Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '09

 
Kategori
Güncel
 

Süper Loto’nun devretmesine kısıtlama getirilmemelidir, çünkü...

Süper Loto’nun devretmesine kısıtlama getirilmemelidir, çünkü...
 

Süper Loto 11 hafta devredince bunun bir türlü bilenemeyeceğini düşünen yöneticiler buyurmuşlar, artık devretmesin.

Yeni bir düzenlemeyle, bundan sonra Süper Loto’nun 8 haftadan sonra devretmemesi kararı almayı planlıyorlarmış. 8. devirden sonraki hafta yine kimse 6 bilemezse biriken ikramiye 5 bilenler arasında paylaştırılacakmış.

Doksanlı yıllarda yalnızca Sayısal Loto varken birkaç hafta üstüste devretmiş ve bu devirlerin yarattığı ilgi o zamanki bakanlardan birini rahatsız etmişti. Ve bir düzenleme yapılmıştı. O düzenleme sonucu Sayısal Loto'nun devretmesi şöyle bir kurala bağlanmıştı:

"Bir haftaya ait oyunda altı bilen çıkmaması halinde bu gruba ayrılan ikramiye, ertesi hafta altı numarayı doğru tahmin edenlere dağıtılmak üzere devredilir. Bu şekilde yapılacak devir üç haftadan fazla olamaz. Dördüncü haftada altı numarayı doğru tahmin eden çıkmazsa, bu gruba ayrılan tutar, önceki haftalardan devredilmiş tutarlar ile birlikte beş numarayı (olmaması halinde dört numarayı) bilenler arasında dağıtılır." (1)

Milli Piyango sayfasında Süper Loto için ise çok net bir ifade var: “büyük ikramiye bilen olmadığı sürece diğer haftalara devredecektir.” (2). Şimdi bunu değiştirmek istiyorlar.

Aslında lotoyu diğer lotaryalara göre daha popüler yapan devretmesidir. Devir arttıkça ilgi artar. Büyük devirler daha önce hiç loto oynamamış olanların da ilgisini çekmesini sağlar.

Süper Loto’nun devretmesine hafta kısıtlaması getirmek loto mantığına aykırıdır. Bir bakıma lotonun bindiği dalı kesmesidir.

En doğrusu lotonun devrini kendi akışına bırakmaktır. Sayısal Loto’da 3 hafta kısıtlaması getirileliden buyana devreden haftalarda sınırı geçtiği hiç olmadı. Yani o kural boşu boşuna getirilmiş oldu. Böylece belki 10 yılda bir olabilecek çok devirli bir süreç de engellenmiş oldu.

Süper Loto bu hafta büyük bir olasılıkla bilinecek (3). Geçen hafta bilinmeme olasılığı üçte birdi, devir oldu, bu hafta devir olasılığı yalnızca yedide bir. Devretme olasılığı var ama az. Bu hafta devretse bile gelecek hafta devretme olasılığı iyice azalacak. Sonuç olarak böyle kısıtlamalar getirmenin hiç anlamı yoktur.

(1) Sayısal Loto: http://www.millipiyango.gov.tr/sayisallotoaciklama.html
(2) Süper Loto: http://www.millipiyango.gov.tr/superlotoaciklama.html
(3) ''Süper Loto yine devredebilir'' demiştim, devretti. gelecek hafta ne olacak? (26-2-2009): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=164849

Ankara, 2 Mart 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..