Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '15

 
Kategori
Kitap
 

Çizgili Pijamalı Çocuk / John Boyne

Çizgili Pijamalı Çocuk / John Boyne
 

Alıntıdır


Bugüne dek 2. Dünya Savaşı ve Nazi Almanya'sı konusunu işleyen birçok kitap okumuş, filmler izlemişsinizdir. Film ya da kitap bittikten sonra, o can alıcı- vurucu sahneler günlerce gözünüzün önünden gitmez, içiniz burkulur.

Dünyanın farklı coğrafyalarında yaşanmış ve sinemada canlandırılmış  olan birçok savaş filminde bu böyledir. Ancak 2. Dünya Savaşı'nı konu alan, bu 6 yıllık süreci işleyen eserler bir başka etkiliyor insanı, farklı düşünen olabilir doğal olarak, ama bende durum böyle.

Milyonlarca insanı ve kendinden olmayanı yok etmek, yeryüzünden silmek üzerine kurgulanmış bir savaş ve yıllarca süren kıyımlarla birlikte çok geniş bir coğrafyayı etkileyen insanlık trajedisi söz konusu. Renginden olmayan herkesin hedef olduğu, saçma sapan bir insanlık suçu. Elle tutulur hiçbir açıklaması da yok üstelik. 

İrlandalı yazar John Boyne'nin 2007 'de ilk basımı yapılan bu kitabı, bugüne kadar okuduklarımdan biraz daha farklı. Görünüşte "Çocuk kitabı" olarak hazırlanmış, dili ve anlatım tarzı ile kolay anlaşılır biçimde. Ancak 2008 'de sinemaya uyarlamış şekli  ile aslında çocukların değil, büyüklerin hedeflendiği açıkça görülüyor. Verilmek istenilen mesaj, filmde daha belirgin ve etkileyici.

Ben filmini birkaç ay önce izlemiştim, genellikle tam tersi oluyordu. Yazmadan geçemeyeceğim bir nokta ise; romandan filme uyarlanan eserleri, "kırpıla kırpıla kuşa çevrliyor, " diye pek beğenmezdim. Bu kez öyle olmamış; görseller-sahneler ve karakterler yerli yerinde ve çok etkileyici.

Belki de romanın fazla uzun olmamasından bu sonuç ortaya çıktı,  kesecek bir şey bulamadılar.

Fırsatı olan her ikisini de yapabilir; 205 sayfalık kitap, en fazla 2 günde biter. Filmi ise sadece 94 dakika sürüyor.

Kitabın konusuna gelince; aslında çok bilindik bir konu işlenmiş:

Polonya'nın Krakow kenti yakınlarındaki meşhur toplama kampı Auschwitz'de yaşanan malum insanlık dramlarından bir bölüm veriliyor. Tahminen 1943 yılı. 1934 doğumlu Bruno ve Shmuel  henüz 9 yaşındalar, üstelik, ne tesadüftür ki,  ikisi de 15 Nisan doğumlular.

Kitabı farklı kılan ise, olayların evin 9 yaşındaki oğlu Bruno'nun gözüyle ve algılamasıyla anlatılması. 

Hitler'e oldukça yakın olan Subay Ralf ve ailesi, savaş yılları olmasına rağmen Berlin'de lüks içinde eğlenceli bir hayat sürerken, bizzat Hitler'in görevlendirmesiyle  Polonya'ya Auschwitz toplama kampına  gitmek zorunda kalıyorlar. Baba halinden hoşnut olsa da karısı ve iki çocuğu mahrumiyet bölgesi sayılabilecek bu küçük  yerden nefret ediyorlar ve orada olmayı asla kabullenemiyorlar.

Evin 13 yaşındaki kızı Gretel, olaylara ve çevresine karşı daha duyarsız,  küçük kardeşi Bruno ise, daha dikkatle izliyor etrafında yaşananları ve her şeyi sorgulamaya çalışıyor, tabi ki çocuk aklı ile anladığı kadarıyla. Aynı durum büyük anne ve büyük baba için de geçerli, sanatçı olan büyük anne oğlunun subay olmasından ve  sürekli terfi etmesinden rahatsız;  büyük baba ise onunla gurur duyuyor.

Bir şeyleri keşfetmek,  küçük Bruno'nun tek hobisi. Bir gün arkadaşsızlıktan canı sıkılırken, etrafı tellerle çevrili alanda yaşamak zorunda olan küçük  Shmuel ile tanışıp, arkadaş oluyor. Bir yıla yakın sürüyor arkadaşlıkları, onun yanına giderken gizlice bir şeyler götürüyor.

Çevrede olanları öğrendiğinde, ilaç ve alkol bağımlısı anne Elsa, gittikçe daha çok hırçınlaşıyor. Karısının bu durumundan rahatsız olan Ralf, onları Berlin'e geri göndermeye karar veriyor. Bruno, Shmuel  ile vedalaşmak için son kez buluşmaya gidiyor. Ama Bruno'nun asla bulunmaması gereken tel örgülerin diğer tarafına.

İşte bundan sonrası tam can alıcı nokta:

İlahi adalet mi; ne ekersen onu biçersin mi,  tam bilemedim...

Çizgili  Pijamalı Çocuk / John Boyne

Tudem 18. Baskı

Filmi merak edenler için:

http://www.vipfullhdfilmizle.com/cizgili-pijamali-cocuk-turkce-dublaj-izle/

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..