Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Çöpte dengeyi bulacak mıyız?

Çöpte dengeyi bulacak mıyız?
 

Şu Mersin, çöpten çektiğini hiç bir şeyden çekmedi.

Çünkü, çöp gündeme geldi mi Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Büyükşehir Belediyesi her zaman karşı karşıya geliyor. Büyükşehir Belediyesi'nin yer arayışı ile başlayan tartışma alevlenip gitti.

Japonlar, Almanlar kente gelerek çöp konusunda araştırma yaptı. Bu arada Büyekşehir Belediyesi, 10 yıl önce yani 1997'den bu yana sürdürdüğü yer bulma çabasını Çimsa'nın kuzeyinde Bağcılar Beldesi sınırı ve Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Genişleme Alanı'ndaki bölgede noktaladı. Konusunda uzman bir çok kurum, kuruluş, kişi incelemelerde bulundu. Kimi olumlu kimi de olumsuz görüş bildirdi. İşte, film burada koptu. Köylüler, çevreciler ve sanayiciler ayaklandı. Köylüler ve çevreçiler bölgenin tarım alanı olduğu konusu üzerinde durdu, sanayiciler ise Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Genişleme Alanı'nda çöp olmayacağını söyledi. Atışmalar sürünce de Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadri Şaman ile CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan karşı karşıya geldi. Şaman, çöp alanının Organize Sanayi Bölgesi'nin yanına yapılmasıyla, Mersin'in geleceğinin risk altına gireceğini, yıllardır kimlik arayışında olan kentin yeni yeni gelişmeye başlayan Organize Sanayi'ne yatırımların duracağını söyledi.
Şaman tabiki söylemlerinde haklıydı. Örneğin; Türkiye tuzlu çerez pazarının lideri Fritolay 32 milyon dolarlık bir yatırımla fabrika kurmaya başladı. Şu anda başka büyük holdinglerde yatırım içinMersin'e göz kırpıyor, görüşmeler sürdürüyor.
Bu arada Özcan'da haklı. Her gün küçük patlamalar yaparak alevleri göğe yükselen çöpe bir yer bulma arayışında! Sivil toplum örgütleri de Özcan'a baskı yaparak, Çavuşlu'da kangren olan çöp sorununa bir çözüm
bulmasını istiyor.

Konu yargıya taşındı. Akdeniz Sosyal Forumu Derneği de konuya sivil toplum olarak dahil oldu. Derneğin talebi ile Mersin 3'ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava bilirkişilik oldu. Mahkeme, Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Zeynep Çetin, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Resul Buğdaycı ile hukukçu Halil Hulki Özel'in de yer aldığı bir heyet oluşturdu. Heyet çöpte yaptığı incelemede raporu hazırlayarak mahkemeye sundu. Raporun sonucuna göre durum çok vahim.
Durumun vahametini gözler önüne sermek için noktasına virgülüne dokunmadan sizlere aktarıyorum:

"Mersin Büyükşehir Belediyesi, son değişiklikler ile 3 ilçe, 19 belde belediyesinden oluşmaktadır. Tüm bu ilçe ve beldelerde oluşan katı atıklar mevcut depolama alanı olan Toroslar Belediyesi sınırları içindeki Çavuşlu Çöp Depolama Alanı'na düzensiz olarak depolanmaktadır. Depone alanında 1985 yılında işletmeye alınan kompost tesisi vardır. Bu tesisin teknolojisi eskimiş ve artan nüfusla birlikte büyüyen katı atık problemine karşı kapasitesi yetersiz kalmış, sonuçta kapatılmıştır. 1994 yılında kompost tesisine ilave olarak düzenli çöp depolama alanı hizmete girmiştir. Ancak kompost tesisinin düzenli çalıştırılmaması nedeniyle hizmete açılan düzenli depo alanı görünümü almıştır. Şu anda sağlıksız bir şekilde vahşi çöp dökümü yapılmaktadır. Şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta olan çöp dökme alanı, zaman içerisinde çarpık ve düzensiz yapılaşma nedeniyle yerleşim alanı içerisinde kalmıştır. Yoğun bir koku yayan depo alanı, çevrede yaşayan halkı rahatsız etmektedir. Ayrıca çöpler zaman zamanyanmakta ve metan gazının sıkışması sonucu her an patlama riski taşımaktadır. Sonuç olarak yerleşim yeri içerisinde kalan çöp alanında düzensiz depolama sistemi yapılmasından dolayı çok ciddi çevre ve sağlık sorunları oluşturduğu görülmektedir. Tüm bu sebepler neticesinde bir an önce kapatılması, kapatıldıktan sonra da rehabilite edilmesi gerektiği kanısındayız."

Durum böyle iken ne yapmalı, ne etmeli? Ben uzman değilim, bu konuda görüş bildiremem ama, bu yazıyı yazarak sizlerin hafızasında taze tutmaya hazırlanırken, kentteki yerel gazetede yine çöple ilgili haberler ve belgeler yayınlanmaya başladı.
Her neyse, buradan sayın Özcan'a seslenerek seçim bildirgesinde yer verdiği soruna çözüm bulması konusunda kurmaylarına yetkin ve yoğun görev vererek, yapılacak olan seçimlerden önce çözüm bulmasını tavsiye ederim. Eğer
çöp çözülürse, sandıkta çözülür, Özcan yeniden başkanlık koltuğuna oturur. Bu benim nacizane bir görüşüm.

Bunun içinde gelin kentteki dengeleri harekete geçirelim ki, hoşgörü içinde bu kanayan yara kangren olmadan, Osmaniye ve Çavuşlu Mahallerinde oturan 10 binler sokağa dökülmeden sorun çözülsün.

Çözülür mü? Çözülür tabi ki. Ortak müşterekte buluşulduktan sonra çözülmeyecek sorun yoktur. Hadi hep birlikte Atatürk'ün de dediği gibi, "Mersinliler, Mersin'e sahip çıkalım" Çıkalım ki, Türkiye'nin Akdeniz'den dünyaya açılan penceresi çöp kokmasın.

 
Toplam blog
: 10
: 1285
Kayıt tarihi
: 10.02.07
 
 

Her insanın anlattığı gibi, okumayı yazmayı seven, gezen dolaşan, mutlu anlarını ölümsüzleştirerek f..