Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Avukat Aylin Göstericiler

http://blog.milliyet.com.tr/bursaavukat

11 Eylül '18

 
Kategori
Hukuk
 

Boşanma Davası Nasıl Açılır

Boşanma Davası Nasıl Açılır
 

Boşanma Davası; Kişilerin evlilik birliğini yasal olarak sonlandırılması işlemidir.Boşanma davaları 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'na göre açılan davalardır. Kanuna göre boşanma davaları zina, eşe yapılan kötü muamele, hayata kast, evi terk, yüz kızartıcı suç işlenmesi,  akıl sağlığının bozulması, evlilik birliğinin temelinin sarsılması, anlaşmalı boşanma ve aynı zamanda fiili olarak ayrı yaşama gibi durumlarla  sıralanmaktadır. Boşanma davasının anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanma gerçekleştirebilmek için eşlerin evliliklerinin  en az 1 yılı doldurmuş olmaları gerekmektedir. Aksi taktirde çekişmeli boşanma yoluna gidilmektedir. Anlaşmalı boşanma davaları boşanma sırasında yapılan işlemlerle birlikte 2 veya 3 ay gibi bir sürede sonuçlanmaktadır. Çekişmeli boşanma davalarında başından ortalama bir süre vermek pek mümkün olmamakla birlikte genel olarak asgari bir yılın altında gerçekleşmemektedir.

Boşanma Davası Süreci

Boşanma davası, boşanma dilekçenin hazırlanıp dava açılması ile başlamaktadır. Sırası ile davanın açılması, taraflara tebliği, cevap dilekçesinin verilmesi yine cevap dilekçesine verilen cevap dilekçesi ve bu dilekçeye verilen cevapla devam etmektedir. Bu işlemlerin ardından ön inceleme duruşması yapılmakta ve tahkikat aşamasına geçilmektedir. Delillerin toplanmasının ardından esasa ilişkin beyanlar sunulmakta ve davanın ilk aşaması sona ermektedir. Bu süreçten sonra gerekçeli kararın tebliği yapılır ve gerekli görüldüğü taktirde istinaf mahkemesine başvurabilir. Bu başvuru sonucu yerel mahkeme kararı onanırsa  kesinleşme sürecinden sonra  kararın nüfus müdürlüğüne işlenmesi ile boşanma süreci sona ermektedir.

Boşanma Davası Açılması

Boşanma davası aile mahkemesine açılmaktadır. Aile mahkemesi bulunmayan yerlerde ise asliye hukuk mahkemelerine açılmaktadır. Davanın açılması için gerekli harçların yatırılması şarttır. Boşanma davalarında davayı açan kişinin iddialarını ispatlaması gerekmektedir. Bu davada genellikle iddialarını ispatlayan taraf avantajlıdır. Anlaşmalı davalarda kişilerin mahkemeye  şahsen gitmeleri ve boşanma beyanlarını dile getirmeleri zorunludur. Çekişmeli boşanma davalarında kişilerin davaya katılma zorunluluğu bulunmamaktadır. Kişileri vekilleri temsil edebilmektedir. Davaya bizzat gidilmediğinde veya avukat tarafından temsil edilmediğinde açılan dava sonuca bağlanmadan yani boşanma işlemi gerçekleşmeden düşmektedir.

 
Toplam blog
: 7
: 1015
Kayıt tarihi
: 16.07.18
 
 

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1998 yılında mezun oldum. 2000 yılında da Bursa'da Göste..