Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Ciğve ve çağla cacığı

Ciğve ve çağla cacığı
 

Antalya günlerdir dört mevsimi birarada yaşıyor. Bahar geldi diyoruz; kayısı, şeftali, elma, badem ağaçları çiçeklerini çoktan açtıkları, hatta yaprağa durdukları için. Sonra bir bakıyoruz, bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor. Güneş çıktığında sahilde denize girenlere bakıyoruz imrenerek. Kimi zaman da, dışarı çıkarken yanımıza aldığımız ceket fazla geliyor, kısa kollu ile dolaşıyoruz.

Ama değişmeyen bir şey var; neredeyse bütün sebzeler dört mevsim tezgâhlarda bulunuyor. Taze fasulyeyi, patlıcanı, dolmalık biberi özleyemiyoruz, çünkü her zaman bulunuyor. Tabii her şey mevsiminde daha lezzetli olduğu için, özel yemekleri ancak mevsimleri geldiğinde yapıyoruz. Örneğin, çağla, taze nane ve fesleğen bu mevsimde bulunabiliyor. Bunları kullanmak zorunda olduğumuz özel yemekler var. Tarifini vereceğim ciğve yemeği ve çağla cacığı gibi...

Hem sıcak, hem de soğuk yiyebileceğiniz bir yemek ciğve. Son derece de sağlıklı ve hoş kokulu. Yanında süzme yoğurtla ve çağla ile yapılmış bir cacıkla, mükemmel bir öğün bence.

Ciğve için malzeme listesi;

3 tane patlıcan
3 tane sivri biber ( hafif acı olursa çok daha güzel olur )
3 tane tam olgunlaşmamış iri domates ( yeşil / kırmızı tercih nedenidir )
1 baş soğan
1 baş sarımsak
2 çorba kaşığı pirinç
1 kase iri doğranmış fesleğen
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı;

Patlıcanlar alacalı soyulur, önce uzunlamasına ikiye bölünür, sonra 5 er cm uzunluğunda doğranır. Biberler de aynı uzunlukta kesilir. Soğan irice doğranarak, üçü birden yağda yumuşayıncaya kadar sote edilir. Ardından dörde bölünmüş domatesler, pirinç ve bir baş sarımsak ilave edilir. Kısık ateşte pişirilirse ve domates yeterince suluysa, su eklemeniz gerekmez. Pirinçler piştiği zaman ciğve de pişmiş demektir. Bir kase fesleğen, ocak söndürülünce yemeğe eklenip karıştırılır ve kokusu yemekle bütünleşince servis yapılır.

Çağla cacığı için malzeme listesi;

1 kase çağla
1 kase süzme yoğurt
1 çay bardağı su
1 diş sarımsak
Taze nane, sızma zeytinyağı ve tuz

Yapılışı;

Süzme yoğurt 1 çay bardağı suyla ezilir. Bıçakla kıyılmış, ya da herhangi bir mutfak robotunda fazla parçalamadan çekilmiş çağlalar ve ezilmiş sarımsak, tuz yoğurtla karıştırılır. Üstü, sızma zeytinyağı ve kıyılmış taze nane ile süslenir. Süzme yoğurtla yapmazsanız, yeterince lezzetli olmayacaktır, özellikle kıvam açısından başarı sağlayamayabilirsiniz.

Antalya'nın en sevdiğim yemeklerinden biridir ciğve. Özellikle çağla cacığını ancak bugünlerde yapma şansınız olabilir, mevsimi hemen geçiyor çünkü. Denemenizi öneriyor ve afiyet olsun diyorum.

 
Toplam blog
: 261
: 2212
Kayıt tarihi
: 23.07.07
 
 

1954 Antalya doğumlu ve Antalyalı'yım. Ülkemin ve özellikle bu şehrin sevdalısıyım. Sanatın pek çok ..