Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Hakan Karaduman (Akdenizli)

http://blog.milliyet.com.tr/akdenizli

23 Aralık '07

 
Kategori
Dilbilim
 

Büyük Türkçe Sözlük

Büyük Türkçe Sözlük
 

Beyinlerimiz sürekli aynı konuların işgalinde. Oysaki kültürümüzün temel taşı dilimiz, derin bir yalnızlığın içine hapsedilmiş durumda. Bilgisayar çağının da etkisiyle Türkçe, tarihinin en büyük erozyonunu yaşıyor.

TDK’yı büyük bir görev bekliyor: Büyük Türkçe Sözlük, son derece kapsamlı ve emekler verilerek yazılmalıdır.

Bu iş, Türkçe kelimeleri gerektiğinde yerinden devşirerek ve internetin de yardımıyla, halkın katılımı da sağlanarak ortak bir çalışmayla yapılabilir. Kaldı ki, onca akademisyen ve yazarın da seve seve destek vereceği bir çalışma olacaktır.

Sözcüklere ses verirken tabanı yok sayan bir anlayış, resmi dilde yabancı kökenli kelimelere duyulan ihtiyaçla birleşince sıkışmalar başlıyor.

Türkçe sakin bir dil olmaktan çok, kısa ve öz anlatımlarla karşıdaki kişileri düşünmeye iten güçlü bir yöne sahiptir. Örneğin, “Boş başak dik durur,” derseniz, sizi tüm Anadolu hemen anlayacaktır ama, “İnsanlar başaklara benzerler, içleri boşken başları dik olur, içleri dolduğunda başları eğilir,” söylemine girdiğinizde zorlanırsınız. Uzun anlatımlar edebiyatın işidir. Bizi ilgilendiren sıkışan Türkçemizi açabilmek, rahatlatabilmek olmalı.

Yeni neslin yararlanabileceği, geniş kapsamlı bir sözlüğe ihtiyacımız var.

Ömrümüz gelip geçiyor ve hâlâ aynı konuların, sorunların çevresinde konuşmaktan artık bıkkınlık geldi. Eğer ortada bir sorun varsa çözümler üretebilecek ve ortak söylemler geliştirebilecek birikimleri henüz ülkemiz aydınları geliştiremiyorsa, en azından bir süreliğine başka bir sorunumuzu çözmek adına, beynimizi işgal eden çözümsüzlüklere azıcık da olsa ara verebilmeliyiz. Kısır döngü zaman katilidir.

Çözümsüz sorunlar kızıl bir küre gibidir. Kafanızı içine soktuğunuzda sadece bir dilimlik bölümünü görebilirsiniz. Ama geriye çıkıp baktığınızda sorunun tamamını görebilirsiniz. Bu da bizim daha tarafsız gözlemler yapmamızı sağlayacaktır.

İşin özü şu: Bir veya iki yıllık ciddi bir çalışma yapılarak Büyük Türkçe Sözlük hazırlanabilir.

Cumhuriyetimizin temeli kültürdür. İşte o yüzden bu işi ciddiye alıp üzerinde çalışmalıyız.

Sağlıcakla kalın.

not: TBMM konu ile ilgili araştırma yapacağını onayladı.

 
Toplam blog
: 470
: 551
Kayıt tarihi
: 28.08.06
 
 

Ateşten denizleri mumdan gemilerle geçmeye" benzer hayatımız. Mutlaka mavi gökyüzü görünecektir. Gid..