Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '13

 
Kategori
Güncel
 

Çandarlı'da çevre faciası ve sonrası

Çandarlı'da çevre faciası ve sonrası
 

Çandarlı Çevre Felaketi Fotoğraf: Göksel Topçu


Ülkemizdeki doğal ve kültürel zenginliklerini koruyabilmiş nadir turizm beldelerinden biri olan Çandarlı, geçtiğimiz hafta yaşanan çevre felaketi ile sarsıldı.

Çandarlı’ya Aliağa yönünden gelen petrol türevi atıklar sebebiyle beldenin bir kilometrelik sahil şeridi siyaha boyandı. İmbat sitesi önünden Papatya evlerine kadar olan alanda hem kıyı şeridi hem de deniz yüzeyi karardı.

Çandarlı’da 10 yıl önceye kadar görmeye alıştığımız petrol atıkları, hepimizde acaba yine aynı kirliliği mi yaşayacağız düşüncesi uyandırdı. Bu sene içerisinde ara ara Çandarlı sahil şeridinde kıyıya vuran kalıp halindeki petrol atıkları, geçtiğimiz Çarşamba günü yaşanan Çevre Felaketi’nin habercisiydi adeta. Tutulan tüm tutanaklara ve gönderilen yazılara rağmen önlem alınmayınca, Çandarlı sahil şeridi petrol türevi atıklar ile doldu.

Çandarlı Belediyesi’nin hızlı bir şekilde rüzgarın yönüne göre çevre felaketi yaşanan alana müdahale edip atıkların önüne set çekmesi ile mavi bayraklı batı sahilinin de petrol atıkları ile kaplanmasının önüne geçildi.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin de koordineli bir şekilde petrol atıklarının bulunduğu bölgeye intikal edip işleri hızlandırmalarının sonucu olarak kıyıya vuran petrol atıkları temizlenerek Aliağa’da bulunan Petkim tesislerine ayrıştırılması için gönderildi.  

Eğer ki yaşanan bu çevre faciası yüzlerce belediyenin kapatılacağı Mart 2014 tarihinden sonra olsaydı, yerinden müdahele bu kadar çabuk olmayacağı için ne mavi bayraklı batı sahili temiz kalırdı ne de şimdiye kadar temizleme çalışmaları başlardı.

Kıyıdaki Petrol türevi atıklar bir iki günde temizlendi. Şimdi ise Çandarlı denizinin, girilebilir derecede temiz olduğunun kanıtlanarak Turizm Sezonu öncesi yaşanan facianın fırsata çevrilmesi zamanı.

Böyle bir Çevre Felaketinin nasıl fırsata dönüştürüleceği ise yetkililerin doğru adım atmaları ile mümkün olabilir. Şöyle ki; çevre faciasının gerçekleştiği günün sonrasında ulusal basında manşetten haberler yayınlandı ve Çandarlı’nın turistik bir merkez olduğunu herkes öğrendi. Buraya kadar Çandarlı’nın kendinden kaynaklı olmasa bile bilinen bir ismi ve kötü bir imajı ülke çapında yakın tarihlerde ikinci defa oluştu. Kuzey Ege Çandarlı limanı’nın katkılarını unutmamak lazım. Nitekim, çevre felaketine hızlı ve yerinde bertaraf etme çalışmaları sonucu olarak petrol atıklarının karaya vurduğu Çandarlı siteler yolu sahilinin kurtulacağı ihtimalini basın kuruluşları aracılığı ile insanların zihnine yerleştirdiniz. Temizlik çalışmaları sonrası insanlara kanıtlanabilir veriler sunmak ise 2013 yılı turizm sezonunda yerli ve yabancı turistlerin Çandarlı’yı ziyaret etmelerini sağlamak için en önemli adım olacak. Eğer ki yapılan analizler sonucu Çandarlı denizi temiz çıkar ve Mavi Bayrak da tören ile Çandarlı’ya takdim edilir ise işte o zaman yaşanan çevre felaketi bir fırsata dönüşür ve Çandarlı Beldesi turizm sezonundan beklediğinden fazlasını alır. 

 
Toplam blog
: 28
: 533
Kayıt tarihi
: 30.03.12
 
 

Göksel Topçu, Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Şuan Çandarlı Belediyesi'..