Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '06

 
Kategori
Ankara
 

Bugün Ankara’ ya kar yağar gibi yaptı

Bugün Ankara’ ya kar yağar gibi yaptı
 

Haberlerde okuduk, bugün şehir merkezlerinde 25 cm kar olacaktı. Sabah uyanır uyanmaz pencereden baktığımda 25 cm değil de belki yarım santim kar vardı. Yarım santim kar yapacağını yapmıştı, her tarafta küçük kazalar vardı.

Sabahtan buyana hava önce kararıyor, lapa lapa kar yağmaya başlıyor, tam “ işte başladı ” derken on dakika sonra hava yine açılıyor. Şimdi öğle tatilindeyiz ve yeniden aynı manzara oluştu. Yerlerde az kar görünüyor, ağaçlar henüz hiç kar tutmadı. Kar yağsa belki hava biraz yumuşar, yoksa öyle zamanı bile eksi derecede olunca gece iyice donacak her taraf.

Kar yağdığında şehrin ne kadar kirli olduğunu görüyoruz. Önce bembeyaz bir örtü her yanı kapatıyor. Henüz daha gün bitmeden yolların kenarında karın rengi önce gri oluyor ve siyaha dönüyor birkaç gün içinde.

Özdemir Asaf ne güzel demiş: Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu. Birinciliği beyaza verdiler

Kar uzun süre kalırsa bu renk değişimi parkların içinde de başlıyor, oralarda renk siyaha ulaşmıyor ancak gözle görünecek bir kirlenme oluyor.

Kar yağdığı ilk gün heryer çok güzel görünüyor ancak biraz eriyip sonra da donuverirse yaşamı oldukça zorlaştırıyor. Ana caddelerde arabaların gidecekleri yolların önceliği olduğu için tuzlanıyor, temizleniyor. Kaldırımlar ise hep ikinci planda kalıyor. İlerlemeyen trafiğin haber değeri varken, kaldırımda düşenlerin haberleri, tam düşerken yakalamadıkları sürece pek yapılmıyor. Daha sonra yapılsa bile bu kaldırımda değil, hastanelerin acil servislerinden oluyor.

Kaldırım malzemeleri ve yüzeyleri seçilirken kar ve buz koşullarının düşünüldüğünü sanıyorum. Ancak kaldırımların hemen yanındaki dükkan önlerinde özel alan olduğundan işyerleri tarafından yaptırılan yerlerin döşeme malzemesi yalnızca estetik kaygılarla seçildiği için yayalar için ciddi tehlikeler oluşturuyor. Akılları başlarına biraz geç gelen bazı işyerleri kayma olasılığını uyarı yazılarıyla koysalar da bir çok yerde yerin kaygan olduğunu düştükten sonra anlıyoruz.

Bugün Ankara’da kar yağar gibi yaptı, akşama ne yapar bilmiyorum. Bildiğim, önümüzdeki birkaç ay kar zaman zaman yaşamımızın bir parçası olacak.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..