Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '14

 
Kategori
Seçim
 

CHP yönetimi başarılı olamamıştır (1)

CHP yönetimi başarılı olamamıştır (1)
 

CHP anti-emperyalist, halkçı ve ilerici bir partidir. Bu tümce altı oku içinde barındırır. Devlet kurmuş, cumhuriyeti inşa etmiş, devrimleri gerçekleştirmiştir. Bu yapıyı hiçbir güç değiştiremez! 2014 yerel seçimlerinde, bütün şartlar uygun olduğu halde, parti yönetimi başarısız olmuştur! Bunu kabul edelim, 2009/2014 seçimleri yüzde oy karşılaştırmaları yapmayalım, birbirimizi kandırmayalım...

CHP 8 Temmuz 2013 tarihinde belediye başkanları ile yerel meclis adaylarını belirlemek üzere yola çıkmış, aday adaylığı ile ilgili başvuru tarihini bir kez revize ederek Eylül'e kadar uzatmıştı. Sözüm ona tüm adaylarını Ekim ayında belirlemiş olacaktı! Belirleyemedi...

MYK Üyelerinden; Adnan Keskin, Gökhan Günaydın, Bülent Tezcan, Umut Oran, Bihlun Tamaylıgil'den oluşan Yerel Yönetimler Seçim Komisyonu (5'li komisyon) kurmuştu. Ne olduysa ondan sonra oldu! Süreç başladı, partili aday adayları ne olacağını bilmiyordu! Siyasi Partiler Yasası ve tüzük gereği; aday belirleme yöntemi Hakim nezaretinde, 'Önseçim' mi yoksa 'Aday Yoklaması' mı olacaktı? Belli değildi...

Aday adayları Ocak ayına kadar oyalandı! 11.01.2014 ve 22.01.2014 tarihlerinde arka arkaya genelgeler çıkararak komisyon niyetini ortaya koydu! Bütün belediye başkan adayları ve yerel meclis adayları 'Merkez Yoklaması' yöntemiyle belirlenecekti!

Sadece kimi yerlerde; başkan ve meclis adaylarının yarısı için, sağ partilerde olduğu gibi, Hakim nezareti olmadan 'eğilim yoklaması' yapılacaktı! Eğilim yoklaması her türlü suiistimale açık bir yöntemdi! Buna ek olarak adayların tanınırlığına dönük 'kamuoyu araştırması' yapılacaktı! Kamuoyu araştırması herhalde tanınan insanlar için yapılması gereken bir yöntemdi!

5'li komisyon çalışmaları basına yansıdığı kadarıyla oldukça sıkıntılı geçti! 17 Şubat tarihinde Yurt Gazetesi Yazarı İdris Akyüz makalesinde "yeterince CHP'yi tanımıyor olan, yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın'ın kimi konulardaki kaprisleri Parti Meclisi'nde tepkilere yol açtı. Kimileri Günaydın için 'bir dernek yöneticisinin ötesine geçmeyen ama insanlara tepeden bakmaya çalışan yetenekli muhteris' yakıştırması bile yaptı" diyor. CHP'nin bu kaderiydi! İkinci adamlığı paylaşmaya çalışanlar, geçmişte de görüldüğü gibi partiye zarar veriyorlardı!

Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın 12 Şubat 2014 tarihinde, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer'e yapmış olduğu açıklamada: "207 bin parti üyesi aday belirleme sürecinde fikrini beyan etti. 86 seçim bölgesinde 108 bin, 22 seçim bölgesinde 99 bin CHP üyesi önüne sandık koyduk. Başvuru sayısına göre ilk beşe giren isimleri seçtik" diyor. Herhalde bunlar belediye başkan aday adayları içindir. "Meclis üyelikleri için 200 binin üzerinde üyemiz oy kullandı. Bir milyon üyesi olan CHP'de 500 bin üyenin başkan adaylıkları ve meclis üyelikleri içn fikrini aldık" diyor.

Bu kadar laftan sonra; toplam 11 Büyükşehir'in 41 metropol ilçesinde, belediye meclisi üyeliğinin yarısı için, 3 küçük ilin 3 merkez ilçesinde il genel meclisi / belediye meclisi için eğilim yoklaması yapılmıştır! Genel Başkan Yardımcısı üye sayılarını kullanıyor, katılım yukarıdaki rakamların belki yarısı kadardır!

"300 yerde anket yaptık, milyonlarca yurttaşı temsilen yüzbinlerce deneğe fikri soruldu. Sübjektif değerlerin yerine objektif değerlerin öne çıkarıldığı bir aday belirleme dönemi yaşandı. Türkiye'de bu kadar katılımcı bir sürecin örneği yok" diyor. Hayal dünyasında geziyor. Ne Anketi? Yüzbinlerce deneğe fikrini kimler sordu? Sorular Neydi? Anketle aday belirlemenin, eğer belirlendiyse, doğru bir yol olmadığı görüldü mü? Seçim sonuçlarına baktığımızda, objektif değerlerin öne çıkarıldığı bir aday belirleme süreci yaşanmamıştır!

Bu kadar karmaşık kafa karıştırıcı yöntemler yerine: Büyükşehir olmayan nüfusları ve üye sayıları az olan 51 ilde; Hakim nezaretinde, bütün adayları partiye kayıtlı üyelerin oy kullandığı ÖNSEÇİM. 30 ilde; Büyükşehir Belediye Başkan Adaylarını MERKEZ YOKLAMASI. 30 ilde; Hakim nezaretinde, Büyükşehir İlçe Belediye Başkan Adaylarını ve Belediye Meclisi Üyesi Adaylarını, ilçe kongre ve önseçmenlerin birlikte oy kullandığı GENİŞLETİLMİŞ ADAY YOKLAMASI yöntemiyle tespit etmek çok mu zordu?

PM'nin belediye başkanlığı ve yerel meclisler için, yasada var olan %5 kontenjan kullanma hakkı zaten vardı. Tabii ki önseçim ve aday yoklaması yapıldığı zaman; ahbap, arkadaş, hemşeri, komşu, tanıdık listelere yazılamazdı! Sayın Genel Başkan ve 5'li komisyon üyeleri bu kadar serbest davranamazdı... 

 
Toplam blog
: 108
: 900
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

Orhan UZEL Seyitgazi / Eskişehir 1951-Mimar (ADMMA)-CHP ve Mimarlarodası Üyesi-Çankaya / Ankara ..