Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
2769
 

Ciğve ve çağla cacığı

Ciğve ve çağla cacığı
 

Antalya günlerdir dört mevsimi birarada yaşıyor. Bahar geldi diyoruz; kayısı, şeftali, elma, badem ağaçları çiçeklerini çoktan açtıkları, hatta yaprağa durdukları için. Sonra bir bakıyoruz, bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor. Güneş çıktığında sahilde denize girenlere bakıyoruz imrenerek. Kimi zaman da, dışarı çıkarken yanımıza aldığımız ceket fazla geliyor, kısa kollu ile dolaşıyoruz.

Ama değişmeyen bir şey var; neredeyse bütün sebzeler dört mevsim tezgâhlarda bulunuyor. Taze fasulyeyi, patlıcanı, dolmalık biberi özleyemiyoruz, çünkü her zaman bulunuyor. Tabii her şey mevsiminde daha lezzetli olduğu için, özel yemekleri ancak mevsimleri geldiğinde yapıyoruz. Örneğin, çağla, taze nane ve fesleğen bu mevsimde bulunabiliyor. Bunları kullanmak zorunda olduğumuz özel yemekler var. Tarifini vereceğim ciğve yemeği ve çağla cacığı gibi...

Hem sıcak, hem de soğuk yiyebileceğiniz bir yemek ciğve. Son derece de sağlıklı ve hoş kokulu. Yanında süzme yoğurtla ve çağla ile yapılmış bir cacıkla, mükemmel bir öğün bence.

Ciğve için malzeme listesi;

3 tane patlıcan
3 tane sivri biber ( hafif acı olursa çok daha güzel olur )
3 tane tam olgunlaşmamış iri domates ( yeşil / kırmızı tercih nedenidir )
1 baş soğan
1 baş sarımsak
2 çorba kaşığı pirinç
1 kase iri doğranmış fesleğen
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı;

Patlıcanlar alacalı soyulur, önce uzunlamasına ikiye bölünür, sonra 5 er cm uzunluğunda doğranır. Biberler de aynı uzunlukta kesilir. Soğan irice doğranarak, üçü birden yağda yumuşayıncaya kadar sote edilir. Ardından dörde bölünmüş domatesler, pirinç ve bir baş sarımsak ilave edilir. Kısık ateşte pişirilirse ve domates yeterince suluysa, su eklemeniz gerekmez. Pirinçler piştiği zaman ciğve de pişmiş demektir. Bir kase fesleğen, ocak söndürülünce yemeğe eklenip karıştırılır ve kokusu yemekle bütünleşince servis yapılır.

Çağla cacığı için malzeme listesi;

1 kase çağla
1 kase süzme yoğurt
1 çay bardağı su
1 diş sarımsak
Taze nane, sızma zeytinyağı ve tuz

Yapılışı;

Süzme yoğurt 1 çay bardağı suyla ezilir. Bıçakla kıyılmış, ya da herhangi bir mutfak robotunda fazla parçalamadan çekilmiş çağlalar ve ezilmiş sarımsak, tuz yoğurtla karıştırılır. Üstü, sızma zeytinyağı ve kıyılmış taze nane ile süslenir. Süzme yoğurtla yapmazsanız, yeterince lezzetli olmayacaktır, özellikle kıvam açısından başarı sağlayamayabilirsiniz.

Antalya'nın en sevdiğim yemeklerinden biridir ciğve. Özellikle çağla cacığını ancak bugünlerde yapma şansınız olabilir, mevsimi hemen geçiyor çünkü. Denemenizi öneriyor ve afiyet olsun diyorum.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Neden bu yazıyı daha önce okumadım ben. Çağla var mıdır hala? Sevgilerimle...

Özlem Akaydın 
 10.05.2008 20:36
Cevap :
Sevgili Özlem, Meltem perşembe pazarında, ilkokulun hemen önünde bir teyze satıyor hâlâ. Hem de Bucak çağlası, tazecik. Geç kalmadın yani:) Sevgiyle...  10.05.2008 22:33
 

İkisini birden yaptım. Malzeme bulmak zor oldu; özellikle fesleğen. (Buldum 1 bağ da size aldım) Ciğve muhteşem bir lezzet!.. Çağla cacığı tadı güzel, ama ben biraz kart olanını almışım, çağlasını beğenmedim. Ama çok seveceğim bir tat. Teşekkür ederiz. H.Dulun

Hasan Hüseyin Dulun 
 17.04.2008 18:13
Cevap :
Beğendiğinize çok sevindim. Son derece sağlıklı ve hafif bir yemektir ciğve. Sırada fesleğenli domates çorbası var:) Bu hafta ben de buldum fesleğen. Çok naziksiniz, teşekkür ederim. Domates çorbasına koyup beni anarsınız:) Sevgiler.  19.04.2008 9:11
 

ikişer sap çok ince taze soğan, taze sarımsak 200 gr çağla 2 yemek kaşı zeytinyağı 1/2 yemek kaşığı şeker bir fiske tuz Taze soğan ve sarımsakları güzelce yıkayıp incecik doğrayın. Çağlaları yıkayın, enlemesine ortadan bölüp çekirdeklerini (daha da büyükse badem olacak kısımlarını yani) çıkartın. Ufak bir tencereye zeytinyağıyla birlikte soğan ve sarımsakları ekleyin. Azıcık kavurup çağlaları da ekleyin, tencerenin kapağını kapatıp arada bir silkeyerek çağlaları kavurun. 5dk kadar sonra üzerini azıcık örtecek kadar ılık su ilave edip şeker ve tuzu da ekleyip, karıştırın ve tencerenin kapağını yine kapatıp 10dk kadar ya da çağlalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun! Bu da benden size olsun..Ellerinize sağlık sevgiler..

kelebek71 
 09.04.2008 14:50
Cevap :
Sevgili kelebek; kelebeğin ve kelebek etkisinin ortak noktamız oluşu ne hoş. Tarifinizi mutlaka deneyeceğim. Sanırım mayhoş bir tadı oluyor sizin yemeğin. Ben de o tür tatları çok severim. Sevgiler...  09.04.2008 15:04
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 261
Toplam yorum
: 2348
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 2080
Kayıt tarihi
: 23.07.07
 
 

1954 Antalya doğumlu ve Antalyalı'yım. Ülkemin ve özellikle bu şehrin sevdalısıyım. Sanatın pek çok ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster