Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '16

 
Kategori
İnançlar
 

Büyük işler yaparım da insanların abartıp peygamber ilan etmelerinden korkuyorum

Büyük işler yaparım da insanların abartıp peygamber ilan etmelerinden korkuyorum
 

İnsanlar yaptığınızı ettiğinizi kendileri yapıp edemiyorlarsa sizi gözlerinde büyütürler; normal insan psikolojisi. Yaşamımızda bunun abartıldığı, hatta hayatın gerçeği haline dönüştürüldüğü durumlar görüyoruz.

Sorun haline gelmese sorun değil. Sayın cumhurbaşkanıyla ilgili yakıştırmaları hatırlıyorsunuz. Ya da geçmişte yaşamış veya yaşayan bazı zevatla ilgili meseller.

Bunları görünce insanlara Allah yetmiyor mu diye düşünüyorsunuz. Şirk diyorsunuz; hayır hepsi aynı kapıya çıkar diyorlar. Sen insana Tanrı’nın vasıflarını yüklüyorsun; keramet gösteriyor, dağları yürütüyor. Bunları yapabiliyorsa hâşâ bizim Tanrıya ihtiyacımız yok ki.

Abartan abartırsa abartılanın elinden bir şey gelmez. Tuhaf, onlar da memnun, inanıyorlar. Büyük insanların (dağları yürütemese de büyük olabilir, ben örneğin şahsen kendimi önemli görüyorum)böyle uydurma sıfatlara ve övgülere ihtiyacı yoktur.

Cahil her şeye inanır da bunların arasında okumuş kültürlü insanlar da var. FETÖ darbesinin mimarı hocaya inananları görüyorsunuz. Binlerce milyonlarca kişiyi peşine takmış. Daha acısı peşindekilerin kendisinin ilahi bir görevli olduğuna dair safsataya da gerçekmiş gibi inanmaları.

Öyle bir şey varsa ya da kişi gerçekten öyleyse olsun, itirazımız yok. Hani dağları yürüten de işimize yarar. Ama yalan; göster inanayım. Sırf bu nedenle ileri çıkmamaya çalışıyorum; çünkü insanlar kapılabilirler. Büyük insanlar lütfen insanların sizi abartıp yüceltmelerine imkân vermeyin. Çıkın ben sizin gibiyim, sıradanım deyin. İnsanların gözünde değil gönlünde büyüyün. Bence böyle daha çok büyürsünüz. Bakın İnek Şaban. Dalga geçtiğiniz.  Ne yaptı, Mars’a mı gitti. Yine de unutulmazlar arasına girdi.

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..