Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '07

 
Kategori
Siyaset
 

Siyasetçiler için seçim dersleri 5: Sol seçmen sağ partiden seçime giren solcu adaylara oy verir mi?

Siyasetçiler için seçim dersleri 5: Sol seçmen sağ partiden seçime giren solcu adaylara oy verir mi?
 

Gazetelerde AKP’nin seçimlerde sol adaylarla oy toplamaya çalıştığı şeklinde haberler var (1). Benzer şekilde CHP' de sağın tanınmış adlarını aday listelerinde görüyoruz.

Sol seçmen solcuları aday gösterdi diye sağ partilere oy verir mi? Ya da sağ seçmen sağcıları aday gösterdi diye sol partilere oy verir mi?

Sorularımızı daha özele indirebiliriz. Sağ partide aday olan solcu, aday olduğu sağ partiye oy verir mi? Sol partide aday olan sağcı, aday olduğu sol partiye oy verir mi?

Sağ parti solcu adaylarını kazanacakları sıralarda aday gösterir mi? Sol parti sağcı adaylarını kazanacakları illerde ve sıralarda aday gösterir mi?

Seçimler yapıldıktan sonra ne olur?

Seçimlerden bir süre sonra mecliste önemli bir oylama yapılırken AKP’den seçilmiş “solcu” milletvekilleri partileriyle ters düşerler ve oylamaya katılmazlar. Çok önemli bir oylama olduğu için parti onları ihraç etmeyi düşünürken onlar kendilei ayrılırlar ve DP’ye transfer olurlar.

CHP’den seçilmiş sağcı adaylardan biri cumhurbaşkanlığı için aday olur. 367 sorunu yeniden gündeme gelir. Ekim ayında Genel Seçimlerin tekrarı olasılığı ortaya çıkar. Bu sırada DP içinde bir liderlik sorunu yaşanır. CHP’den seçilen merkez sağ milletvekilleri ayrılıp DP’ye giderler ve onlardan biri DP Genel Başkanı olur.

Secim dersimizin bugünkü konusu partiler ve adayların görüşleriydi. Bu dersten alınması gereken ders: Herkes kendi görüşündeki partiden aday olsun. Her parti kendi görüşündeki kişileri aday göstersin.

Siyasetçiler için seçim dersleri
1: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=41384
2: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=41411
3: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=41816
4: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=41836

(1) AKP, İzmir'i "solcu" adaylarla fethetme çabasında: http://www.milliyet.com.tr/2007/05/22/son/sonsiy11.asp

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..