Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '14

 
Kategori
Dünya
 

Çin bu gidişle ileride bir gün karşı konulamaz bir güç haline gelip dünya için tehlike olabilir

Çin bu gidişle ileride bir gün karşı konulamaz bir güç haline gelip dünya için tehlike olabilir
 

Elbette yükselişten şımarabilecek Çin’in Hitler Almanya’sı vari dünya hâkimiyeti sevdasına kapılma ihtimali nedeniyle böyle bir iddiada bulunuyoruz.

Çin’in yükselişi halkını mutlu etmesi açısından bütün dünyanın takdirini kazanmış hayırlı bir iştir ve bizim iddiamızla bunun ilgisi yoktur. Ama işte bir buçuk milyara yaklaşan bir nüfus, kıta büyüklüğünde bir ülke ve tüm dünya piyasalarını avucunun içine alan dev bir ekonomide korkulan bazı şeylerin başlaması mümkündür.

Dünyada muhtemel Çin emperyalizmi Çin militarizminden daha az korkutucudur. Şimdilik ekonominin savaş teknolojisi ve silaha kaymadığı görülmekle birlikte ekonomide dünya lideri olan bir Çin ilk başta “Asya kaplanı” olma hevesine kapılacaktır.

Siz barışseversinizdir ama pozisyonunuz buna imkân vermez; Çin korkusu yeni düşmanlar yaratacaktır. Ve Çin bu düşmanları bahane ederek etrafına saldıracaktır. Yani Çin belki hiçbir zaman savaş istemeyecek ama buna mecbur kalacaktır. Bazen herkesin kıskanacağı şekilde büyümek beladır.

Keşke Çin emperyalizmi seçse; emperyalizm sizi sömürür, militarizm ise yok eder. Bugün için ABD daha güçlü olabilir; ancak Yankee yerinde saymaya başlamıştır. Aslında aynı ülke ABD de vardır; ama işte 300 milyon başka 1.300 milyon başka; Amerika’nın dağlarına kertenkeleler mi yol yapacak? Eninde sonunda, yakın bir zamanda Çin dünya lideri olacak. Hiç sorun değil, yeter ki dünyaya sahip olmak istemesin!

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..