Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '07

 
Kategori
Telekomünikasyon
 

Ceptelefonu programcılığı - 3

Ceptelefonu programcılığı - 3
 

Geliştirdiğimiz bir java uygulamasını kullanmak veya oynamak istediğimiz java tabanlı bir oyunu oynamak için Sony Ericsson ve Nokia model telefonlarda, bu modellere ait PC Suite yazılımlarını kullanmanın yeterli olduğunu önceki yazılarımızda görmüştük. Ancak aynı işlemi Samsung model telefonlarda yapmak için karmaşık bir dizi adımı gerçekleştirmek gerekmektedir.

Samsung model bir telefona uygulamamızı yüklemek için bilgisayarımızda öncelikle iki özel yazılımı yüklemiş olmalıyız: Softick PPP 2.21 (http://www.mobileplaytime.co.uk/help/SoftickPPP221.exe) ve Java Uploader (http://www.mobileplaytime.co.uk/help/Uploader.exe).

Softick PPP programını yüklerken gelen ekrandan "Use USB port in exclusive mode" seçeneğini seçmelisiniz. Ayrıca yüklemenin ardından bir dll kütüphanesinin yüklenmesiyle ilgili bir hata mesajı çıkacaktır. Görmezlikten gelip "Cancel" butonuna basınız.

Java Uploader ise kendi başına bir executable olduğundan kurulum gerektirmemektedir.

Bu programları yükledikten sonra sırasıyla aşağıdaki işlemleri gerçekleştirmelisiniz:

1) Öncelikle telefonunuzun ayarlarının uygun yapılandırıldığından emin olmalısınız. Uygulamalar -> Java -> Seçenekler -> Şebeke Ayaları -> apn değeri eğer "internet" değilse, bu değeri elle girmelisiniz. Ayrıca proxy değerinin de "devre dışı" olduğundan emin olmalısınız.

2) Bilgisayarınızı Bluetooth veya USB üzerinden telefonunuza bağlı olduğundan emin olunuz.

3) Programlar menüsünden "Launch Softick PPP" diyerek bu yazılımı çalıştırınız ve ekranın sağ alt köşesinde beliren simgeye gelerek sağ tıklayınız. "Settings" seçeneğini seçiniz ve gelen ekrandan "Bluetooth/Serial" sekmesini tıklayınız. Burada telefonunuza bağlı olduğunuz bluetooth COM değerini seçiniz.

COM değerini, gelen PC Suite yazılımından veya bağlantınızda sağ tıklayarak "Bluetooth Aygıtlarını Göster" seçeneğini seçip "COM Bağlantı Noktaları" sekmesinden öğrenebilirsiniz.

4) Şimdi tekrar Softick PPP simgesine gelip sağ tıklayarak "Active PPP" seçeneğini tıklayınız. Burada bir hata mesajı çıkarak bir dosyanın bulunmadığına dair bir uyarı verse dahi önemsemeyin ve cancel deyin. Artık simge üzerine farenizi sürüklediğinizde "1 device connected" gibi bir mesaj görmelisiniz. Eğer mesaj "no devices connected" ise bağlantınızda bir sorun var demektir ve işlemleri tekrar baştan denemelisiniz.

5) Bağlantımız hazır olduğuna göre artık Java Uploader programını çalıştırarak uygulama/oyunumuzu aktarabiliriz. "Add" butonuna basarak .jar ve .jad uzantılı dosyalarınızı ekleyiniz.

6) Seri bir şekilde #*536963# kodunu telefonunuzda tuşlayınız. "Serial Java - Others disable" şeklinde bir
görüntü açılacak. C tuşuna basarak buradan çıkınız.

7) Şimdi #*5737425# kodunu giriniz. Üç şıklı bir menü açılacak, siz birinci şıktaki "PPP UP" seçeneğini seçiniz. Çıkan ekranda eğer bluetooth ile bağlıysanız 1. şıktaki seçeneği, USB ile bağlıysanız 2. şıktaki seçeneği seçiniz. Buraya kadar hata yapmadıysanız tekrar ilk üç şıklı menüye dönecektir. Ancak bağlantınızda bir sorun varsa, telefonunuz kapanıp yeniden açılacaktır, telaş etmeyin ve işlemlere yeniden başlayınız.

8) Üç şıklı menüden bu defa "Serial download" seçeneğini seçiyoruz. Eğer bağlantınız doğruysa ve uygulama/oyun telefonunuza uyumluysa, indirme başarılı bir şekilde tamamlanacaktır.

9) Son olarak #*536961# kodunu girerek telefonunuzu normal duruma alabilirsiniz.

Tebrikler, artık uygulamanızı çalıştırabilir, oyununuzu oynayabilirsiniz:)

 
Toplam blog
: 72
: 1949
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Yazar 1975 Ankara doğumludur. Monterey Postgraduate School / California'da bilgisayar bilimi dalı..