Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '09

 
Kategori
Elektronik
 

Çekiyoruuum!

Çekiyoruuum!
 

çek çek çek


Tayyeap baba indirim paketlerini açtığından beridir elektronikte bir patlama oldu neredeyse. Fiyatlar yarıyarıya düştü . Beni de bir dijital fotoğraf makinası alma hevesi sardı. Zaten alasım vardı ama bu ÖTV kıyağı yapılınca almam gerektiğini anladım. Daha önce aldığım PRACTİCA marka dij.fotoğraf makinam kendini kızgın kumlardan serin havuz sularına salıverince artık bir makinam bulunmamış oluyordu. Güzel güzel markalı makinaları görüp iç geçiriyordum marketlerde. Uzun zamandır da bütün markaları araştırdım sordum. En iyisi Kodak markası dediler. Aslında Sony markasını da beğeniyorum ama Kodak markasının makinaları bana daha kaliteli gibi geliverdi işte. HD kalitede çekim garantisi veriyor. Diğer modellerde bu özellik yok sanırım . Neyse kafanızı ambalaj ettim kusura bakmayınız. Fotoğraf makinalarının kendi bünyelerinde Bas-çek diye bir ayırım sözkonusu. Ben de deim nedir bu Bas-çek muhabbeti araştırdım buldum. Hem de kendi gazetemizde. Hangisi mi ? Elbette www.milliyet.com.tr adresinin Teknoloji sayfasından.

Bas-Çek dijital fotoğraf makinesi nedir?

Bir dijital kamera alırken profesyonel ayarlar (ISO ayarları, Aperture ayarı ve daha pek çok ayar) ile uğraşmak istemiyorsanız, otomatik olarak bu ayarları sizin yerinize yapabilen bir kamera almanız gerekli. Şu an piyasada satılan tüm kameralar otomatik olarak pozlama, netleme ve ışık ayarını yapıp optimum resim çekme performansını sunuyor. Ancak, her kameranın sunduğu otomatik ayarlama algoritmaları aynı değil. Bu sebeple, bu tipte kameraları alırken dikkat edeceğiniz hususlar ve tavsiye edebileceğimiz kameraları incelemek istedik.

SLR Makine Nedir? DSLR nedir? Bas-çek makine ile DSLR arasındaki farklar nelerdir?

Dijital makinelerin olmadığı vakitlerde SLR makineler farklı bir görev ve farklı bir yapıda olmaları nedeniyle hemen diğer makinelerden ayrılırlardı. Normal makinelerde, makinenin vizörü, lensten ayrı olarak, makinenin üzerindeki ufak bir alandan görmenizi sağlayan ufak bir açıklıktı. Ancak SLR makineler, fotoğraf makinesinin içine lenslerinden giren görüntünün bir kopyasını içindeki ek aynalar ve optik bileşenlerle, fotoğrafçının gözüne iletiyordu. Yani filmin üzerine düşen ışıkla, fotoğrafçının gözüne ulaşan görüntü aynı görüntü oluyordu. Normal makinelerde ise, merceklere gelen görüntü ile vizörden gelen görüntü arasında görüntü açısı ve görüntünün özellikleri (renk, parlaklık vs.) fark oluyordu.

Bu sebeple SLR makineler, profesyonel çekimler için konumlandırılır oldu. Bir profesyonel çekim yapacaksanız SLR makine kullanmalı ve ayarları kendi gözünüzle, filme işlenecek olan görüntüyü birebir görerek yapmalıydınız.

Bugün ise Dijital SLR (DSLR) farklı bir anlama geliyor. Zira zaten makineler, sensörleri üzerine düşen görüntüyü, kameraların arkasındaki ekranlara doğrudan yansıtıyor. Ancak yeni nesil DSLR kameraların yani dijital SLR makinaların normal kameralardan en büyük farkı, kullanılmakta olan sensörler. Işığı elektrik sinyaline dönüştürerek, dijital bilgi haline dönüştüren sensörler, sadece bir tırnak büyüklüğündeki bir alana on milyonlarca ışık sensörü sığdırıyor. Örneğin 8 megapiksellik bir kameranın içinde 8 milyon adet sensör barındıran bir fotoelektrik çip var demektir. Bu ışığa karşı duyarlı çip, üzerine görüntüyü oluşturan ışık düştüğünde, görüntüyü taşıdığı sensörler sayesinde dijital veriye dönüştürür. Ancak sensörler bu kadar ufak bir alanda o kadar çok sıkışık durumdadırlar ki, üzerlerine ışık düştüğünde oluşturdukları elektrik sinyalleri komşu sensörlerdeki elektrik sinyallerini etkiler. Bu nedenle görüntüde renk kaymaları ve bozulmalar oluşur. Bu durum, daha sonra fotoğraf makinesinin içindeki yazılım tarafından düzeltilir.

DSLR makinelerde ise bu istenmeyen durumun engellenmesi için, normal fotoğraf makinelerine göre birkaç kat daha büyük bir fotoelektrik çip kullanılır. Örneğin bir DSLR’da kullanılan 10 megapiksellik sensörle, bir bas-çek kamerada kullanılan 10 megapiksellik sensör arasında dağlar kadar fark bulunur. Hem sensörün alanı (DSLR makine için) daha büyüktür hem de kullanılan teknolojiler daha ileridir. Bu sebeple fotoelektrik çipi oluşturan sensörlerin üzerine düşen odaklanmış ışık daha temiz bir elektrik sinyaline dönüştürülür. Buna bağlı olarak DSLR makineler çok daha iyi sonuçlar verirler. Ayrıca bir DSLR makine (çoğunlukla tasarlanırken) birden fazla mercekle çalışabilir olarak tasarlanır. Oysa bas-çek kameralarda, kameranın kendi kontrol ettiği bir mercek sabit olarak tasarımda yer alır. Değiştirmeniz mümkün değildir.

ISO Ayarları, Renk Açıklık Ayarları ne anlama geliyor?

Bu konuda teknik bir bilginiz yoksa kameranıza güvenmelisiniz. Ancak açıklık ayarları, deklanşör hızı, ISO değerleri konusunda kontrolü size verebilen bir makine her zaman avantajlı olacaktır. Bu tip ayarları yapmayı öğrendiğinizde, kendi istediğiniz renk tonlarını ya da ışığı daha kolay ayarlayabilirsiniz. Bu tip ayarların olup olmadığını kontrol etmek için makinelerin menüleri arasında biraz turlamanız gerekli. Bu hem kullanım kolaylığını ölçmek hem de ISO, EV, Aperture, White Balance (Beyaz Dengesi) gibi ayarları bulmanızı sağlayacaktır.

Garanti ve Destek Koşullarında hangi özellikleri aramalıyım?

Satın alım yaptığınız yerden, makineden memnun kalmadığınız takdirde ne kadar süre içerisinde iade edebileceğinizi ve garanti süresinin nasıl başlatılacağını muhakkak öğrenin. Kameranın resimleri/videoları aktarmak için ek bir yazılıma ihtiyaç duyup duymadığını, sadece Windows ile resim aktarıp aktaramayacağını sorun. Ayrıca bir sorun olduğunda nereden yardım alacağınız konusunda kutu üzerinden ve satıcılardan muhakkak bilgi alın. Bir kamera bozulduğunda bu konuda en kısa sürede ve kaliteli servis almanız önemli bir detaydır. Kameralarınızı alırken muhakkak bu kameralarla yapılmış örnek çekimleri inceleyin. Özellikle gece yapılmış olan çekimlerdeki resim kalitesi, makinenin flaşı ve sensörü hakkında oldukça bilgi verecektir. Çok yakın (makro) çekimlerle de odaklama kabiliyetini görebilirsiniz. Çok parlak güneş ışığında çekilmiş resimler size gerçek kalite konusunda bilgi vermez. Ancak makinenin renkleri ne kadar canlı ve doğru işlediği ile ilgili bilgi verebilir. Ayrıca satıcılardan daha çok, kullanıcıların yorumlarını okuyun ve garanti kapsamını iyice araştırın. Bazen kolay kullanılabilen bir şarj cihazı bile, kameradan aldığınız verimi etkileyebilir. Bu tip ufak detayları ancak o kamerayı kullanmış birilerinin yazdığı yorumlar ve çekilmiş fotoğraflardan ölçümleyebilirsiniz.

Kaynak Bilgi : www.milliyet.com.tr


 
Toplam blog
: 749
: 1983
Kayıt tarihi
: 11.10.07
 
 

Yazmanın hayatın akışının bir parçası olduğu kanısındayım. 6 Mayıs 1982'de doğdum ve İstanbul Kar..