Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '06

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Tarihi minarede plastik kapı

Tarihi minarede plastik kapı
 

2003 yazında minarenin şerefesine açılan kapının renginin değiştiğini gördüm. İnebolu’nun her mevsiminin, tepelerinin, aşu boyalı evlerinin, minarelerinin fotoğraflarını çektiğim terastaki balkonun tam karşısındaki minareyi hep gördüğüm için değişikliği hemen farkettim. Daha önce çektiğim fotoğraflarını buldum. 2002 yılında orada tahta bir kapı varmış, o kapı çıkartılıp yeni bir kapı yapılmış. Ancak yeni kapı yapılırken tarihi ve estetik kaygılar taşınmadığı anlaşılıyor. Minarenin duvarlarındaki taşların arasında çirkin görünen beyaz plastik olduğu anlaşılan bir çerçeve, aradan geçen üç yılda hala sökülmemiş etiketlerle duran bir kapı.

Plastik çerçeveli kapıyla değiştirilen, İnebolu’daki Yeni Cami’ nin minaresinin kapısı. Nazım Hikmet’ in 1921 Ocak ayında İnebolu’ da yazdığı şiirde sözettiği minarelerden biri:
...
İnce sokaklarıyla ufaldıkça ufaldı,
Minareler bir çizgi, camiler nokta kaldı.
...

Bu değişikliğin iyi niyetle yapıldığına inanıyorum. 2002’ deki fotoğrafta oldukça eskimiş görünen kapının yerine yeni kapı yapılırken nasıl evlerimizde plastik çerçeveler kullanıyorsak, orada da aynı malzemeyi kullanmanın bir sakıncası olacağını düşünmemişlerdir. İnebolu’ da çok iyi marangozlar olduğunu biliyorum. Şimdi onlardan biri gider ölçüsünü alır ve o güzel minareye yakışacak, orijinaline benzer ahşap bir kapı yapar.

Tarihi değerlerimize sahip çıkmalıyız. Bu konuda gerekli özeni göstermezsek birgün geç kaldığımızı farkettiğimizde yapabileceğimiz hiçbir şey kalmaz.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..