Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '10

 
Kategori
İstanbul
 

Cahil Cesareti

Cahil Cesareti
 

O değil de;

32. Kıtalararası Avrasya Maratonu korkunç bir faciaya sebep olabilirdi. Köprü direkleri falan sallanmış, o derece.

Balık beyinli olduğumuz için bu konu seneye kadar çoktan unutulur, faciayı gerçekleştirme çabalarımıza seneye devam ederiz artık.

Baktık olmadı facia gerçekleşmedi, köprü yıkılana kadar onbinler denize dökülene kadar azimle inatla sürdürürüz bu çabamızı.

Köprü darmadağan, onbinlerce insan telef olana kadar...

Hadi yetkililerin umrunda değil onbinler onu anladık da maratona katılanlar ne akla hizmet ediyorlar onu da hiç anlamış değilim. Aşırı yük binmesi sonucu köprünün yıkılması kaçınılmaz. Bunu bilmek için alim olmak gerekmiyor.

Toplu intihar gibi birşey...

Mimar, Kent Bilimci, Yüksek Mühendis Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, 'Çok büyük bir tehlike atlatıldı, köprü yıkılabilirdi. Bugün yaşanan olay resonans denilen durumdur. Çok tehlikeli bir fizik olayı. Çok küçük titreşimlerin birbirini tetikleyerek kontrolsüz bir biçimde büyümesi sonucu oluşur. Çok büyük asma köprüleri devirebildiği bilinen bir husustur. O bakımdan büyük bir tehlike atlatıldı. İyi ki rezonans sönmüş, yoksa giderek daha da büyüyecekti ve köprü darmadağın olabilirdi. 1940’ta ABD’nin Washington eyaletinde yapılmış olan, Boğaziçi Köprüsü’nün benzeri Tacoma Asma Köprüsü, ulaşıma açıldığından birkaç ay sonra rüzgar etkisiyle rezonansa girerek yıkılmıştı. Benzer etki salınımlı bir asma köprü üzerine büyük bir insan kitlesinin yürümesi veya koşması nedeniyle de oluşabilir. Londra’da da 2000 yılında benzer bir durum yaşanmıştı. Thames Nehri üzerine bir yaya köprüsü yapılmıştı. Kalabalık yaya gruplarının geçişi sırasında titreşim ve sallantıların olduğu farkedildi. Sonra köprüyü yaya trafiğine kapatıp yeniden projelendirdiler. İstanbul’a geçmiş olsun.' demiş.

Bence; Mimar, Kent Bilimci, Yüksek Mühendis Sayın Ahmet Vefik Alp'i İstanbul Belediyesi çok dikkate alsın. Sayın Alp, rahatlıkla konusunda uzman tek kişi denilebilir.

Sonra söylemedi demeyin!

Bundan sonrası için ne yapmak gerekir?

Köprü maratondan sonra yara almadı mı? Bakım onarım yapılmadan trafiğe açık ve şu an tehlike oluşturmuyor mu?

Oluşturmaması hiç mantıklı değil.

Tuhaf bir milletiz. Cahil cesareti var. Korkusuzuz.

Türk'üz ya, bize birşey olmaz...

O değil de;

İyi bayramlar.

 
Toplam blog
: 1929
: 661
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..