Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '16

 
Kategori
Tarih
 

Çanakkale Deniz Zaferi

Çanakkale Deniz Zaferi
 

Çanakkale Deniz Zaferi


18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferinin yıl dönümüdür. Henüz Mustafa Kemal Çanakkale'ye gelmemişti. Düşman gemilerini batıran ve bize Çanakkale Deniz Zaferini armağan eden birliklerin komutanı Müstahkem Mevki Komutanı Korgeneral Cevat Paşayı tazimle anıyorum.

Bu vesile ile Çanakkale Savaşının kazanılmasında emeği geçen, başta Başkomutan vekili Orgeneral Enver Paşa’yı, Ordu Komutanı Orgeneral Liman Von Sanders’i, Kuzey Cephesi Komutanı Korgeneral Esat Paşa’yı, Güney Cephesi Komutanı Vehip Paşa’yı, Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşa’yı, Nusret Mayın Gemisi Komutanı İsmail Hakkı Bey’i, Müstahkem Mevki Mayın Grup Komutanı Hafız Nazmi Bey’i, Çanakkale’nin pek çok cephesinde destanlar yazan ve rütbelerinin çok üstünde birliklere komuta etmiş  pek çok albay, yarbay, binbaşı, yüzbaşı ve diğer komutanları, özellikle üstün yararlıklar göstermiş Yarbay Mustafa Kemal’i, velhasıl en rütbesiz erinden en üst komutanına kadar bütün askeri ve sivil, şehit ve gazilerimizi, sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum.

Çanakkale Osmanlı için öyle bir Savaştı ki, zamanının ve daha sonra Milli Mücadelede temayüz eden komutanların neredeyse tamamına yakını Çanakkale’de savaşmış, Seddülbahir, Conkbayırı, Anafartalar ve daha birçok cephede çok kanlı, çok önemli, çok büyük zaferlere imzalarını atmışlardır.

Çanakkale Osmanlı İmparatorluğunun  Birinci Dünya Savaşında bir çok Cephede kazandığı dünya tarihine geçen büyük zaferlerden sadece bir tanesidir. Bu vesile ile, Birinci Dünya Savaşı’nın Ortadoğu Cephesinde  18,000 kişilik İngiliz Ordusu’nu, Kut al Amara mevkiinde, başındaki komutanları General Townshend ile beraber ve İngiliz ordusundan çok çok daha küçük  bir kuvvetle teslim alan Halil Kut Paşa’yı da rahmet, sevgi ve saygı ile anıyorum. 

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..