Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '17

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Çalışırken iş aramak

Çalışırken iş aramak
 

Çalışma hayatı her zaman hayalimizdeki gibi gitmeyebilir değil mi? Çoğumuz bir dönem, çalıştığımız işten memnun olmayıp, zor zamanlar geçirmişizdir. İşsiz kalmamak için hem çalışıp, hem iş aradığımız sıkıntılı anlarımız vardır. Bu konu ile ilgili çok fazla öneri isteği ile karşılaşıyorum. O zaman dedim ki, bu sıkıntıyı konuşalım, paylaşalım.

Çalışırken iş aramanın zorluğunu halletmek için, açıkcası çok fazla bir alternatif yok. İşinizden memnun değilsiniz ve bırakmak istiyoruz. Ama işsiz kalma lüksünüz de yok. İşverene dürüst davranmak mı ? Bahaneler uydurarak izinler alıp, mülakatlara gitmek mi?Yalan söylemek çoğumuzun hoşuna gitmez elbette. Hatta farklı stresler yaşatıp motivasyonumuzu düşürebilir. Ancak zaman zaman işverenin, işten ayrılmayı düşünen bir personele eskisi gibi bakmadığını da görmüşüzdür. Bu zorluğu, kendimize güvenerek ve son güne kadar işimizi en iyi şekilde yerine getirerek aşmamızda fayda olduğunu düşünenlerdenim. İşyerinizde iken iş aramayın. İşteyken işinizi yapın. İşten ayrılma kararınızı, insan kaynakları ile yapacağınız görüşmesi sonucunda kesinleşleştirmenizi öneririm çünkü, bu görüşmeler sonrasında fikir değişikliği olması durumu ile çok fazla karşılaştım. Bu yüzden hemen ayrılışı değil, sizi zorlayan sebepleri konuşun. Bazen sizin göremediğiniz, farketmediğiniz çözümler çıkabilir karşınıza. Belki pozisyon değişikliği, belki iyileştirme imkanı v.s. İşverene olabildiğince dürüst davranarak, işten ayrılma isteğinizin sebebini açıkça iletmelisiniz. İşverenin sizi anlamasını sağlayabilmeniz çok önemli. Sizin samimiyetinize inanmalı. Bu dürüstlüğünüz, yeni işinize eski işvereninizi referans gösterme imkanda sağlayacaktır. 

Ayrılma süreci başladığında, artık iş görüşmelerini yapabilmek için, yasal hakkınız olan günde en az 2 saatlik iş arama izninizi kullanarak görüşmelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca doğan bu 2 saatlik iş arama iznini toplu kullanma hakkınız olduğunu da unutmayalım. 

Böyle durumlar için gelen bir soru da, ihbar sürenizin başlaması ve bu süreçte nasıl bir tutum sergileyeceğimiz oluyor çoğu zaman. İhbar süreleri çalışma sürelerine göre değişiklik gösterir. 14 gün ile 56 gün arası ihbar süreleri söz konusudur. Tavsiyem yeni başlayacağınız işyerinizle ihbar sürenize göre anlaşma yapmanız. Böylece hem eski işyerinizi zorda bırakmamış olursunuz, hem de yeni işyerinize sadakatli bir çalışan olduğunuzu vurgulayabilirsiniz. 

Tabi bir de sorun yaşadığınız ve ayrılacağınız bir şirket olması ihtimalini düşünürsek, bu ayrılış süreci böyle kolay olmayabilir. Hak etmediğiniz durumlar ve davranışlar ile karşılaşabilirsiniz. Bunu sorun etmemek zor. Önerim, tamamen sakin, profesyonel bir şekilde yazılı olarak ayrılış bildiriminizi yapıp, ihbar süreniz boyunca iş arama izninizi kullanarak, yeni bir iş bakmaya devam edebilirsiniz. Bir hatırlatma yapalım, bu izinlerinizi mutlaka izin bildirim formları ile belgelemeli ve iznin sebebini açık olarak forma yazmalı ve imzalamalısınız. ( İzin kayıtları elektronik ortamda kayıt tutuluyor ise, mutlaka çıktı isteyin. ) Bir örneğini kendiniz de tutmanız da gerekli olabilecektir. Bu tür işten ayrılışların olmaması umuduyla, yorum ve katkılarınız bekliyorum.

İşlerimizde mutlu ve verimli çalışmak ümidiyle... 

 

 
Toplam blog
: 11
: 476
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Yazmaktan, anlatmaktan, konuşmaktan yanayım. Kendimce de yazıyorum işte.  Almış olduğum muhabebe ..