Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Engin Şahin Karadeniz

http://blog.milliyet.com.tr/shaka35

13 Ağustos '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Çinde idamlar gerçek mi.

Çinde idamlar gerçek mi.
 

Çin ve idamlar.


Birden bire bir haber fırtınası başladı. Çin'de idamlar yapılmış, çin olimpiyatların açılışında gösteri hileleri yapmış, Çin kötüymüş. İlk bakışta bana da öyle geldi. Fakat sonrasında içime bir şüphe dalgası yayıldı. Çin'de bir tanıdığım var ve o böyle konularda herhangi birşey iletmemişti. Tersine Çin'in çok uygar ve çok güzel bir yer olduğundan ve bir daha bu ülkeden ayrılmayacağı düşüncesinde.

Elbetteki orada olan yabancılara tanınan haklar nedeniyle düşünceleri bu yoldadır. Saygı duymak lazım. Fakat yatsınamaz gerçekler de var. Çoğu fakir olan çin halkı ucuz işgücü ile tüm dunyaya meydan okumakta ve dünya ticaret dengesini bozmaktadır. Elbetteki her ülke gibi onun da sorunları ve çözüm yöntemleri vardır. Biz bu yöntemleri onaylamayabiliriz. Hatta insan hakları gereği yanlış olan bu olayları sorgular ve gerekirse çin hükümetinin cezalandırılması konusunda baskı yapabiliriz. Bir halk olarak, bir toplum olarak bizim görevlerimiz arasında insanca yaşama hakkı ve savunması vardır.

Yıllar önce batı sermayesi çin halkını ve ucuz iş gücünü seçmemişmiydi. Oradaki ucuz işgücü ile rekabette iyi bir alana yerleşmemişlermiydi? Birçok bilgisayar, elektronik parçalar çinde üretilerek ucuz olarak halkın önüne getirilmedi mi? Elbetteki çinin düşünürleri gelecek planlarını bu sektör üzerine kurmuş ve başarmışlardır. Şimdi ise kendi sermayemiz bu gücün altında gün geçtikçe erimekte. Bu rekabeti yok edebilmek için çin mallarını bizler kötülemedik mi? Kötü ürünler ürettiği bir gerçek mi? Yoksa iyi ürünler yanında kötüleri de mi üretiliyor. Tek yanlı bakmak ne sorunları çözer nede ileriki planlarımıza yararı olur.

Bu haber fırtınası da bana yine böyle bir rekabet engellemesi gibi geliyor. Hiçbir ülke tv şovlarını daha güzel göstermek için bilgisayar efektlerini kullanmıyor mu? Hiçbir ülke görüntülerinin daha güzel imajın daha iyi olması için playback kullanmadı mı? Peki hangi ülkeler idamları savunuyor. Ben hiçbir şekilde, hangi şartlar altında olursa olsun idamlara karşıyım. Bu lafı çoğu zaman kendi kendime sorgularım. Hatta hayal bir düşünce de kurgularım bu konuda vardır. Bu konuda tartışmak ayrı bir oldudur.

Elbetteki çinde de idamlar olmuştur. Elbetteki çin kendine ait fikirleri uğruna masum birçok can almıştır. Bunları savunmak istemem. Hatta onların karşısında olurum fikirlerim gereği. Tianenmen Meydanı'nda tankları tek başına duruduran adamı hatırlayınız. Bu protesto bile çin halkını anlamaya çalışmamız için yeterlidir. Bir çok arap ülkesi, ABD, kanada ve diğer ülkelerde idam yok mu?

Fakat bu haberin fotoğrafında bir gariplik var. Eli beyaz eldivenli birkaç polis suçluları tutuyor ama ortada idamı çağıştıran silahlar yok. Arka planda bir stadyum görüntüsü. Büyütünce fotoğrafı polislerin kenarlarında beyaz bir hale görünüyor. Gerçek fotoğrafta bu beyaz halenin olmaması gerekiyor. Fotoda hiçbir gölgeyi bulamıyorum. İşik oldukça iyi ve suratları ışıklı ama arkalarında gölge yok. Fizik kuralları değişti mi? Sanki bir fotoshop varmış gibi. Sizde bir inceleyiniz gariplik varmı yokmu. Ya fotoshop varsa bu resimde ozaman ne oluyor diye sorgularız. Yada yoksa gerçekse bu resimler o zamanda binelim tepelerine bu canilerin. Saygılarımla....

 
Toplam blog
: 42
: 5769
Kayıt tarihi
: 14.07.08
 
 

Bazen icatci, bazen inatçı, hayatın her tonunda yürüyüp giden biriyim. Amatör fotoğrafçılık son m..