Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '07

 
Kategori
Sanat Eğitimi
 

Çocuk gelişimi ve sanat eğitimi ilişkileri

Çocuk gelişimi ve sanat eğitimi ilişkileri
 

Çeşitli alanlarda öğrenme ve çevreyi tanıma çocuk resimlerinde bir gelişme olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle 3-15 yaş arasında çocuk resimleri çocukların tüm gelişimlerini gösteren belgeler niteliğinde görülmelidir.

Bu gelişme şöyle sıralanabilir:

a-Toplumsal gelişim.
b-Çizgisel gelişim (Grafiksel gelişim)
c-Ruhsal gelişim.
d-Bedensel gelişim
e-Kişilik gelişimi

a-Toplumsal gelişim:

Çocuğun bu gelişimi, resimlerindeki figür sayısındaki artışla anlaşılır. Burada söz konusu olan, çocuğun toplum içinde yaşadığı bilincine varmasıdır.

b-Grafiksel gelişim:

İlk başta rasgele olan karalamalar halindeki çizgilerin, daha sonra belirgin çizgilere ve sonradan da sembolik ifadelere dönüştüğü dönem olup; en çok üzerinde durulması gereken gelişim basamağıdır.

c-Ruhsal gelişim:

Resimde düzen fikrinin ortaya çıkması demektir. Bir düzende olması gereken denge ve armoni kendisini gösterir.

d-Bedensel gelişim:

Çocuğun basit kalem kullanması kaslarının gelişimine bağlıdır. Araç ve gerece olan hakimiyeti bedensel gelişimini ortaya koyar.
Burada bilinmesi gereken önemli nokta kas gelişiminin omuzdan olmasıdır. Daha sonra dirseğe oradan bileğe ve giderek parmaklarda gelişimini tamamlamasıdır. Bu yüzdendir ki hep yanlış yaptığımız davranışı düzeltmemiz gerekir. Henüz kas gelişimini tamamlayamamış çocuğun önüne küçük ebatta kağıt vermek en büyük yanlış. ÇOCUĞUN YAŞI İLE ÇALIŞMA KAĞIDI TERS ORANTILI OLMALI. Çocuk omuz hareketi ile ancak geniş alanda rahat çalışabilir. Çocuğun yaşı büyüdükçe çalışma kağıdını küçültebililmeliyiz.

e-Kişilik gelişimi:

Çocuğun kişilik gelişimi yukarıdaki gelişim basamaklarının tümüyle yakından ilgilidir. İlk başta birbirine çok benzeyen çocuk resimlerine daha sonraları bakıldığında birbirilerinden farklı yönlerde, renklerde , ayrıntılarla ortaya çıkar. Çocuğun kişiliği hakkında bir fikir edinebilmek için çocuğun bir çok resmine (Özgün resmine .Ezberletilmiş değil.) bakmak ve incelemek gerekir.
"Çocuk Gelişimi" üzerinde en fazla durmamız gereken konu "GRAFİKSEL GELİŞİM"idir.

ÇOCUĞUN GRAFİKSEL-ÇİZGİSEL GELİŞİMİ

Burada hiç kuşkusuz çocuğun yaşı söz konusudur. Ancak yaşanan ortamın gösterdiği koşullar (Ekonomik, coğrafik, tarihsel, dinsel vb) farklılıkların etkeni olarak gösterilir. Bu nedenle yaşlar kesin yaşlar değil, ortalama yaşlardır.

Grafiksel gelişim devreleri:

1- Karalama devri
2- Benzetme ve isteme devri
3- İlk sembol devri
4- Şematik devir
5- Somut işlem devri
6- Nesnel gerçekçi devir

http://www.mehmetkapcak.com

 
Toplam blog
: 78
: 1725
Kayıt tarihi
: 07.05.07
 
 

1947 yılında Mazıdağı'nda doğdu. İstanbul İlköğretmen Okulu'ndan mezun olduktan sonra; İstanbul A..