşı bir binada şapka devrimini anlattığı konuşmasını yapar. Şapka devrimi yalnızca şapka giyilmesi değildir, giyimde çağdaşlaşmanın öncülüğünü yapan önemli bir adımdır. Toplumdaki yapay hiyerarşinin giyimdeki yansımalarının kırılma çalışmasıdır.

Mustafa Kemal 25-27 Ağustos tarihlerinde İnebolu’da kalır ve İnebolu bu onuru 81 yıldır yaşar. Her yıl 25 Ağustos günü Şapka Bayramı olarak kutlanır.

Mustafa Kemal’in konuşmasını yaptığı Türk ocağı binası daha sonra Halkevi olarak kullanıldı. Lise yıllarında Halkevinin salonunda bir münazaraya katılmıştım. Kalabalık bir izleyici topluluğu karşısında uzayda canlılar olduğunu savunup kazanmıştık. O binanın içine bundan başka girdiğimi anımsamıyorum ama İnebolu’da olduğum zamanlarda hep dışından görürdüm.

12 Eylül’de birçok sivil toplum örgütü gibi Halkevleri de kapatıldı. Bina sonraki yıllarda kaderine terkedildi. Denize karşı, zor doğa koşullarında zamana karşı yenileceği korkuları yaşarken restorasyonun yapılması gündeme geldi, ancak bir ilerleme olmadı. Geçen yıl Uğur Dündar programında binanın vahim durumunu yayınlayınca bu çalışmalar hızlandı. Silahlı Kuvvetler komutanları da bu çalışmaların hızlanması yönünde katkıda bulundular. Bu yaz çalışmalar bitti ve Genel Kurmay Başkanı ve komutanların geniş katılımıyla açılışı yapıldı.

Binanın önünde Atatürk'ün elinde şapkasıyla ayakta bir heykeli dikildi. O günü anlatan büyük boy fotoğraflar duvarlara asıldı. İnebolu'nun Kurtuluş Savaşına katkısını simgeleyen kayıklar duvarlara bağlı bekliyor.

Yıllardır oradan her geçtiğimde binanın viran durumuna pek üzülürdüm, bir tarih yok oluyor kaygılarımla. Fotoğraflarını çekerdim. Bu yıl tören yapıldığı gün ve sonraki günlerde de yeni halini çektim. Şimdilik çok yeni göründüğü için tarihi bir bina olduğu belli olmuyor, bu kış geçsin, yağmur, kar ve hırçın Karadeniz tarihi bina görünümüne getirir.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..