Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '13

 
Kategori
Güncel
 

Çek Cumhhuriyetindeki at eti skandalı Türkiye'ye sıçradı mı?

Geçen gün: Almanya’da iktidar partisi milletvekili Hartwig Fischer ise, at eti bulunan gıdaları imha etmek yerine fakirlere dağıtılmasını önerdi. Zihniyete bakınız, kendi yemedikleri etleri fakirlere layık görüyorlar, işte bunlar da medeni ülkeler… Bu durumda biz de kime neye inanacağımızı bilemiyoruz.  “Saldım çayıra, Mevla’m kayıra” hesabi. Mevla’m insanları, at, it eti yemekten korusun. Şahsen eşim ve ben dışarıda kolay, kolay yemek yemiyoruz,  yemeye mecbur edilsek dahi kırmızı et yemiyoruz. Veteriner Hekim olan eşim kırmızı et alınacağı zaman tanıdığı belirli yerden kendisi kontrol ederek alıyor. İşte Aşağıda Çek Cumhuriyetine sıçrayan at eti skandalı,  haberi Mynet Haberden alındı. Sağlıklı mutlu günler dilerim.  

NAHİDE ÇELEBİ

ÇEK CUMHURİYETİ: BİR FİRMADA AT ETİNE  RASTLANDI

İrlanda ve İngiltere'de patlak veren at eti skandalları, Çek Cumhuriyeti'ne uzandı. Bir  mağazada satılmak üzere hazırlanan köfte ürünlerinde at eti bulunduğu ortaya çıktı.

Çek Cumhuriyeti'ndeki bir mağazada satışa sunulmak üzere hazırlanan İsveç köftelerinde de at eti kullanıldığı ortaya çıktı. Açıklama yapılan kontrollerde, etiketinde sığır ve domuz etinden yapıldığı belirtilen köftelerde at DNA'sı izlerine rastlandı. Böylece, İngiltere ve İrlanda'da patlak veren at eti skandalları, Avrupa'nın bir ülkesine daha sıçramış oldu. AP'nin haberine göre, at eti içerdiği belirlenen 760 kilogram İsveç tipi köfte raflara ulaşmadan geri çekildi Çek Devleti Veterinerlik İdaresi'nden yapılan açıklamaya göre, Polonya'dan ithal edilen sığır eti ürünlerinde de at eti bulunduğu anlaşıldı. Bu arada, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tarım bakanları Brüksel'de bir araya gelerek, at eti skandallarını masaya yatırıyor. Brüksel'deki BBC muhabiri Imogen Foulkes'in bildirdiğine göre, toplantının resmi gündeminde kırsal toplulukların desteklenmesi ve balıkçılık olsa da, et ürünlerinin takibinin gündemin ön sırasına geleceğini belirtiyor. Ocak ayı ortasında İrlanda'daki İngiliz süpermarketlerindeki ürünlerde at eti bulunduğu saptanmıştı. Yürütülen soruşturmalar sonucunda; Fransa, Hollanda, Romanya, İsveç, Kıbrıs ve Almanya'nın içinde olduğu birçok ülkede kaçak at eti ticareti yürütüldüğü belirlenmişti. Son olarak, cumartesi günü İtalya'daki lazanya ürünlerinde at eti kullanıldığı anlaşıldı.

SATIŞ YERİNDEN   AT ETİ AÇIKLAMASI

Bazı Avrupa ülkelerindeki SATIŞ YERİ  köftelerinde at eti çıkması üzerine firmanın Türkiye şubesi açıklama yaptı.İSTANBUL (ANKA) Türkiye, Çek Cumhuriyeti'ndeki Satış Mağazasında satılmak üzere etiketlenen "İsveçköftesi" ürünlerinde at etitespit edildiği yönündeki haberler üzerine, "Restoranlarda satışa sunulan köfte ve sosis ürünlerinin tamamı Türk Gıda Kodeksi ‘ne uygun şekilde yüzde 100 dana etidir.  Türkiye, Pınar Et ile çalışmaktadır" açıklamasında bulundu. -"İDDİALARIN,  TÜRKİYE İLE HİÇ BİR İLGİSİ BULUNMAMAKTADIR"- Satış Mağazası, Türkiye'den yapılan yazılı açıklamada, bugün servis edilen Çek Cumhuriyeti'nde o mağazasıyla ilgili haberler üzerine, müşterileri doğu bilgilendirmek adına açıklama yapıldığı belirtildi. O Firmanın  Türkiye mağazalarında yer alan restoranlarda satışa sunulan köfte ve sosis ürünlerinin tamamının, hizmet vermeye başladıkları günden bu yana Türk Gıda Kodeksi ‘ne uygun yüzde 100 dana eti olduğu ve yerli tedarikçilerden temin edildiği belirtilen açıklamada, Bahsi geçen firma  hâlihazırda sağlıklı ve sağlıklı üretim yapısıyla bilinen "Pınar Et' ile çalışmaktadır. Yurtdışında yayınlanan haberlerin de o firma  ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır" denildi.

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..