Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '08

 
Kategori
Balıkçılık
 

Çapari ile istavrit avlamak

Çapari ile istavrit avlamak
 

siyah gözlü balık


Çapari ile istavrit tutmak basit ve çok da zevkli bir iştir. Ancak kullanılacak malzeme çok önemlidir.

Kullanılacak malzemeler:

1-Beyaz tüy veya kırçıllı tüy: (beyaz tüyler martı veya kaz'ın kanat veya kuyruk tüyleri, Kırçıllı tüyler yaşlanmış olan kırçıllı Marti'lerin kanat tüyleri veya Hindi tüyü olabilir).

2-Misine: Beden kalınlıgı 35 no olabilir. Uzunluk 20 ile 30metre kafidir.

3-Köstek: 20-25 numara ve köstek boyuda en fazla 15 santim olmalıdır.

4-Balık iğnesi: İdeal olta numarası 5 no olmalıdır. Ve kalaylı olması şarttır.

5-İskandil veya kurşun ağırlık: 125 veya akıntı durumuna göre 150 gram olabilir.

6-Çaparideki olta sayısı: İdeal 10 olta üst üste dizili şekildedir.

7-Kullanlacak ipek: Kırmızı veya Beyaz ipek kullanılır.


Tüm bu malzemeler elimizde olduğuna göre bir çapari yapabiliriz. Eger zor gelirse ilgili yerlerden de satın alınabilinir. Çaparideki balık tutmanın püf noktası: Eger hava açık güneşli ise, kullanılacak olta takımı kırçıllı tüyden yapılmış ve beyaz ipekli olan çapari olmalıdır. Yok eğer hava kapalı bulutlu ise olta takımımız beyaz tüyden yapılmış olan ve ipeği mutlaka kırmızı olan çapari olmalıdır.

Bulunduğumuz yer deniz kenarı veya bir köprü üstü olabilir.Yapılacak hareket aynıdır. Olta kıyıdan denize doğru el veya kamış ile atılır. Köprüde veya sandalda isek aşağı doğru hafifçe denize bırakılır. Elimizdeki misineyi hafifçe çekip bırakırız. Amaç balığı kandırmaktır. Balık bu hareket karşısında oltayı küçük balık zannedip hemen yutar ve oltaya takılır. İşte o zaman sizde balığı yakaladığınızı anlamış olursunuz. Çaparinize tık gibi bir vuruş hissedersiniz, bu çaparinizde balık olduğunu gösterir. Bu arada çaparinizi hemen çekmeyiniz bir kaç kez daha çaparinizi ileri geri hareket yaptırarak diğer oltalarınızında balıkla dolmasını sağlayabilirsiniz. Şimdi yavaşça ve misineyi bol bırakmadan çaparinizi çekiniz, göreceksiniz ki çaparide en az 5, 6 tane istavrit oynaşıyor. Kıyıda ve sandalda iseniz çaparinizin dolaşmamasına dikkat ediniz, balık heyecanına kapılıp çapariyi berbat etmeyiniz, en iyi yol misineyi devamlı olarak ıslak tutmaktır. Balıkları çapariden çıkarmak için sol el balığı kavrar, sağ el ise oltayı balığın agzından çıkarır. Çıkan istavritleride içinde su bulunan kovanıza koyabilirsiniz. Bundan sonraki işlem balığın kesilip temizlendikten sonra pişirilip yenmesidir. Haydi rastgele ve afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..