Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Bu Seferde EMO denen bir şey çıktı !!

Bu Seferde EMO denen bir şey çıktı !!
 

EMo hareketi ne kadar masum ve ne kadar moda bir akımdır. Hatta Akım' mıdır dejenerasyon mudur ?


Kelimeye bakıp da bunun bir parti ya da illegal örgüt olduğunu falan sanmayın. Bu yalnızca son zamanlarda sıkça telaffuz edilen bir tür geçlik moda akımı. İlk bakışta adı garip geliyor ama ne olduğunu anlatınca, siz de EMO’nun ya da Emo’culuğun ne olduğunu anlayacaksınız. Ben bunu anlayana kadar birkaç tane yazı okumam gerekti.

Emo kelimesi, İngilizce kelime anlamı “duygusal” olan “emotional” kelimesinin kısaltmasından esinlenmiş bir kelimedir. Kendilerine “Emo” denilen ve öyle isimlendiren gençler, farklı giyim tarzları, çok da sıradan olmayan konuşma tarazlarıyla dikkat çekiyorlar. Belki de bu işi dikakt çekmek için yapıyorlardı ilk başlarda ama maalesef, hızlı bir tüketici toplumlarda bu durum hızla yayılarak bir moda kavramına dönüşüveriyor.

Peki, bu EMo’lar nasıl insanlar?

EMo’lar, herkesin giymeyeceği giysileri giyiyorlar, saçlarını çok değişik ve çoğu zaman şekilsiz biçimliyorlar. Çoğu zaman renkli, spreylerle kabartılmış, yüzlerini ve gözlerini kapatan ilginç kesimli saç modelleri ile dikkat çeken Emo’lar, genelde yüzlerinin muhtelif yerlerine bol piercing takıyorlar, kollarına ve vücutlarının birçok bçlgesine ilginç dövmeler yaptırıyorlar, çoğu zaman bol, belden düşecekmiş gibi duran ve içine sanki bir kişi daha sığacakmış gibi görünen pantolonlarının altına nedense hep Convers tarzı spor ayakkabılar giyiyorlar. Yolda giderken bile rahtlıkla görebileceğiniz bu tipler, genelde rap ve heavy metal tarzı müzikler dinleyip, müzik guruplarını takip ve taklit ediyorlar.

EMO Olmanın Kuralları da varmış? Kim çıkartıysa artık bu kuralları, sanırım bu kurallara uymayanları, kendi içlerinde dışlıyorlardır. Mesela bu kurallar arasında; 1- Hiç bir zaman yeni şeyler giyme, 2- Tişört ne kadar dar ve sıkı olursa o kadar iyi, 3- Saçlarınızı taramayın, 4- Get Up Kids (Kalkın Çocuklar) yazılı bir CD gördüğünüzde hemen alın, 5- Rock, Punk, Gothing, Rap ve Death tarzı müzik dinleyin, 6- Herkesten farklı görünün..

Kendilerine EMo diyenler bu duruma nasıl bakıyorlar? Onlar da genel olarak buna bir yaşam tarzı ya da başkaldırı modası gibi görüyorlar. İki genç kızın İstanbul’dan İzmir’e kaçmaları ile bir kez daha gündeme gelen bu akıma kapılanların içinde <ı>“Ailem başlarda çok kızıyordu emo olmama. Ancak bence emo özgür bir yaşam tarzı. İstediğim gibi hareket edebiliyorum. Duygularıma daha fazla yakın oluyorum. Bu yüzden emo olmayı seçtim” diyen de var, <ı>“kaçmalarının nedeni monotonluk olabilir. Çünkü emo ’Sıkıldığın zaman kaçmaktır’. Özgür olmaktır. Zaten monotonluktan sıkılanlar emoyu seçiyor” şeklinde konuyu özetleyen de..

Aslında kendilerine EMo diyen gençleri sosyolojik olarak incelediğinizde, yaş grubunun 15-23 arasında değiştiğini gözlemliyorsunuz. Ve genelinin neden EMo olduğu sorusuna verdiği yanıtlar arasında <ı>“kendimi daha özgür hissediyorum”, <ı>“ailemin bana karşı tavırlarını protesto etmek için”, “ortamdan sıkıldığım zamanlar kaçtığımda..” ya da <ı>“<ı>Emo olmamın nedeni kendimi özgür kılmak istediğimden kaynaklanıyor. Bu şekilde kendimi daha rahat ifade ediyorum. Ailemdeki monotonluktan kurtuluyorum. Her fırsatta arkadaşlarımla buluşuyorum. Saçlarımı ve giysilerimi özgürce seçiyorum. Piercing yapıyorum ve bu bence özgürlüğün simgesi. Böyle daha rahat hissediyorum kendimi” gibi ilginç cevaplar alınıyor. Bu da gösteriyor ki, bu bir nev’i başkaldırı şekli. Bazı uzmanlara göre bu durum geçici bir durum ama ya geçmezse, ya da geçene kadar genç bireyin üzerinde bıraktığı o biçimsellik ya da belli bir biçimde olmayı red etme anlayışı, kişi benliği ve karakteri üzerinde kalıcı deformasyonlar oluşturmaz mı?

Bence, o yaşlardaki gençler bir kimlik arayışındalar ve bulundukları çevreden çok etkileniyorlar. Bu çevrelerde, bu tarz giyinmenin haricinde, sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımları da doğru orantılı olarak artıyordur. Eğer hepsinin hedefinde aileler varsa ve bu bahane ile bu akımın peşinden gitmişlerse, bu durumda, ailelerin daha dikkatli olmaları, ergenlik çağındaki çocukları kimlik bunalımına sokmamak için onlara yardımcı olmaları ve onlara karşı anlayışlı olmaları ve gençleri fazla sıkmamalı ama fazla da serbest bırakmamalı.

Belki ergenlik çağında, gençlerin başvurdukları masum bir moda akımı gibi düşülebilir bu Emo denilen şey ama kontrol edilemezse bir kimlik bunalımı yaratabilir. Emo bugün masum ve duygusal bir hareket gibi gözükebilir. Fakat, o çocukların aslında aşırı uçlara itildiği zamanla anlaşılacaktır. Bu görüntüler bir dejenerasyonun habercisi olabilir. Bu tür akımlar geçici olabileceği gibi geçici olurken de tehlikeli boyutlara da ulaşabilir. Bu bakımdan ailelerin tedbiri elden bırakması lazım..

../..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..