Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '07

 
Kategori
Güncel
 

Cinayet işleten “marka” tutkusu

Cinayet işleten “marka” tutkusu
 

Marka nedir sizce? İnsanlar neden “marka” konusuna bu denli önem verirler? Marka yüzde yüz kalite garantisi anlamına gelir mi? Yoksa, geniş kitlelerce bilinen ve değer verilen bir logo mudur yalnızca? Bir şeya markası için ne kadar fazla para ödenebilir? Markasız bir dünyada yaşam nasıl olurdu acaba?

Dün büyük bir alışveriş merkezinde gezerken bu gibi sorular kafamdan geçiyordu. Mağazalardaki mallar, birbirine göre belirgin üstünlükler göstermese de marka olup olmamasına bağlı olarak etiketleri ciddi farklar sergiliyordu.

Bazı insanlar -ayıptır söylemesi- donuna kadar marka giyinmeye meraklıdır. Tanınmış marka olmayan hiçbir şeyi almayan insanlar bilirim. Sahtesi bile olsun, ama illa ki marka olsun. Ceketinin ya da paltosunun markası görünsün diye katlarken özel olarak üste getirenler, saatini göstermek için gözünüze sokanlar vs. vs. Sizin çevrenizde de vardır böyleleri.

Bir yere kadar anlıyorum. Kalite ve konfor için daha fazlasını ödeyebilir insan. Önemli olan içine sinmesi. Bol paran vardır ister ota, ister b.ka harcarsın, kimsenin buna da bir şey diyeceği yok. Ancak, öyleleri var ki hani derler ya “Ayranı yok içmeye, atla gider hacet gidermeye”… O hesap.

Gazetede okuduğum bir haber, bu marka konusunun insanları ne denli etki altına alabileceğini, hatta cinayet dahi işletebileceğini gösteriyor. Haber şöyle; Adana’da 17 yaşında lise öğrencisi, bir arkadaşıyla birlik olup 84 yaşındaki ninesini 850 YTL’sini almak için öldürüyor. Polise verdiği ifadede ise "Lüks bir mahallede yaşadığım için marka giyip, pahalı yaşam sürmek zorundaydım. Bunun için de paraya ihtiyacım vardı. Bu yüzden öldürdüm'' diyor.

Cinayete kadar varmasa da, gençlerin özellikle ergenlik çağlarında “marka” tutkusuna kapıldıkları, bu nedenle aileleri ile çatışmaya girdikleri sıkça rastlanılan bir durum. Bu konuda ailelere, okullara, iletişim araçlarına çok büyük görevler düşüyor. Çocukluktan başlayarak insanlara “marka” tutkusunun tehlikeleri anlatılmalı. Bu konuyu işleyen yazılar, tiyatro oyunları, filmler hazırlanmalı.
 
Toplam blog
: 29
: 3606
Kayıt tarihi
: 22.02.07
 
 

Uçak yüksek mühendisiyim. Evli ve 2 çocuk sahibiyim. Okumayı, yazmayı, gezmeyi, görmeyi, yeni şeyler..