Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '08

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuklarda inatlaşma...

Çocuklarda inatlaşma...
 

İnat Çınar Uyarıya dikkat! Salıncak 3-10 yaş konuklarımız içindir. Küçük bey daha 22 aylık ama :)))


Anaokul öncesi çocuklarda benlik hisleri, herhangi bir eşyaya karşı olan benim, ve yapmak istedikleri şeyler konusundaki inatlık bebeklikten, çocukluğa ilk adımı atan yani büyümeye başlayan çocuklar da daha çok olmakla beraber her yaş gurubunda da görülmektedir. Bu durum kesinlikle çok normaldir.

İnatlaşma’nın nedeni çocuğun kendini bir birey olarak ortaya koyma çabası ve keşif duygusun gelişmeye başlamasından kaynaklanmaktadır. Artık bende varım, benim istediğim şeylerinde yapılması gerek, ben böyle istiyorum gibi konuşmalarla karşılaşmak bu gibi durumlarda kaçınılmazdır.

İnatlaşan ve takıntılı istekleri olan çocuklarla başa çıkabilmek için öncelikli olarak sakin olmak ve asla çocuğa bağırarak müdahele etmemek gereklidir. Çocukların isteklerinin olurabilirliği ebeveyn tarafından doğru olarak belirlenip , doğru tepkilerle, doğru zamanlarda cevap verilmesi gereklidir.

Birey olduğunu hissetmeye başlayan çocuk istediği herhangi birşeyin yerine gelmediği zaman öfke ve ağlama nöbetlerine tutulabilirler.

Öncelikle derin bir nefes alıp sinirlenmiyecğim diye sakinleşin. Ardından çocuğunuzun istediği şeyin olumsuz taraflarını ona tatlı bir dille anlatın hala ısrarı devam ediyorsa bu durumu oyun haline getirin.

Örneğin; Çocuğunuz mutfak eşyalarından biriyle oynamak istiyorsa ve oynamak sitediği şeyinde ona zarar vereceğini düşünüyorsanız o eşyanın dilinden konuşun.

‘Bak Çınar ben bir blendrım ve çok tehlikeliyim eğer benimle oynarsan elin uf olur küçük kardeş hadi sen annenle oyuncak odasından başka bir oyuncakla oyna nedersin tamam değil mi? Sadece anneler blendırı kullanabilirler. Hadi bakalım doğru oyuncak odasına çuf çuf çuf...'

Çocuğunuzu bu şekilde ikna edemiyorsanız dikkatini başka yöne çevrilmesini sağlayın.

‘Aaaaaaaa gökyüzündeki uçağa bak oğlum aynı kuş gibi uçuyor yaaaa’ deyin mesela...

Emin olun az önce inatla istediği şeyden bir nebzede olsun uzaklaşacak ve anlattığınız hikayenin peşinden sürüklenecek.

Çocuklardaki inatlaşma daha çok yemek, oyuncak ve giyecek konusunda yaşanmaktadır.
Çocuk yemeği yemez ama çikolatayı yer, aynı toptan evde belki on tane vardır ama birtane daha almak ister. Kış aylarında tişhört, yazın kazak giyinmek ister vs.

Çocukların inatlaştıkları şeyi neden yapamıyacağımızı açık bir şekilde anlatmamız gereklidir. Eğer isteği maddi konudaysa durumumuzun bu isteğine yetersiz geldiğini ilerde belki bu isteğinin gerçekleşeceğini fakat şimdi olamıyacağını anlatmalı ve bu istek dışında başka bir isteğinin olup olmadığı mutlaka sorıulmalıdır ki az önce hayır dediğimiz şeyin sadece o istekle alakalı olduğunu onun bir birey olduğu için onun düşüncelerine önem verdiğimizi ve başka isteklerinin yapılabilirliğinin olabileceğini ona anlatmamız gerekir.

Çocuğunuza hayır dediyseniz kesinlikle geri dönmeyin. Hayır dendikten sonraki ısrara dayanamayan ebeveynler eğer evet derse kendilerini çocuklarına karşı kabul ettirmeleri zor olacaktır.

Çocukların her istediğini yapmak ilerde onların hayal kırıklığına uğramasını sağlıyabileceği için isteklerini gerçekleştirirken gelecekte göreceği olası zararlar veya faydalar tesbit edilmeli ve buna göre davranılmalıdır.

Biz ebeveynelerin amacı olası inatlaşmaları en aza indirmak olmalıdır. Çocukla inatlaşmak bir ebeveynin yapması gereken en son davranıştır. Çünkü siz ne yaparsanız yapın çocuk eninde sonunda kendi istediğini iyi ya da kötü yoldan mutlaka yapacaktır.

Sevgilerimle..

 
Toplam blog
: 164
: 4548
Kayıt tarihi
: 26.03.08
 
 

Hayatı sevmek ve düzgün yaşamak isterken bulurum kendimi. Yaşamın bana verdikleriyle yetinmeye çalış..